Fabrika duhana Sarajevo

panzer

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

Prije će biti logično da državni kapital traži da taj iznos bude uračunat u prodajnu cijenu jer tako dobijaju alibi za veću prodajnu cijenu ali sumnjam da to kupcu odgovara jer i ako plati tu razliku neće biti potpuni vlasnik nego bi na neke načine morao izvlačiti tih 40-tak miliona KM.
Jer, radi tendera za preostale dionice puno bolje je da ima manju prodajnu cijenu državnog udjela.

Vidjet ćemo hoće li biti kakvog dogovora.
one

Post by one »

i u jednom i drugom slucaju cijena bi trebala biti najmanje duplo veca od ove koja se sada drzi vjestackim prebacivanjem
one

Post by one »

trebalo bi ici na povlacenje tolike dividende jer ako se ne ostvari prodaja nerasporedjena dobit bi opet ostala na upravljanje direktoru i sl. za raznorazna ulaganja.
slavuj

Post by slavuj »

Na SASE je sve po starom.Svi su tu.Istina,neki u svojim a neki u tuđim brokerskim kućama.ali se još nedaju.Potpuno je legitimno pokušavati spasiti što spasit se da.Ili jednostavno nešto zaraditi.Sjetih se da mi je jedan od onih što je dobio marku više,svojevremeno rekao da je i brokera nagradio !Kaže,nije htio da ispadne lud pa da ne proda uz taj dodatak u kešu.Poslije sam ,kaže,opet kupio.A prije toga mi priča kako mu je u jednoj brokerskoj kući savjetovano da proda FDS,jer ona više neće rasti .A neka kupi BHT jer tu dionicu će oni kao dići .Naravno da mu nisu htjeli reći da oni prikupljaju FDS za svog gazdu a da opet taj kupuje FDS od para koje dobije prodajom BHT.I on ništa od toga da shvati.Nikada neće shvatiti ni to da je ovih 50 km po dionici na FDS zapravo posljedica one njegove marke koju je uzeo,od istih brokera kod prodaje BSNL.Sad ovi navodno umjesto jedne,dodaju 10 km po dionici.I to im se isplati.Jer da nije toga,te doplate i obečanja,FDS bi već odavno bila blizu cijene koju će Vlada tražiti za svoje dionice.
A na FDS nema mogučnosti za bilo kakve kombinacije!Onaj ko kupi od Vlade,morat će odmah raspisati tender!I u tome je kvaka.OVi što sad nude to u kešu i ubjeđuju da cijena neće rasti,tačno znaju ko će kupiti i pošto.I zato i kupuju za nekoga,sami vidite da je skrbnik!A iza toga može biti bilo ko!
A što se tiče eventualne veće dividende,o tome će se znati nešto više u prvoj polovici maja!
Ja i dalje po malo dokupim,naravno kada me zapadne od ovih regularnih transakcija.A ako se Hasan A.P.Čelam razgoropadi,opet će neko dobiti JAVNI UKOR!Ko kad se djeca na velikom odmoru potuku oko lopte!
A kakvi su neki učesnici tržišta vrijednosnih papira,nije čudo što imamo ovakog Hasana.
Shahab

Post by Shahab »

slavuj wrote:Na SASE je sve po starom.Svi su tu.Istina,neki u svojim a neki u tuđim brokerskim kućama.ali se još nedaju.Potpuno je legitimno pokušavati spasiti što spasit se da.Ili jednostavno nešto zaraditi.Sjetih se da mi je jedan od onih što je dobio marku više,svojevremeno rekao da je i brokera nagradio !Kaže,nije htio da ispadne lud pa da ne proda uz taj dodatak u kešu.Poslije sam ,kaže,opet kupio.A prije toga mi priča kako mu je u jednoj brokerskoj kući savjetovano da proda FDS,jer ona više neće rasti .A neka kupi BHT jer tu dionicu će oni kao dići .Naravno da mu nisu htjeli reći da oni prikupljaju FDS za svog gazdu a da opet taj kupuje FDS od para koje dobije prodajom BHT.I on ništa od toga da shvati.Nikada neće shvatiti ni to da je ovih 50 km po dionici na FDS zapravo posljedica one njegove marke koju je uzeo,od istih brokera kod prodaje BSNL.Sad ovi navodno umjesto jedne,dodaju 10 km po dionici.I to im se isplati.Jer da nije toga,te doplate i obečanja,FDS bi već odavno bila blizu cijene koju će Vlada tražiti za svoje dionice.
A na FDS nema mogučnosti za bilo kakve kombinacije!Onaj ko kupi od Vlade,morat će odmah raspisati tender!I u tome je kvaka.OVi što sad nude to u kešu i ubjeđuju da cijena neće rasti,tačno znaju ko će kupiti i pošto.I zato i kupuju za nekoga,sami vidite da je skrbnik!A iza toga može biti bilo ko!
A što se tiče eventualne veće dividende,o tome će se znati nešto više u prvoj polovici maja!
Ja i dalje po malo dokupim,naravno kada me zapadne od ovih regularnih transakcija.A ako se Hasan A.P.Čelam razgoropadi,opet će neko dobiti JAVNI UKOR!Ko kad se djeca na velikom odmoru potuku oko lopte!
A kakvi su neki učesnici tržišta vrijednosnih papira,nije čudo što imamo ovakog Hasana.
Gosp. Slavuj ovo je potpuna geneza procesa.
one

