Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
Prema informacijama do kojih sam došao ovih dana uveliko se održavaju sastanci NO,uprava i sindikata ,a sve u vezi najavljenih privatizacija kompanijau kojima vlada FBiH ima učešća.Prema tim informacijama najveća panika je u sarajevo-osiguranju gdje na sve načine pokušavaju da zaustave ovaj proces koji je prema mom mišljenju NEZAUSTAVLJIV.Ništa bolja sizuacija nije ni u FDS kao što nam slavuj napisa na ovom forumu.Mislim da je ovo dobra prilika za sve one koji imaju viška novca ili ga drže u bankama da zarade koju marku jer trenutno su cijene na berzi ispod svih parametara po kojima se ima namjera kad je prodaja ovih kompanija u pitanju.Na kraju bih zamolio udruženja dioničara da se javno oglase po pitanju najave o privatizaciji ovih kompanija i njihovom mišljenju na koji način to sprovesti.Siguran sam da je interes sviju nas da se što prije ovo završi.
-
Nije ni čudo da je panika. Mogli su oni "zaustaviti " prodaju davno, sasvim legalno, poslujući s dobiti i isplaćujući dividendu vlasnicima. Sad im je malo kasno. Ipak treba pripaziti moćni su to klanovi, učiniće sve da zadrže status quo, svoje astronomske plate, iste takve nadzornog odbora i ko zna kakve još načine isisavanja. Stvarno je trebalo biti dobro nesposoban (ili možda sposoban) pa da jedno osiguranje i to ono koje se hvali najvećim tržišnim udjelom nikad (koliko ja znam) ne isplati dividendu. Koje opravdanje može uprava dati i koji razlog da se NE privatizira? Šta država ima od njih, šta dioničari? Ja bih išao i korak dalje. Po meni je pitanje (i krivične) odgovornosti što ti ljudi nisu davno smijenjeni, i u Sarajevo Osiguranju i u FDSu. Svih onih vlada koje su ih tolerisale a imali su kao predstavnici kapitala svoje ljude u nadzornim odborima i da se nisu nikad zapitali pa šta se ovdje dešava, kako posluje ovo preduzeće gdje su pare, gdje odlaze pare itd.savjetnik wrote:Prema informacijama do kojih sam došao ovih dana uveliko se održavaju sastanci NO,uprava i sindikata ,a sve u vezi najavljenih privatizacija kompanijau kojima vlada FBiH ima učešća.Prema tim informacijama najveća panika je u sarajevo-osiguranju gdje na sve načine pokušavaju da zaustave ovaj proces koji je prema mom mišljenju NEZAUSTAVLJIV.Ništa bolja sizuacija nije ni u FDS kao što nam slavuj napisa na ovom forumu.Mislim da je ovo dobra prilika za sve one koji imaju viška novca ili ga drže u bankama da zarade koju marku jer trenutno su cijene na berzi ispod svih parametara po kojima se ima namjera kad je prodaja ovih kompanija u pitanju.Na kraju bih zamolio udruženja dioničara da se javno oglase po pitanju najave o privatizaciji ovih kompanija i njihovom mišljenju na koji način to sprovesti.Siguran sam da je interes sviju nas da se što prije ovo završi.
-
Što se tiče cijena složio bih se da je ovo jedinstvena prilika za zaradu i da ne vidim kako bi tržišne cijene mogle ostati na ovim nivoima ako se naravno minimalna cijena paketa zada realno.(Pa čak i ako bude niža od realne ali to je druga priča). Nimalo me ne bi začudilo da stare snage pokušaju da spuste cijenu ili da je probaju održati nisko (npr prodajom manjih količina dionica jedni drugima ili npr uz malu pomoć fondova) bar dok se oni ne nakupuju, ali to može biti samo kratkoročno. Kad se veći broj kupaca uključi takve manipulacije postaju sve teže izvodive. Prognoze je jako teško davati s obzirom da je ovo zemlja čuda, ali kad se stvari pokušaju procjeniti logično ili realistično, mogu reći da bi bila ludost prodavati išta na ovim nivoima cijena čak i blizu ovih nivoa. I ovakve kakve su sad firme vrijede mnogo više, a kamoli pred najavljenu privatizaciju i/ili restrukturiranje. Lično mislim da u predstojećim mjesecima slijedi stampedo rasta cijena ali opet, to je jedno mišljenje a ne neka garancija, pa vidjećemo.
Sječam se kada je profesor Trivun na jednoj skupštini Bosnalijeka,suprostavljajući se zahtjevu malih dioničara za isplatu dividende,formulisao nekakvu definiciju dionica po kojoj je dionica samo dio kapitala kojim dioničari mogu trgovati na tržištu vrijednosnih papira!Sad znamo kako je završila njegova odbrana Arslanagićevog nastojanja da sve zadrži za sebe,dionicama se protrgovalo tako da je Arsla završio tamo gdje mu je mjesto.Na žalost,bez Trivuna i svih onih članova NO koju su mu godinama omogučavali da onaj njegov plejboj o trošku dioničara godinama babi krči put prema zatvoru!
Izgleda da su svi menadžeri društava sa Vladinim učešćem ili sa Fondovima kao najvećim dioničarima,prihvatili ovu definiciju prof Trivuna.Njima i korumpiranim predstavnicima Vlade i Društava za upravljanje fondovima zarada,naravno po sistemu Fima media,a dioničarima dionice da trguju!Nek se djeca igraju!Posljedice su sad tu!Malih dioničara uglavnom više nema,a nove gazde po svoj prilici dolaze!A oni će htjeti dividendu,nastojati će da kapitaliziraju ono što ulože!I postavit će menadžment koji će im to omogućiti!I sami će odlučivati hoće li tamo nekakav Kapetanović iz Solane,praviti skladište samo zato što je dobra provbizija ili hoće li nekakav direktor FDS kupovati dionice propalih društava samo zato što direktorovim prijateljima treba para!
