Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

teleskop

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by teleskop »

A,,,, vi g-dine slavuj mene ne poznajete, a ja vas poznajem i dugo pratim dešavanja berzi, posebno zadnjih nekoliko godina kada imamo jako puno potencijalnih emitenata. Prodala sam nekretninu i odlučila uložiti na berzi, već mi se isplatilo. Vi ste dobro pjevušili ali kada zapnete, vozovi vam na drugoj strani prolaze, napravili ste dobrih poteza ali i dosta fula, očigledno je da ćete za krivca optužiti hadžiju (a skontala sam ko je on) ili sutra nekoga trećeg. Poznato je da ne vjerujete nikome, pa ni svojoj supruzi a ni djeci, pa ni samome sebi (otkao ste sami sebe uhvati u fulama).
Vrijeme će pokazati ko je kupac na SOSORu i to će i pokazati ko je bio u pravu.
panzer

Post by panzer »

Ma nema svrha mijenjanje rodova.

Samo bi bilo posteno reci ko je kupac.

Ako se i jedan i drugi ustrucava napisati javno, posaljite meni poruku pa cu ja napisati.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

panzer wrote: 18 Aug 2019, 14:20 Niste fer.
Dobro ste upuceni u ova desavanja i znate ko sta radi. I ko kome ganja 0,02 KM.

Meni licno, a mozda i ostalima bi bilo korisnije znati ko je taj famozni kupac i koja mu je bila ciljana cijena. Jer da se znalo ranije da ima taj neki kupac mozda ljudi ne bi prodali po 8 i 9 KM.
Slažem se u potpunosti sa tobom.

Neko je neki dan spomenuo, čini mi se Brzi, da će u Hr ukinuti skrivanje iza skrbnika. E to bi bio prvi korak ka transparentnosti berze. Ovako umjesto da se vidi imenom i prezimenom ko nešto kupuje u velikim količinama, a što bi moglo drugima ukazati na neke stvari, preko skrbnika se kriju i omogućavaju se muljaže. Na SOSOR-u vidimo da Raiffeisen kupuje, a da vidimo stvarno ko je kupac lakše bi ostalima bilo donijeti odluku o prodaji. Jer nije isto kada kupuje Mujo ili kada kupuje Hans...
teleskop

Post by teleskop »

G-dine panzer, jedine promjene koje vidimo su: da se ASA Osiguranje popelo na 0,8625%, ali je većinu kupio AW, pa je skrbnik unutar skrbnika porastao na 7,3484% ( i nije sam, jer smo izračunali da na starom Raiff. skrbniku treba ostati 0,62% ali i ne mora) i pojavio se novi skrbnik od 0,4033%. Ne vidimo nikakvog novog kupca, a ja vjerujem da Mujina grupacija sebi pravi poziciju. Znači, kome Mujo bude prodao, taj će biti novi vlasnik, a ako ne bude prodao onda će uloženi novac izvlačiti po uhodanom receptu, pljačka Društva.
Ako znamo da su rezerve SO manje od 0,5 miliona KM, a kod drugih osiguranja veće i od 20 miliona, jasno je da SO treba dokapitalizaciju što je veoma važan faktor u formiranju krajnje cijene za krajnjeg kupca, a to je po meni (u ovom momentu) maksimalno 20 KM. Kada bih ja bila sigurna 99,99% da će Mujo nekome prodati SO, priznajem da opet ne bih igrala na tu opciju, već bih izašla ranije jer postoji puno boljih opcija za taj novac.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

teleskop wrote: 18 Aug 2019, 19:41 G-dine panzer, jedine promjene koje vidimo su: da se ASA Osiguranje popelo na 0,8625%, ali je kupio AW, pa je skrbnik unutar skrbnika porastao na 7,3484% ( i nije sam, jer smo izračunali da na starom Raiff. skrbniku treba ostati 0,62% ali i ne mora) i pojavio se novi skrbnik od 0,4033%. Ne vidimo nikakvog novog kupca, a ja vjerujem da Mujina grupacija sebi pravi poziciju. Znači, kome Mujo bude prodao, taj će biti novi vlasnik, a ako ne bude prodao onda će uloženi novac izvlačiti po uhodanom receptu, pljačka Društva.
Ako znamo da su rezerve SO manje od 0,5 miliona KM, a kod drugih osiguranja veće i od 20 miliona, jasno je da SO treba dokapitalizaciju što je veoma važan faktor u formiranju krajnje cijene za krajnjeg kupca, a to je po meni (u ovom momentu) maksimalno 20 KM. Kada bih ja bila sigurna 99,99% da će Mujo nekome prodati SO, priznajem da opet ne bih igrala na tu opciju, već bih izašla ranije jer postoji puno boljih opcija za taj novac.
Onda ispada da imamo najmanje 3 kupca: ASA s jedne strane, a druga dva bi bila ova dva koja se kriju iza skrbnika u Raiffeisen banci i koji kako stvari stoje rade preko AW brokera. Ali onda ta dva kupca vjerovatno pripadaju istoj interesnoj grupi.