Post by one »

ovdje ce se sve lomiti oko toga hoce li vlada povuci dividendu iz akumulirane dobiti.ako to uspije onda ce imati i manje problema oko prodaje svog udjela za recimo 100 -njak km.ako ne uspije povuci i bude prodavala udio po ovoj cijeni ,mnogi ce se tajkuni zaletjeti da kupe jer kad oni povuku dividendu ostalo dobivaju fakticki za 50-60 km po dionici.hocu reci ako se ne povuce dividenda prije prodaje onda cijena prodaje bi trebala biti i oko 150 km po dionici.
Shahab

Post by Shahab »

Najbitniji pokazatelj poslovanja je loš, rezultat iz core poslovanja. Nezaustavljivo gube tržište. Kakav je interes ozbiljnog kupca iz duhanskog biznisa da investira u FDS? Da kupi tržište satajevskog, tuzlanskog i zeničkog kantona, ili da podiže vrijednost brandova Aura i Drina?
FDS gubi tržište i to je crveni alarm. Dividenda je kratkoročna priča koja ne potvrđuje ništabosim nostalgije za lijepim prošlim vremenima.
slavuj

Post by slavuj »

Ako ovaj nastavi smanjivati tržište FDS-a ,ispasti će da njihove cigarete puše samo uposlenici,ali ne baš svi.Pa i kada bi i bilo baš tako,Fabrika duhana Sarajevo ima veliku vrijednost!Osnovni biznis još od odlaska Loje,nije glavni interes ovog menadžmenta.A ovog direktora i tada su zanimali samo načini kako da izvuče što više iz FDS.Iz Izvještaja Finansijske policije vidi se da je on,ovaj doktor o trošku dioničara ,i tad kroz davanje rabata veđih od onih koje je odobrio NO,oštetio FDS za nekoliko desetina miliona!A tad je bio samo direktor marketinga. U tim izvještajima zatim se navode njegovi potezi u Srebrenici,prilikom kupovine tih hecegovačkih trafika,i slicno.
Kada je FDS kupio ostatke UPI Poslovni sistemi,sreo sam tadašnjeg direktora na ulici.I dok se on raspitivao šta se to dešava oko Arslanagića,zazvonio mu je telefon!Kaže,zove me Dino,dakle direktor Mulahasanović,idemo u NJemačku da kupimo mašine za onu moju halu na Stupu.Te mašine su kupljene ali nikada nisu proradile.Jedini cilj ovog direktora je bio uzeti provitiju od dobavljača!I neću dalje nabrajati.Tužilaštvo će se morati kad-tad stim pozabaviti!
A vrijednost fabrike se ni blizu ne može utvrđivati kroz osnovni biznis.Tri banke u kojima je većinski odnosno najveći dioničar,Vakufska,BOR banka i PBS,su biznis koji itekako ima svoju vrijednost!Nedovršeni hotel u Srebrenici,kada neko bude imao interesa da ga dovrši,također je vrijedan,Hotel na Vlašiću,kome niko nije ni prišao od kada je kupljen,i sad vrijedi više nego što je plačen!Pa onda lokacija fabrike.Ako i prihvatimo ove tvrdnje kako eto njihove cigarete nemaju tržište,što može biti sasmo posljedica ličnog odnosa prema ovom prostoru,onda sr fabriku može izmjestiti van grada na manju lokaciju i sa manjim kapacitetima i osloboditi nekoliko hektara zemlje praktično u centru.A preko puta već postoji projektna dokumentacija za hotel i poslovni centar na deset dunuma u vlasništvu samo Interšpeda!I da ne nabrajam dalje.Pametan investitor,naravno sa samo ekonomskim ambicijama,debelo će zaraditi na svemu tome!Sačekajmo onda tu prodaju,da vidimo.
one

Post by one »

Fabrika duhana Sarajevo je u 2015. godini ostvarila neto dobit od 1,49 miliona KM, što je gotovo dvostruko manje nego godinu ranije kada je dobit iznosila 2,72 mil. KM, izvještava Indikator.ba na osnovu finansijskog izvještaja kompanije.

