Sarajevo osiguranje dd Sarajevo
Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo
Pa koja je onda svrha i da kupe tih 0,5% ako nisu oni u igri.
-
Pretpostavljam da je ono "A nije ASA" sarkastično, s obzirom na prethodne postove. Dakle ili je ASA ili nije ASA. Ako jeste ASA onda je prilično jasno, sa Vladinim paketom bi bila većinski, s tim da ne znam kako biti siguran da ima ekskluzivno pravo na kupnju Vladinog dijela. Ako pak nije ASA a kupila je neki manji postotak jedino objašnjenje bi bilo da znaju da dolazi veliki igrač i plus znaju da će cijena koju je taj spreman platiti biti značajno veća od ove sad pa da se zaradi na preprodaji. Nešto od ovo dvoje je vrlo vjerovatno (90%) iako bi se moglo još kombinovati, npr ovo kupljeno plus fondovi a bez Vlade ali tu bi se moralo još dokupiti na tržištu za preko 51%.
Firme obično ne ulaze u te aranžmane " da preprodaju". A imaju itekako ekskluzivno pravo na državni udio. Jedino me čudi da su spremni platiti.
Zaboravljate dvije bitne cinjenice odnosno dvije vrste po meni potencijalnih kupaca:
1. Ovo je veoma visoka cijena dionice za nase privatne firme - mozda je neki stranac odrijesio kesu.
2. Ne zaboravite da su fondovi kljuc Sarajevo osiguranja a oni imaju keša i svoje interese ovdje.
1. Ovo je veoma visoka cijena dionice za nase privatne firme - mozda je neki stranac odrijesio kesu.
2. Ne zaboravite da su fondovi kljuc Sarajevo osiguranja a oni imaju keša i svoje interese ovdje.
-
Ova treća-teoretska mogućnost današnji kupac (ASA ili ne) plus fondovi, bila bi prilično demotivirajuća za nekog vanjskog (npr stranog kupca) koji želi Vladin paket. Ako mu posušiš onih 10-15 % slobodnih dionica sa tržišta, ne može mnogo šta sa Vladinim paketom osim da pregovara sa ovim danas kupcem i/ili fondovima da osigura nekih stabilnih 55-60% ili da kupi sve i od njih. Osim ako ovo danas nije upravo taj kupac koji hoće da se poštedi ucjena a možda je već duboko u pregovorima za Vladin paket. Zato sam i govorio i ponavljam ove slobodne dionice na tržištu-dionice malih dioničara vrijede zlata-koja god da je varijanta.
Ja nešto nisam vidio da bi neko tek tako došao sa 10tak miliona KM i kupio dionica a da nema ništa od toga. Odnosno da nije pregovarao sa državom a da jeste već bi se znalo.
-
A zašto misliš da bi se znalo? Ili bolje reći da bi SVI znali. Siguran sam da je upravo ovo što se dešava posljedica toga da neko zna. Ali neko a ne svi. A za 10 miliona to je toliko sitna suma za bilo kojeg potencijalnog kupca SOSORA izvan BiH da ne bi za tu "operaciju" angažovali ni "srednji" menadžment. Jednostavno ova cijena je za njih bargain u svakom pogledu. Mislim da, kad bi mogli da izbjegnu "pregovaranje" sa Vladom, Agenciju, posrednike, mito, fondove..... tj kad bi sve bilo pitanje novca, stajalo bi u redu 10 kupaca sve iz branše osiguranja koji bi dali 25 KM/dionici za Vladin paket a onda na tržištu dokupili sve do 100% po 30
Pa jel to znači može 13,5 a nije moglo po 10,25 ili po koliko je već bila ona aukcija.
Ono je logično da ako neko (stranac)neće da se zafrkava sa sitnim iznosima, on će pokupovati sve što može i uzeti od države preostali udio. Ali tu se ne bi pojavila ASA. Možda i bi ali po puno nižoj cijeni.
I da je neki ozbiljan stranac, da li bi uopšte išao na ovu tajnost. Puno mi nekih nelogičnosti.
Ono je logično da ako neko (stranac)neće da se zafrkava sa sitnim iznosima, on će pokupovati sve što može i uzeti od države preostali udio. Ali tu se ne bi pojavila ASA. Možda i bi ali po puno nižoj cijeni.
I da je neki ozbiljan stranac, da li bi uopšte išao na ovu tajnost. Puno mi nekih nelogičnosti.
-
Samo nama iz naše žablje perspektive ova zadnja kupnja je "big deal". A u stvari bila je predvidljiva iz aviona ima par godina a posebno kad se osjetilo bolje poslovanje. S tim u vezi upravo me čudi ekstremno mali interes za kupovinu po nevjerovatno niskim cijenama 7-8 KM i onda dugo na 8. A i bogami ekstremno mali interes za komentare i analizu tada. Poslovično mi se raspričamo kada je svaka priča suvišna i zakašnjela. Da su mali dioničari dokupljivali tada ovo bi sad išlo po 25 a ne po 13.
Šta možeš uraditi kada se niko ne pojavi za kupovinu 45% firme po, sada bi se moglo reći, bagatelnoj cijeni. I sada odjednom može po 30 % većoj. Poslovanje tu i tamo. Ovo sada je na nivou 2012. godine po bruto premiji. Je li onda cijena bila bolja?