Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
Ma u pravu si 100%, nego onako rekoh za cijenu...
Nabrzaka pobrkah marke i eure, ali poenta je shvacena.Sitna buranija wrote:Ma u pravu si 100%, nego onako rekoh za cijenu...
-
Mjerenja na Podveležju rade godinama, Ima 5 godina se već sprdamo ovdje sa elaboratima o populaciji ptica i šišmiša. Neko to opstruira i prave od vjetroelektrana veliku pamet iako se u biti radi o kupovini skoro kompletnih agregata gotovih koje samo treba izvaditi iz pakovanja (najlona) slično kao kad kupiš frižider i uključiš ga u struju. Naše bi eventualno bilo da iskopamo temelje i prikopčamo to na mrežu. Ima nešto drugo tu. Prvo, mi ugalj imamo, za razliku od dobrog dijela Evrope, i to na ovako mali broj stanovnika imamo ga u ogromnim količinama stotine miliona tona, besplatnog. Nažalost imamo taj problem neefikasnosti rudnika. Glupo bi bilo odreći se takve početne prednosti koja daje i dobre početne uslove i privredi obzirom na nisku cjenu struje. Glupo bi bilo da sad budemo veći katolici od pape što se tiče ekologije, dok neke zemlje koje takve stvari propagiraju ni u snu ne žele da se odreknu svojih početnih prednosti (pa npr Norveškoj ne pada na pamet da kaže nešto protiv nafte koja je također fosilno gorivo). Dok neke treće vrište protiv "prljavih" tehnologija i štetnih gasova a prethodno se načičkale nuklearkama. I ja sam da se maksimalno koristi vjetroenergija a i solarna. Međutim ima tu još nešto. Nije mi to specijalnost ali mislim da se potrebe zemlje ne mogu zatvoriti vjetrom. Odnosno ako nekoj zemlji treba količina struje od X, kompletan taj X mora biti od hidro termo ili nuklearnih elektrana. Bez vjetra i solarne, koji mogu biti samo višak. Zašto? Može se desiti da nekad nema vjetra i desi se mnogo puta da ga nema danima, a u stvarnosti ne smije biti nikad da nema kompletne potrebne količine uključivo i vršno opterećenje.
Tačno je da je stabilnost snabdijevanja teško uspostaviti na 100 % obnovljivcima, ali nije nemoguće. Imamo primjer Danske i nekih pokrajina u Njemačkoj. U suštini prednost vjetra i solara je u činjenici da se radi o energiji bez marginalnih troškova proizvodnje. Kada se investicija u obnovljivi izvor amortizuje praktično imamo besplatnu energiju. Već sada energija iz elektrana na fosilna goriva nije konkurentna, kada se uvedu porezi ne emisije co2 bit će još gore. Ne treba sumnjati da je budućnost u obnovljivcima. Sada taj trend prelazi i na saobraćaj kroz e mobilnost, prelazak na električne automobile. Da se vratim na početnu tezu, u budućem energetskom mixu vjetar i solar zauzimat će dominantnu poziciju. Uloga termoelektrana bit će uloga stabilizatora mreže u slučajevima kada solar ne radi (noću) ili kada nema vjetra. Zbog nekonkurentnosti opstanak minimalne razine termoelektrana subvencionirat će država. Termin se zove capacity market. To je njemački scenarij za evropsku energetiku.montypython wrote:Mjerenja na Podveležju rade godinama, Ima 5 godina se već sprdamo ovdje sa elaboratima o populaciji ptica i šišmiša. Neko to opstruira i prave od vjetroelektrana veliku pamet iako se u biti radi o kupovini skoro kompletnih agregata gotovih koje samo treba izvaditi iz pakovanja (najlona) slično kao kad kupiš frižider i uključiš ga u struju. Naše bi eventualno bilo da iskopamo temelje i prikopčamo to na mrežu. Ima nešto drugo tu. Prvo, mi ugalj imamo, za razliku od dobrog dijela Evrope, i to na ovako mali broj stanovnika imamo ga u ogromnim količinama stotine miliona tona, besplatnog. Nažalost imamo taj problem neefikasnosti rudnika. Glupo bi bilo odreći se takve početne prednosti koja daje i dobre početne uslove i privredi obzirom na nisku cjenu struje. Glupo bi bilo da sad budemo veći katolici od pape što se tiče ekologije, dok neke zemlje koje takve stvari propagiraju ni u snu ne žele da se odreknu svojih početnih prednosti (pa npr Norveškoj ne pada na pamet da kaže nešto protiv nafte koja je također fosilno gorivo). Dok neke treće vrište protiv "prljavih" tehnologija i štetnih gasova a prethodno se načičkale nuklearkama. I ja sam da se maksimalno koristi vjetroenergija a i solarna. Međutim ima tu još nešto. Nije mi to specijalnost ali mislim da se potrebe zemlje ne mogu zatvoriti vjetrom. Odnosno ako nekoj zemlji treba količina struje od X, kompletan taj X mora biti od hidro termo ili nuklearnih elektrana. Bez vjetra i solarne, koji mogu biti samo višak. Zašto? Može se desiti da nekad nema vjetra i desi se mnogo puta da ga nema danima, a u stvarnosti ne smije biti nikad da nema kompletne potrebne količine uključivo i vršno opterećenje.
