BH Telecom
-
Re: BH Telecom
Imate na rvp-u arhivu prvih deset, odabereš datum i skineš u Excel-u dokument u kojem su sve dionice koje postoje u registru. Tu možete vidjeti učešće pojedinih u ranijem periodu. Najviše je BIG prodavao, imali su preko 1,3%, a sada nešto malo preko 0,8%. Pa MI Group. Naprijed je najmanje prodavao od ova tri "porodična" fonda... Valjda što je u njemu porodica bila "najjača"...Investitor wrote:proleter wrote:Kako se može saznati koliko je neko posjedovao prije godinu ili dvije ?
Ja mislim da je ZIF Naprijed prodao 50 % zadnjih par godina. U stvari siguran sam da je bio na negdje oko 0,60 % relativno do skoro.
Zabilježiš povremeno podatke sa RVP (ja napravim screenshot-spasim pregled prvih 10 kao sliku) i onda upoređuješ te podatke.
-
Po ovim uporednim pokazateljima BHT vrijedi daleko više od trenutnih 15 KM, posebno kada se zna da su druge dvije kompanije privatne. Nekima povrat od 7-8% nije interesantan, dok je nekima i povrat od 3,5% (HT) itekako dobar. Imam šuru u Norveškoj koji kaže da je i tamo telekom državni i kad ima povrat na uloženo od 3% da je to fenomenalno. Međutim kod nas cijenu u največem obimu određuju fondovi, jer je postalo praksa zadnjih nekoliko godina da kada pred dividendu počne cijena da raste pojavi se neki fond i "zadovolji" svu potražnju .
Imate na rvp-u arhivu prvih deset, odabereš datum i skineš u Excel-u dokument u kojem su sve dionice koje postoje u registru. Tu možete vidjeti učešće pojedinih u ranijem periodu. Najviše je BIG prodavao, imali su preko 1,3%, a sada nešto malo preko 0,8%. Pa MI Group. Naprijed je najmanje prodavao od ova tri "porodična" fonda... Valjda što je u njemu porodica bila "najjača"...
Pa to sam mislio, samo nije Naprijed nego BIG.
Smanjenje sa 1,3 na 0,8 % je procentualno smanjenje od skoro 40 % ukupnog broja dionica tog emitenta, smanjenje od 0,5 % zvuči malo zavaravajuće !
Pa to sam mislio, samo nije Naprijed nego BIG.
Smanjenje sa 1,3 na 0,8 % je procentualno smanjenje od skoro 40 % ukupnog broja dionica tog emitenta, smanjenje od 0,5 % zvuči malo zavaravajuće !
Ne slažem se sa boldiranim, cijene telekom usluga su približne, teritorija je približna, broj stanovnika za 20% veći u Hrvatskoj, istina zarade popriličan iznos i od turista.Sitna buranija wrote:Pa za uporedivost podataka, to je vrlo bitno. Mi svi volimo porediti plate kod nas i u Njemačkoj, ali niko ne spominje koliko u Njemačkoj košta popravka zuba, šišanje ili neke druge vrste usluga. Tako je i sa telekomom. Poredimo prihode po uposlenom u Hrvatskoj gdje su plate dva puta veće, kao što je veće i tržište, i pokušavamo izvući zaključak. Ova poređenja se ne mogu nikako raditi u apsolutnim iznosima, već samo u relativnim odnosima i tek onda se može dobiti realnija slika. A ona ne daje neku prednost HT-u u odnosu na BHT uvažavajući okolnosti potentnosti i veličine tržišta koje sam spomenuo. U svakom slučaju, za ovih 15 KM možemo zahvaliti na prvom mjestu BIG-u, MI Group-u i Naprijed-u, odnosno porodici koja ih je kontrolisala ili kontroliše...brzi wrote:Nisam to uključivao nego sam želio samo da uporedim, koliko prihoda i dobiti i sa kojim kapitalom ostvari jedan uposlenik u telekomima i koliko košta njegov rad.
Nije problem i to uključiti.
