Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
-
Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
Mislim da je u ovoj obavjesti načinjena greška …iako se ove dionice vode kao redovite , radi se o nekumulativnim ili neprioritetnim dionicama pa tako ova trgovina nije niti je mogla utjecati na promjene u prvih 10…također ,i obzirom na veličinu trgovine...
Vezano za najavljene prodaje drzavnih udjela....
U starom zakonu o Preuzimanju dionickih drustava lica koja bi stekla dionice nekog privrednog drustva putem privatizacije i prešla prag od 30% nisu bila u obavezi raspisati tender ponudu.
Mešutim (ispravite me ako grijesim) po novom Zakonu o preuzimanju dioničkih društava nije predviđen izuzetak u postupku privatizacije ili prodaje državnog udjela i prag iznosi 25%. To znaci da ako neko zeli da kupi vladin udio u FDS i SOSOR mora raspisati tender ponudu i za preostale dionice.
Isprvaite me ako grijesim ili sam napravio previd.
Link je: http://www.komvp.gov.ba/site/index.php/ ... egory_id=5
U starom zakonu o Preuzimanju dionickih drustava lica koja bi stekla dionice nekog privrednog drustva putem privatizacije i prešla prag od 30% nisu bila u obavezi raspisati tender ponudu.
Mešutim (ispravite me ako grijesim) po novom Zakonu o preuzimanju dioničkih društava nije predviđen izuzetak u postupku privatizacije ili prodaje državnog udjela i prag iznosi 25%. To znaci da ako neko zeli da kupi vladin udio u FDS i SOSOR mora raspisati tender ponudu i za preostale dionice.
Isprvaite me ako grijesim ili sam napravio previd.
Link je: http://www.komvp.gov.ba/site/index.php/ ... egory_id=5
Brokerske kuce su osim po krimanalu poznate da su i kao hijene. Svaka skupština SASE-ta se svodi na isplatu dividende. Nista ih drugo ne interesuje.
Slaba potraznja za obveznicama RS-a, za razliku od FBiH. Toliko o povjerenju u RS.
U drugom danu javne aukcije obveznica Republika Srpska na Banjalučkoj berzi danas je upisano 2.115 obveznica u vrijednosti od 2.086.024,50 KM, izvještava Indikator.ba.
Time je ukupna emisija, planirana u iznosu od 45 miliona KM realizovana
u ukupnoj vrijednosti od 34,77 miliona KM, odnosno sa 78,35% uspješnosti.
U prvom danu 12. aukcije obveznica Republike Srpske, održanoj juče upisano je 33.143 obveznica u vrijednosti 32,69 miliona KM.
Za petogodišnje obveznice, pristigle su ponude u ukupnoj vrijednosti 35,1 milion KM.
Efektivna kamata za prodate obveznice iznosi 4 posto. Najviša ponuđena cijena iznosila je 102,25% uz kamatu od 2,70%, a najniža cijena 98,63% uz kamatu od 4,00%.
Za prodate obveznice, otplata glavnice predviđena je u iznosu 20% godišnje, dok kuponska kamatna stopa iznosi 3,5%. Isplata kamate predviđena je jednom godišnje.
Dvanaesta aukcija obveznica trajala je dva dana budući da u toku prvog dana nije realizovana cjelokupna ponuđena količina po jedinstvenoj ravnotežnoj cijeni, te je investitorima ostavljena mogućnost da drugog dana upisa po toj cijeni investiraju dodatne iznose sredstava.
Međutim, s ozbirom da je postignuta efektivna kamatna stopa od 4 posto veća od kuponske koja iznosi 3,5 posto ni drugog dana nije upisana kompletna količina ponuđenih dionica.
Možeš si misliti. Pivara Tuzla kupila udio u T3. Ako postoje iko ko ima imalo loše namjere on će se već pokazati na BH sceni. Ni jedna loša interesna skupina ne može zaobići BIH. Svaka mraka ovdje mora operisati.
Izgleda da se pomalo uključuju široke narodne mase, 3-4 čovjeka su me već pitali kako to "hoda oko ovih dionica i ove privatizacije, more'l se šta zaradit". Čak i službenica na šalteru banke, kada sam avans htio uplatiti, pita šta to kupujem i šta se sada najviše isplati kupovati.
Ne znam da li i ostali imaju već takvih situacija ili je kod mene samo izuzetak...
Ne znam da li i ostali imaju već takvih situacija ili je kod mene samo izuzetak...
A vidim da je u top 10 kod T3 i STEP d.d., ali nisam upratio je li to od prije ili je nešto novije.panzer wrote:Možeš si misliti. Pivara Tuzla kupila udio u T3. Ako postoje iko ko ima imalo loše namjere on će se već pokazati na BH sceni. Ni jedna loša interesna skupina ne može zaobići BIH. Svaka mraka ovdje mora operisati.
Ma isto je to sve.
Možda si toj na šalteru trebao reći da se najviše isplati kupovati elektrogrupa i T3. Volio bih da ih neko sve pomete preko noći. Od mentora pa naniže. A i drugove iz turske. Krema IMKBa...... Nikad dalje od pijačara.
Možda si toj na šalteru trebao reći da se najviše isplati kupovati elektrogrupa i T3. Volio bih da ih neko sve pomete preko noći. Od mentora pa naniže. A i drugove iz turske. Krema IMKBa...... Nikad dalje od pijačara.
-
Ja isto osjećam pomalo povećan interes ali sve je to još oprezno i stidljivo. Po sjećanju od prije iz sličnih situacija, široke narodne mase će se uključiti tek nakon što poraste bar 30-40% tj kad je već izgubljeno 30-40% zarade ili više. Po sjećanju otprije najviše se kupovao npr SOSOR ili BSNL kad je bio preko 60 KM odnosno kad je cijena bila apsurdna. Slično, za Hidrogradnju ili ENISR bila je pomama na kupnju iznad 30 a samo malo prije toga niko ih nije htio ni po 5-6. Očekujem svašta na mnogim dionicama nakon Nove godine.
poenta je da sve dok dionice miruju niko se i ne zalijece kupovat.tek kad krene rast onda se ukljucuju,razmisljajuci "evo ga krece"