-
Slažem se ja da ima nekih lokacija u nekim zemljama koje omogućuju da se i vjetar dobro iskoristi npr sjever Njemačke ili Danska, ili u Cro oko Senja. Ali evo konkretan primjer, kod nas i ovih dana. Već nedjeljama, nema vjetra, ni daška, ni u Herccegovini, ni u Podveležju koliko znam. Nema ni sunca. I zamislite sad da smo ozbiljnije oslonjeni na vjetar i sunce, npr sa 50% i da nemamo tih kapaciteta u stabilnim izvorima poput termoeklektrana i hidrokapaciteta. Država bi potpuno stala jer nema struje, ili bi je morali uvoziti. Po ko zna kojim cijenama i uslovima/ucjenama. Ali šta ako nema vjetra/struje ni u okolini? Praktično bi imali slom države, bilo koje. Da je normalno, države ne bi morale imati ni oružje a ipak ga imaju i čak kupuju u ogromnim količinama. Ja dakle nisam protiv održivih izvora ni napretka ali nisam ni da se odričemo početne strateške prednosti koju imamo a to je činjenica da imamo tih fosilnih goriva. Održivi izvori se žestoko subvencioniraju i tek ćemo vidjeti koliko su stvarno isplativi. Nisam stručnjak za ovu materiju ali rekao bih ovako na prvu da je i niska cijena struje na berzama u stvari posljedica i žestokog subvencioniranja koje građani tih zemalja plaćaju kroz ogromnu razliku u između cijene struje na berzi i maloprodajne. Pitajte građane Njemačke i Danske koja im je maloprodajna cijena struje. Ja recimo ne vjerujem da će npr vjetar ikad biti dominantan u odnosu na stabilne izvore, bez obzira koliko se kapaciteta izgradi. Možda na ograničenim lokacijama. Svakako će jednom nestati fosilnih goriva i to relativno brzo, ali mislim da prava ozbiljna zamjena još nije nađena.
Strahovito efikasne tehnologije su na pomolu, i one za proizvodnju i one za skladištenje el. energije. I onda će biti i viškova i rasprodaja. Naravno da se na to sad ne možemo oslanjati, ali treba imati u vidu radi planiranja puta kojim se krećemo ka budućnosti. Vjerujem da je neko stručan skontao da nam treba ovaj blok TE i neću da se petljam u to, samo sam negdje načuo da je veliku razliku u cijeni izgranje napravila projektovana snaga. Ono tipa da je 50 MW manje, bila bi drastično jeftinija, tako nešto.
A od vjetra i sunca zaista treba početi uzimati megavate.
A od vjetra i sunca zaista treba početi uzimati megavate.
Ne treba puno očekivati od elektroprivrede. Optimizam po pitanju dobiti moguć je samo na razini teorije. Po meni klasični scenarij za monopol kojeg sistemski uništava partitokratija, dodatno usložnjen socijalnom dogmom zvanom rudnici.
Nema Dine Grabovice, a stanje mnogo gore :
http://nap.ba/new/vijest.php?id=32245
-
Pa tu je to negdje. Za Grabovice se dalje trpalo u rudnike nove zaposlene a račun je stigao na naplatu ovom novom koji opet nema snage za neke radikalne zaokrete. Ne pominje se dobit od 70 i nešto miliona prije koju godinu, dakle prije njih obojice. Svi znaju da je korijen problema u rudnicima, u njihovoj ogromnoj izlaznoj cijeni uglja, lošoj organizaciji, hiljadama uhljebljenih.... Svi znaju da se tu u stvari trebaju preduzeti radikalni potezi sa postocima otpuštanja i smanjenja plata mnogo većim od ovih predloženih za EP. Svi znaju ali tu niko ne smije da dirne, čak ni da spomene, zato se i pepaju ovim saopštenjima. Drugi dio problema je u najnižoj cijeni struje u Evropi (osim mislim Kosova) koju opet niko ne smije da dirne iz sličnih rezloga. Nerealnom cijenom struje umiljavaju se glasačima i medijima. Svi se npr tresu i na pomen povećanja cijene od recimo 5% a trebalo bi da raste npr 50%. Dakle ovdje nemamo ekonomski problem nego čisto politički. Niko nema petlju da uradi pravu stvar koja je očita. Otpuštanje jedno pola zaposlenih u rudnicima i zatvaranje nekih okana uz održanje proizvodnje ili čak povećanje.proleter wrote:Nema Dine Grabovice, a stanje mnogo gore :
-
Maloprodajne cijene u E/Kwh, drugo polugodište 2015