Bankarski sektor
Re: Bankarski sektor
Otkuda informacija da prodaje banku u BIH kada su prije par mjeseci imali namjeru da kupuju jednu od banaka i kada im je profitna marza mozda jaca od vecine ostalih ispostava u drugim zemljama.
Meni ni iz dzepa ni u dzep. Informacija je 100%. Da nema sankcija Rusiji to bi vec bilo zavrseno. A profitna marza je sa rezervacijama gdje im se gleda kroz prste. Ne govorimo o jos jednoj Hypo aferi (ni bilzu), ali definitivno skuhano.
Tesko mi je povjerovati ali necu reci da nije istina jer nisam u bankarskim vodama.
Uglavnom cak i ako odu, nikome od nas ni iz dzepa ni u dzep. Svakako ce na njihpvo mjesto doci druga firma koja prodaje pare.
I interesuje me, ako raiffeisen prikriva stanje, jel to znaci da su svi ostali,prvenstveno, unicredit, cisti? Ili i oni imaju problema.
Uglavnom cak i ako odu, nikome od nas ni iz dzepa ni u dzep. Svakako ce na njihpvo mjesto doci druga firma koja prodaje pare.
I interesuje me, ako raiffeisen prikriva stanje, jel to znaci da su svi ostali,prvenstveno, unicredit, cisti? Ili i oni imaju problema.
Tesko je povjerovati da je Bars na celu Agencije vec 20 godina, a da mu godinama nije usvojen izvjestaj o radu. Kad to svaris sve ostalo je logicno. Raiffeisen je bio modju prvima ovdje, a sirio se veoma brzo. Ustupak tamo, ustupak vamo.
Mislim da je generalno u FBIH stabilan bankarski sektor. Ako izuzmemo Raiffeisen (koji i dalje nije tako los kao nekadasnji Hypo), ostale "strane" banke su stabilne. I drugima se gleda kroz prste zbog odredjenih rodbinskih povezanosti izmedju uprave i ministarstva finasija, ali sve u svemu stabilan sektor.
Mislim da je generalno u FBIH stabilan bankarski sektor. Ako izuzmemo Raiffeisen (koji i dalje nije tako los kao nekadasnji Hypo), ostale "strane" banke su stabilne. I drugima se gleda kroz prste zbog odredjenih rodbinskih povezanosti izmedju uprave i ministarstva finasija, ali sve u svemu stabilan sektor.
Raiffesisen je nedavno prodao svoju ćerku u Sloveniji, tako da je sasvim moguča i prodja u (F)Bih
Ali nije ista pozicija krekova banke u sloveniji i raiffeisena u BIH. Cak i da je dobit prenapuhana opet je 4 do 5 puta veca od ostalih banaka. Mozda ima finansijskih igrica ali kako rekoh, ako im ovo trziste nije dobro onda ga i trebaju napustiti
Rasprava o prodaji RFB bez ikakvog osnova.Nikakvih posebnih problema u poslovanju nemaju!Ponašaju se kao da će ostai vječno.Izvori pouzdani!
Vratite se našim problemima!
Vratite se našim problemima!
@Slavuj
Ne znam ko je veza, ali sa malo google znanja plus strani jezik sve stoji na internetu. A ima i google translate.
RBI ima probleme sa adekvatnoscu kapitala. Rusija, Ukrajina i Poljska vuku banku dole. Nova dokapitalizacija ne dolazi u obzir, vec su na prodaju sve "uspjesne" kcerke plus kompletna reorganizacija banke.
U ovom tekstu se kaze mnogo.
http://wirtschaftsblatt.at/home/boerse/ ... -verkaufen
"Raiffeisen International mora prodavati porodicno srebro"
Sreca pa im Slavuj nije dionicar, inace bi ih sve tuzio ukoliko ista prodaju ispod njegove zamisljene cijene.
Eh da plus klix, FTV i slicno. Krvi bi im se napio
Ne znam ko je veza, ali sa malo google znanja plus strani jezik sve stoji na internetu. A ima i google translate.
RBI ima probleme sa adekvatnoscu kapitala. Rusija, Ukrajina i Poljska vuku banku dole. Nova dokapitalizacija ne dolazi u obzir, vec su na prodaju sve "uspjesne" kcerke plus kompletna reorganizacija banke.
U ovom tekstu se kaze mnogo.
http://wirtschaftsblatt.at/home/boerse/ ... -verkaufen
"Raiffeisen International mora prodavati porodicno srebro"
Sreca pa im Slavuj nije dionicar, inace bi ih sve tuzio ukoliko ista prodaju ispod njegove zamisljene cijene.
Eh da plus klix, FTV i slicno. Krvi bi im se napio
Dobro bi bilo biti im dioničar,čak i kada i ako prodaju.Jer odluku o tome donijeti će vlasnici kapitala a nikako neka korumpirana Vlada ili još gori drveni advokati tih što tuđim gloginje mlate.Dakle,suština je u upravljanju na osnovu vlasništva a ne okupacije!U pravnim državama upravljaju većinski vlasnici a ovdje oni koji na neki način obetbjede podršku Vlade,ragulatora,berze,i ostalih,uključujući i ove nerealizirane .Oni su uglavnom u uvjerenju da je sve baš onako kako oni misle ili kako pročitaju.I to ne bez razloga.Jednostavno računaju da će im se to isplatiti!E baš zbog takvih nužan je i klix,i FTV,a boga mi i slavuj.A on je već navikao na ovakve.A kada mu se učini da ih je nestalo ,oni se jednostavno od nekud ispile!
Nije ovo tema koju treba zanemariti jer Raiffeisen u BIH je ipak "too big.." i svaka vijest može imati veliki uticaj. Nema nikakvih naznaka da se nešto može desiti jer prodaja ne ide preko noći i kad se odluči onda to znaju svi.
Što se tiče tog teksta Wirtschaftsblatt-a vidi se datum kada je postavljen a od tada se u EU finansijskim krugovima desilo dosta stvari pa se i tekst treba uzeti sa rezervom.
Inače, iz svakodnevnih kontakta sa bankom moram primjetiti da su u zadnjih 6 mjeseci postali poprilično kruti i da to više nije banka koja je relaksirana kao ranije.
Što se tiče tog teksta Wirtschaftsblatt-a vidi se datum kada je postavljen a od tada se u EU finansijskim krugovima desilo dosta stvari pa se i tekst treba uzeti sa rezervom.
Inače, iz svakodnevnih kontakta sa bankom moram primjetiti da su u zadnjih 6 mjeseci postali poprilično kruti i da to više nije banka koja je relaksirana kao ranije.