Fabrika duhana Sarajevo zabilježila je oštar pad poslovnih prihoda na 39,3 mil. KM, nakon 55,7 mil. KM ostvarenih godinu ranije.
Manji prihodi rezultat su pada prodaje i na domaćem i na stranom tržištu.
Poslovni rashodi bili su 40,8 mil. KM u odnosu na 54,2 mil. KM prethodne godine.
Kompanija je zabilježila gubitak od poslovnih aktivnosti od 1,5 mil. KM nakon prošlogodišnjeg dobitka od 1,48 mil. KM.

FDS je imao dobit od finansijskih aktivnosti od 2,59 mil. KM (2,25 mil. KM u 2015.), dok je dobit od ostalih prihoda i rashoda iznosila 116 hiljada KM (1,88 mil. KM u 2015.).
Akumulirana dobit kompanije smanjena je na 46,65 mil. KM usljed isplaćenih dividendi za 2013. i 2014. godinu u iznosu od 6,4 mil. KM.

Broj zaposlenih smanjen je na 301, što je 36 manje nego u 2015. godini.

u ovu akumuliranu dobit nije uracunato prodaja od unisa 10 mil i prodaja od mig grup
Shahab

Post by Shahab »

slavuj wrote:Ako ovaj nastavi smanjivati tržište FDS-a ,ispasti će da njihove cigarete puše samo uposlenici,ali ne baš svi.Pa i kada bi i bilo baš tako,Fabrika duhana Sarajevo ima veliku vrijednost!Osnovni biznis još od odlaska Loje,nije glavni interes ovog menadžmenta.A ovog direktora i tada su zanimali samo načini kako da izvuče što više iz FDS.Iz Izvještaja Finansijske policije vidi se da je on,ovaj doktor o trošku dioničara ,i tad kroz davanje rabata veđih od onih koje je odobrio NO,oštetio FDS za nekoliko desetina miliona!A tad je bio samo direktor marketinga. U tim izvještajima zatim se navode njegovi potezi u Srebrenici,prilikom kupovine tih hecegovačkih trafika,i slicno.
Kada je FDS kupio ostatke UPI Poslovni sistemi,sreo sam tadašnjeg direktora na ulici.I dok se on raspitivao šta se to dešava oko Arslanagića,zazvonio mu je telefon!Kaže,zove me Dino,dakle direktor Mulahasanović,idemo u NJemačku da kupimo mašine za onu moju halu na Stupu.Te mašine su kupljene ali nikada nisu proradile.Jedini cilj ovog direktora je bio uzeti provitiju od dobavljača!I neću dalje nabrajati.Tužilaštvo će se morati kad-tad stim pozabaviti!
A vrijednost fabrike se ni blizu ne može utvrđivati kroz osnovni biznis.Tri banke u kojima je većinski odnosno najveći dioničar,Vakufska,BOR banka i PBS,su biznis koji itekako ima svoju vrijednost!Nedovršeni hotel u Srebrenici,kada neko bude imao interesa da ga dovrši,također je vrijedan,Hotel na Vlašiću,kome niko nije ni prišao od kada je kupljen,i sad vrijedi više nego što je plačen!Pa onda lokacija fabrike.Ako i prihvatimo ove tvrdnje kako eto njihove cigarete nemaju tržište,što može biti sasmo posljedica ličnog odnosa prema ovom prostoru,onda sr fabriku može izmjestiti van grada na manju lokaciju i sa manjim kapacitetima i osloboditi nekoliko hektara zemlje praktično u centru.A preko puta već postoji projektna dokumentacija za hotel i poslovni centar na deset dunuma u vlasništvu samo Interšpeda!I da ne nabrajam dalje.Pametan investitor,naravno sa samo ekonomskim ambicijama,debelo će zaraditi na svemu tome!Sačekajmo onda tu prodaju,da vidimo.
Ako su vlasnički udjeli u Vakufskoj banci i PBS-u ili zemljište na Pofalićima kriteriji za procjenu vrijednosti FDS onda su nam domaći SDA tajkuni izvjesni kupci i to naravno ispod cijene. Zašto bi ozbiljnu međunarodnu kompaniju iz duhanskog biznisa zanimali udjeli u bosanskim bankama ili hotel u Srebrenici? FDS bez duhanskog biznisa je izgubio suštinu.
Gosp. Slavuj različite su perspektive kada se FDS procjenjuje iz perspektive sarajevske berze a sasvim drugačije kada procjenu radi neki ekspert iz duhanske industrije u Londonu ili Americi. Ne vidim ništa dobrog u vezi privatizacije FDS.
Post Reply