Nego, nije mi jasna uloga ASA osiguranja u ovome svemu. Šta oni zapravo hoće, koji je njihov motiv? Sada ispada da su oni ti koji smetaju. Ako su nešto htjeli uraditi ovdje, a pretpostavljam da su zato kupovali, trebali su se bolje pripremiti. Ovako kao nešto počeli, i...?

P.S. Ako si pod drugim skrbnikom mislio na UniCredit, on je koliko mi je poznato i ranije postojao i nije novi kupac. Ipak su sve promjene na Raiffeisen-u...
slavuj

Post by slavuj »

panzer wrote: 18 Aug 2019, 16:33 Ma nema svrha mijenjanje rodova.

Samo bi bilo posteno reci ko je kupac.

Ako se i jedan i drugi ustrucava napisati javno, posaljite meni poruku pa cu ja napisati.
Prvo da pohvalim ovo o rodovima.Sad vidim da sam ja svojevremeno pogriješio kada sam napisao da se neko zahebo.Trebalo je da stoji zahebala!

A što se tiče kupca vjerujem da je to ipak ASA osiguranje.Ali su zbog igre koju su organizirali Zornić i njegovi novi partneri,morali pristati na ovakav način kupovine.Moram li vas podsjetiti da je jedan njihov čovjek nedavno završio onkraj brave zbog keša preko studentskog servisa!Zbog toga im nije padalo na pamet da to ponove!Istina i sve ovo ne mogu biti siguran,s obzirom na činjenicu da su se ovi pljačkaši fondova morali dobro napregnuti da prikupe potrebne pare za ovo posredovanje.Moguća je dakle i druga varijanta.U svakom slučaju meta je državni paket dionica.
teleskop

Post by teleskop »

Dobro je, orijentisati se po vašim izjavama, sitna buranijo. Vidimo da se ASA osiguranje pojavio kao kupac, a da li je se pripremio?, očigledno da nije, jer im je AW zgrabio ispred nosa, ali i oni su imali priliku, čak mislim da ih je i slavuj informisao (ako je išao kod njih na pregovore kao što izjavljuje) i opet nisu uspjeli, što i pokazuje da se nisu dobro pripremili, a šta su i do sada čekali, možda da od Novalića kupe extra jeftino ...
Što se tiče drugog ili drugih kupaca koji se kriju iza Raiffeisen skrbnika za mene će biti ozbiljni samo ako Raiffeisen skrbnik značajno poraste, a ako ne poraste meni to govori da Mujo pravi poziciju.
U svakom slučaju sada ima puno drugih emitenata koji zbog svoje niske cijene zaslužuju mnogo više pažnje od Sarajevo osiguranja.
panzer

Post by panzer »

Kako sam ja tu shvatio, mujo protiv ase. Jedna do skora nezamisliva situacija. Obično je sve bilo stvar dogovora, ti meni kupiš zemlja-zrak, ja tebi ovo dam jeftino. Čudno je da lavovi nisu išli na dogovor. A možda im je stvarno "zadruga" naškodila u "zdravom rasuđivanju".

i još jedna,do skora nezamisliva, situacija je da su mali dioničari profitirali od ovoga. Doduše, nešto slično se to dešavalo kada su se Avaz i Mujo konfrontirali oko PIFova.
slavuj

Post by slavuj »

I dalje će to po svoj prilici ostati nezamisliva situacija.Jer i ovdje se izgleda ipak radilo o dogovoru.U pravu je onaj,pardon,ona teleskop,nije bilo nikakvih klik transakcija.Svi su imali dovoljno vremena da kupe ono što su trebali kupiti.Izgleda da je Zadruga dobro uticala na to jer zadrugar Zornić mogao je dobiti i višu cijenu kod njih dolje,ali naravno bez zadrugarstva.Vidjet ćemo kako će se sve to poravnati.
panzer

Post by panzer »

Ako je i dogovor, rezultat je korektan prema ostalima . 13 do 15 KM je korektna cijena. Šta da su se dogovorili na 6 KM?
Post Reply