A ako je tim menadžerima stalo da dobiju dobrog partnera,jedino što mogu učiniti u ovom trenutku je izvršiti procjenu vrijednosti društava po ranomiranim revizorskim kućama i te rezultate staviti Vladi pod nos,da ne bi ovi ponudili ovo što nam je još ostalo poslije dugogodišnje pljačke,po bagatelnoim cijenama.Naravno uz dobro ohrabrenje preko računa negdje u poreskim oazama!Tamo gdje to direktori hitno ne urade,znači da su i oni dio tala!Vrijeme je za istinu!
Izgleda da su svi menadžeri društava sa Vladinim učešćem ili sa Fondovima kao najvećim dioničarima,prihvatili ovu definiciju prof Trivuna.Njima i korumpiranim predstavnicima Vlade i Društava za upravljanje fondovima zarada,naravno po sistemu Fima media,a dioničarima dionice da trguju!Nek se djeca igraju!Posljedice su sad tu!Malih dioničara uglavnom više nema,a nove gazde po svoj prilici dolaze!A oni će htjeti dividendu,nastojati će da kapitaliziraju ono što ulože!I postavit će menadžment koji će im to omogućiti!I sami će odlučivati hoće li tamo nekakav Kapetanović iz Solane,praviti skladište samo zato što je dobra provbizija ili hoće li nekakav direktor FDS kupovati dionice propalih društava samo zato što direktorovim prijateljima treba para!
A ako je tim menadžerima stalo da dobiju dobrog partnera,jedino što mogu učiniti u ovom trenutku je izvršiti procjenu vrijednosti društava po ranomiranim revizorskim kućama i te rezultate staviti Vladi pod nos,da ne bi ovi ponudili ovo što nam je još ostalo poslije dugogodišnje pljačke,po bagatelnoim cijenama.Naravno uz dobro ohrabrenje preko računa negdje u poreskim oazama!Tamo gdje to direktori hitno ne urade,znači da su i oni dio tala!Vrijeme je za istinu!
Last edited by slavuj on 02 Nov 2015, 09:19, edited 1 time in total.
Mislim da jedino Sarajevo osiguranje ima dobru početnu poziciju i da u okruženju ima potencijalne preuzimače tako da tu ne treba velika reklama za prodaju.
Prvo mjesto na tržištu osiguranja mu daje osnovu da bude cilj da koji će se otimati veći broj zainteresovanih.
Prvo mjesto na tržištu osiguranja mu daje osnovu da bude cilj da koji će se otimati veći broj zainteresovanih.
I FDS i SOSOR lagano rastu.
Samo BSNLR jos ceka.
A ove tri su prve najavljene za privatizaciju.
Samo BSNLR jos ceka.
A ove tri su prve najavljene za privatizaciju.
Eurofond i Bosfin izašli iz Prehrana - prometa Tuzla.
Očigledno smo dobili strateškog kupca za ovu firmu. Ne znam šta još imaju osim one propale firme Majevičanka u Gornjoj Tuzli. Bilo bi dobro da to neko pokrene, povuklo bi poljoprivredu, ako bi se obnovila osnovna djelatnost.
Očigledno smo dobili strateškog kupca za ovu firmu. Ne znam šta još imaju osim one propale firme Majevičanka u Gornjoj Tuzli. Bilo bi dobro da to neko pokrene, povuklo bi poljoprivredu, ako bi se obnovila osnovna djelatnost.
Meni je zanimljivo da oko te majevičanke ima desetine hektara državnog zemljišta koje obrađuje lokalno stanovništvo. Ako bi se tu napravio jedan ozbiljniji projekat neke sorte za uzgoj onoga što bi Majevičanka mogla prerađivati onda bi znatno više ljudi bilo zaposleno.
Prehrana promet je imala dosta prostora i zemljišta u samoj Tuzli ali je davno otišlo preko ranijih Forš vlasnika.
Ove FDS i Sarajevo osiguranje trgovine izgleda se rade preko naloga koji čekaju ponude na određenim cijenama. Čim se pojavi nalog, odmah se pokupi.
Prehrana promet je imala dosta prostora i zemljišta u samoj Tuzli ali je davno otišlo preko ranijih Forš vlasnika.
Ove FDS i Sarajevo osiguranje trgovine izgleda se rade preko naloga koji čekaju ponude na određenim cijenama. Čim se pojavi nalog, odmah se pokupi.
RK invest kupio dio Prehrane prometa a osnivac je neko preko Lihtenštajna. Tu su još i Lilium fondovi što znači da je nekom stalo da se sve vrti "anonimno".
Kao i kod T3 doo.
Kao i kod T3 doo.
-
Hmmm..ništa nije ni anonimno a pogotovo slučajno …pojedini "brokeri" koriste situaciju da malo razdrmaju učmalu sarajevsku burzu igrajući na kartu naše poznate " priča se da će biti " …tako lagano dižu cijenu dionice fds-a i istovaraju je na ,evo danas 48 KM , a uzimali su po 37-38 KM…kad balončić ispuše neko će se počešati ,istina neće boljeti kao nekad 2006,2007 …sve u svemu preporučam oprez !
PS : jeste da smo u zemlji nelogičnosti ali ipak je rast dionice od 15tak % nakon isplate dividende ,na ovakvom -nikakvom tržištu , odista razlog za razmisliti ima li smisla ...
PS : jeste da smo u zemlji nelogičnosti ali ipak je rast dionice od 15tak % nakon isplate dividende ,na ovakvom -nikakvom tržištu , odista razlog za razmisliti ima li smisla ...