Sve prednje je pogrešno,čak i ono što sam izbrisao da bih skratio post.panzer wrote:Svako ima pravo da sa svojim dionicama radi šta hoće. U to ne treba ulaziti niti kritikovati.
Ovdje je više zanimljivo što mentalitet nije za dobro vođenje finansija. Malo ko gleda da kapital oplodi na kvalitetan način i da svi imaju korist od toga.
Ako vode javnu firmu, ne maksimiziraju profit kako bi širili poslovanje i u tom slučaju kvalitetno zapošljavali nove ljude a indirektno bi i država mogla tražiti veću cijenu kod privatizacije.
Radi se upravo suprotno, svi sebi stavljaju u džep i onda na kraju "zakolju vola radi kile mesa".
Ako vode ZIF, gledaju da ispumpaju pare. I sve to ode u gluposti. Da ima neke koristi od svega toga pa i nekako.Vrte nešto, prebacuju pare iz jedne zombi firme u drugu, u treću a firme koje su ko fol preuzeli nemaju konkretan i puno bolji rezultat.
Imati dobar kapital u fondovima vrijednim 50-70-100 miliona KM se mogao i udvostručiti i ojačati firme u kojima su suvlasnici.
Jednostavno, nema "merhametli narod" žicu za finansij.
Koliko taj merhametli narod ima žicu za mfinansije .,pokazat ću na samo dva ili tri sljedeće primjera.
1 UNIONINVEST PLASTIKA
Na početku posmatranog perioda ,21.06.2015 god vlasnici su bili:
MIMS doo 50,4745 %
Selimović Mujo 12,0849
GADUBA FINANS 5,1633,
A prije mjesec dana vlasništvo izgleda ovako:
Sberbank BiH skrbništvo 27.8030
BIG.invest.grupa 22,5341
ZIF EUROFOND 7,3604
MI-grup 6.8296
........
MIMS 3.8653. Kao što se vidi,MIMS je svoje prodao fondovima a i Muje više nema u prvih deset!
Trgovano je po 48,20 km po dionici a jknjigovodstvena vrijednost dioi nice,podatci sa stranice SASE,je 0.0139 KM.Nas ovaj način izt tri fonda je izvučeno,tačnije ukradeno,više od 6.miliona KM!Nagradno pitanje:Kome su otšle pare.
Na isti način fondovi su opljačkani i na Sarajevskoj pivari,samo BIG oko 7.000.000!Za istu svrthu drže se visoke cijene i dionica dionica OZON:TTRS;EGNS i još neke.I bit će tolike dok se ne isprazne svi fondovi!I onda mi nekakav kreten piše kako on svakome može pogladati u oči!
I ovdje moram istaći da se oko ovog potrudio Halil Čengić.
Neki očito znaju ponešto o finansijskim mahinacijama.Potpuno paralelan platni sistem.Umjesto mjenica bez pokrića ,naduvane dionice.Pa na kraju eskontovanje u Zatvorenim investicijskim fondovima.A i onaj Otvoreni fond OIF LILIUM je formiran za istu svrhu!
Ja se nadam da će i tužilaštva doći do istih podataka!Morat će dioničari fondova pokušati barem da se zaštite!