Evo se sada oko 90 hiljada kom može pokupiti ispod 13,5 KM, a neki dan se ovi isti pozicionirali na 15,5 KM. Vjerujem da bi većina njih prodalo svoje dionice kada bi se ponovo pojavio nalog na 13,1 KM.Sitna buranija wrote: ↑07 Aug 2019, 10:42 ...mislim da je već prisutna određena nervoza kod ovih koji nisu prodali po 13,1 a držali su ogromne količine na 15,5. Ali ko zna, možda se danas u toku dana ili sutra ponovo pojavi kupovni nalog sa skrivenom količinom čak i po većoj cijeni. Međutim, s obzirom da sada znamo ko kupuje, koliko je to vjerovatno?...
Sarajevo osiguranje dd Sarajevo
-
Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo
-
Pa logično kad nema više kupovnog naloga. Ljudi razmišljaju "...hmmm ipak je ovo bilo 8-9 donedavno" pa im se čini da je i prodaja po 13 dobra-ili po 12. Ravnaju se samo po kretanju cijene i potražnji a ne po fundamentima i poslovanju. Upravo to kupcu treba ako nastavi kupovati a neće veliki porast cijene. To je problem sa malim nelikvidnim berzama poput SASE, sve ovisi o jednom kupcu. Na većim berzama imaš stotine naloga na kupnju u svakom momentu čak i kad dionica nije posebno aktuelna. Vidjećemo da li je ovo privremeno, da nadođe veća količina pa da se pokupi ili je kupac odustao bar zasad. Kako rekoh ovo drugo mi nekako nije logično jer obesmišljava ovu kupovinu dosad. Vjerovatnije mi je da misli da je cijena prebrzo rasla pa da će to usporiti ako digne ručnu koji dan. Ovce će se same postrojiti za šišanje. Da ima konkurenciju to bi mu bio luksuz jer bi mu neko možda preoteo dionice, ovdje u močvari takve opasnosti nema bar zasad.
Na velikim tržištima postoje zvanični "market maker"i pa je onda trgovanje drugačije. A ovdje znamo ko nam kroji trgovanje.
-
Za one kojima se napokon ulila voda u uši i koji su možda skontali koliko stvarno vrijedi i koji bi možda i kupili problem je psihološka blokada. "Da, vriijedi to možda i 25 ali kako sad kupiti po 13 kad nisam kad je bilo 8"
-
U vezi ovoga sjećam se mnogih konkretnih primjera tamo još iz 2005-2006. Ubjeđivao sam npr neke kolega da je BHTelecom vrlo povoljan po 11 KM i da je velika prilika za kupovinu. (Tad je dobit bila mislim jedno 180 m). Bili su međutim neodlučni jer je prije toga cijena bila čini mi se 7 pa im je 11 izgledalo "skupo". Onda je raslo na 15 pa 20 i dalje raslo i raslo a oni su i dalje bili neodlučni i nisu kupovali jer je argument protiv bio još jači: "ako nisam po 7 ili 11 zašto bih po 20?". Da skratim priču onda je i dalje raslo i na kraju je dvoje-troje od njih kupilo tek po 80 ak KM, propustivši zaradu od 700%montypython wrote: ↑09 Aug 2019, 11:24 Za one kojima se napokon ulila voda u uši i koji su možda skontali koliko stvarno vrijedi i koji bi možda i kupili problem je psihološka blokada. "Da, vriijedi to možda i 25 ali kako sad kupiti po 13 kad nisam kad je bilo 8"
-
Ipak kupac nije odustao
-
A ako je ovo danas sve kupila ASA, onda su došli na 4,15% vlasništva. Zanimljivo je da je OIF Lilium koji je neki dan smetao ASA osiguranju i kupovao, danas takođe prodao svoje dionice kupcu ovog drugog paketa (prvi paket je bio 100.000 kom). Dakle, ako je ASA kupac svih dionica koje su danas prodate, treba im još cca 0,4% odnosno manje od 20.000 kom pa da sa državnim paketom imaju preko 50% vlasništva.
Eh, ako je kupac neko drugi ili više njih, onda se stvari dodatno komplikuju.
Rekoh da će biti zanimljivo
Eh, ako je kupac neko drugi ili više njih, onda se stvari dodatno komplikuju.
Rekoh da će biti zanimljivo
Bogami ošiša on njih....
Ode 6,5% ....
Imam osjećaj da imamo novog vlasnika SOSORA
Imam osjećaj da imamo novog vlasnika SOSORA
-
A nije ASA...