Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Ovo se malo prešutilo.... jest da su samo trafostanice ali ko fol počelo je...

https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /161219075
insider

Post by insider »

S obzirom na ove dvije recimo pozitivne vijesti (interes Srbije za kupovanje elektroenergeskih kompanija NA BERZI i pocetak gradnje vjetroleketrane) a a u skladu s pravilima naše berze onda je neminovno da danas uslijedi pad cijene na berzi.
montypython

Post by montypython »

Što reče jednom Sherlock Holmes, kad eliminištete nemoguće, ono što preostaje kako god izgledalo malo vjerovatno, je istina. Po meni je nemoguće da EP sa tolikim elektranama hidro i termo i stotinama miliona uglja pod zemljom, sa knjig. vrijednošću 70, stvarno vrijedi 300 tinjak miliona ili 10 po dionici, koliko je sad tržišno, manje od jedne svoje elektrane (može li cjelina biti manja od svoje recimo petine?), odnosno da neko prodaje svoje dionice forsirano za a 10-20 % niže dnevno (ili u pola od prošle godine) a nije ih prodavao kad su bile 200, 100, 80, 50, 30, 20,...itd. Niko nije lud da ih prodaje toliko na apsolutnom istorijskom minimumu. Dakle ako cijena jeste apsurdna a onaj ko ima hiljadu ili deset hiljada kom za prodaju nije lud da gubi, šta ostaje? Po meni, prvo, dionice nisu njegove lične. Dao bih ruku u vatru. Šta ako je u pitanju npr fond koji pravi uslugu nekom guzonji tako da će mu pokloniti nekoliko hiljada (jer prodati mu po 10 KM je isto što i pokloniti) i omogućiti mu instant bogaćenje kad počne rast do realnijih nivoa. Šta dobija fond/direktor? Ili političku uslugu ili neku vrstu ekonomske ili prosto povrat dijela ovakve dobiti ispod stola, u kešu. Ja ne mogu smisliti ništa bolje od ove teorije.
Investitor

Post by Investitor »

Elektroprivreda BiH premašila proizvodnju iz prošle godine
22.12.2016 08:20 | Indikator.ba
U JP Elektroprivreda BiH zaključno sa 17. decembrom 2016. godine, proizvedeno je 6.913 GWh električne energije, što je za 5,44 procenata više u odnosu na isti period prošle godine i 1,85 procenata u odnosu na planiranu proizvodnju u 2016. godini, te je ostvarena proizvodnja električne energije veća od ukupno ostvarene proizvodnje u 2015.godini (6.909 GWh).

Ukupna proizvodnja električne energije u termoelektranama u odnosu na prošlu godinu, premašena je za 8,26 procenata i veća je od plana za 2,38 procenta.

U TE ¨Kakanj¨ ostvarena proizvodnja veća je u odnosu na 2015.godinu za 11,34 procenta, dok je ostvarenje u TE ¨Tuzla“ u odnosu na prošlu godinu veće za 6,5 procenata, a u odnosu na plan 4,42 procenta.

Usljed loših hidroloških prilika posebno u decembru, u hidroelektranama na Neretvi ostvarena proizvodnja neznatno je manja od planirane u 2016.godini, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.
panzer

Post by panzer »

http://www.sase.ba/v1/SASE/O-SASE/SASE- ... 93/type/50

Ovo mi nije jasno. Šta se mora uraditi ako se ne usvoji finansijski izvještaj? FI je takav kakav je, možeš kritikovati upravu i tražiti njenu smjenu, čak analizirati stanje svakih 6 mjeseci i prema tome reagovati ali izvještaj moraš usvojiti jer je 2015. davno završena i tu više nema izmjena.
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

Slažem se s ovim izrečenim ...usvajanje Izvješća o poslovanju na skupštini je zakonska obaveza ...samo (revidirano) izvješće realno pokazuje stanje poslovanja firme i bez obzira jel vlasnik ( ci) zadovoljan mora se usvojiti jer neusvajanjem se ništa neće promjeniti ..e sad ima i ona da neusvajanje istog ostavlja zakonsku mogućnost smjene NO i menadžmenta ...priznajem da baš nisam kod kuće oko toga jel neusvajanje znači da je ispunjuena zakonska obaveza..
panzer

Post by panzer »

Prije će biti da povlači sankcije prema upravi firme ali pošto je ovo, kao i sve ostalo, politički zap--šano onda nema konkursa za direktora niti smjene ako ne ispuni planove.

Po svemu sudeći jedni drugima ili trećima prkose preko ovih skupština.
insider

Post by insider »

evo prodajnog ispod 10, uspjeli su Panzer, uspjeli
panzer

Post by panzer »

Meni je sve teže gledati a da ne dam nalog.
insider

Post by insider »

mislim da se ovo ne smije propustiti
Post Reply