Cijene rada u Hrvatskoj su više, usluge eksternih izvođača bi trebale biti više. Pa bi telekomi u BiH trebali biti znatno profitabilniji nego u Hrvatskoj.
Prema tome prvi i osnovni problem je što naša tri operatera imaju 6.980 uposlenih sa ukupnim prihodom od 1,17 milijardi KM a HT sa 3.730 uposlenih preko 1,5 milijardi KM.
Naši telekom operateri bi bez problema funkcionisali sa 30% manje uposlenih.
-
Ako posmatramo odnos cijene i dividende BHT, tj povrata na uloženo, daleko je bolje ulagati u naše telekome nego u HT, i tu bi za nas dioničare trebao biti kraj svake rasprave. BHT ima ogroman prostor za uštede (kad dođe pravi domaćin) za razliku od druga dva navedena operatera, a što ga čini još atraktivnijim.brzi wrote: Ne slažem se sa boldiranim, cijene telekom usluga su približne, teritorija je približna, broj stanovnika za 20% veći u Hrvatskoj, istina zarade popriličan iznos i od turista.
Cijene rada u Hrvatskoj su više, usluge eksternih izvođača bi trebale biti više. Pa bi telekomi u BiH trebali biti znatno profitabilniji nego u Hrvatskoj.
Prema tome prvi i osnovni problem je što naša tri operatera imaju 6.980 uposlenih sa ukupnim prihodom od 1,17 milijardi KM a HT sa 3.730 uposlenih preko 1,5 milijardi KM.
-
OK, ali onda se ovdje vratimo na uvod u ekonomiju. Kada imaš minimalna primanja zadovoljavaš osnovne potrebe - hrana, odijevanje, stanovanje i sl. (kod mobilnih telekomunikacija npr. ultra, čisto da imaš broj i da možeš nazvati i poslati sms u nuždi), kako primanja rastu kreneš malo više trošiti na druge potrebe - pozorišta, edukacija, kultura, sport, društvene aktivnosti (kod mobilnih telekomunikacija npr. uzimaš mobilne pakete sa uključenim internetom i sl.), a kada su primanja visoka krenu se upražnjavati luksuzne potrebe - skupa auta, jahte, nekretnine i sl. (u mobilnim telekomunikacijama npr. kupuješ muziku, pakete usluga, vršiš mobilna plaćanja i sl.).brzi wrote:Ne slažem se sa boldiranim, cijene telekom usluga su približne, teritorija je približna, broj stanovnika za 20% veći u Hrvatskoj, istina zarade popriličan iznos i od turista.
E vidiš, mi smo na žalost na osnovnim potrebama, pa naši telekomi ne mogu ni napraviti prihod na visini HT-a jer je naša baza korisnika puno siromašnija a uz to još i manja. Naši ljudi koriste najosnovnije usluge telekom operatera i da im oni ponude sve vrhunske usluge, korisnici ih ne bi koristili jer ne bi željeli da plate za to. Jer nemaju para. A radi malog broja ljudi koji bi bili voljni za to platiti, nema nikakvog ekonomskog rezona uvoditi takve usluge. U Hrvatskoj je veća baza takvih klijenata pa im telekomi nude te usluge i na osnovu njih znatno dižu prihode. Što je zemlja bogatija i veća, to su prihodi po korisniku veći. I obrnuto...
Ne treba zaboraviti da naši telekomi još ne koriste 4G tehnologije koje podrazumjevaju brojne napredne servise i usluge, koje i nisu skupe na toj tehnologiji.
-
Dividenda 1,07 KM po dionici, očekivao sam više jer je vlada u besparici.
https://www.bhtelecom.ba/fileadmin/user ... godinu.pdf
Svi smo ocekivali. Sta im je, puno ostavljaju sebi, jer cini mi se da je zarada po dionici bila oko 1,45 KM.?Investitor wrote:Dividenda 1,07 KM po dionici, očekivao sam više jer je vlada u besparici.
Jednom je federacija urgirala da se poveca dividenda, mozda ce i sad..
Begov Han