Elektroprivreda BIH

Sitna buranija

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sitna buranija »

Panzer je zadnje dvije-tri godine ovdje širio optimizam po pitanju poslovanja EPBiH a uredno se istovarao :) a ja sam od početka širio pesimizam, ali nisam sebe poslušao i ostao sam s problematičnim dionicama u portfoliju :roll:
A šta sam sve mogao pokupovati i pojačati poziciju za te pare - Solana, Bosna Re, Mtel, Zavod za vodoprivredu... :roll: A svi dijele dividendu i bili su potcijenjeni. Doduše, većina ih je i sada potcijenjena, ali npr. Solana je sada dosta skuplja iako vrijedi i više, Zavod za vodoprivredu je na tom nekom istom nivou kao i prije, a takođe vrijedi dosta više i ima skrivenu vrijednost, opet Mtel je sada jako povoljan čak povoljniji nego prije... Samo je Bosna Re sada na maksimalnoj cijeni... Pa recimo Bosnalijek, ASA Banka, bilo je NLB-a kupiti...
panzer

Post by panzer »

Ti možeš reći da je to bilo namjerno ali nakon onog sastanka u EPBIH je bilo jasno da njima pozitivan rezultat ništa ne znači.
Do tad sam i mislio da hoće da poslože stvari da onda krenu sa zdravorazumskim poslovanjem. I mislim da sam od tog datuma drugačije pisao.
Nakon što su slegli ramenima meni je bilo jasno da vrijeme curi a ja baš nisam imam vremena da čekam niti da napravim grešku. Dobar dio sam prodao tad ali je ostala i solidna količina.

2010. sam napravio grešku i skupo me koštala.

I dalje ja mislim da ovo realno vrijedi između 45 i 60 KM. Čak i sa ovim gubicima.Samo što je prodaja cijelo vrijeme prejaka.

Šta ima bilo koji dioničar od dobiti Sarajevo osiguranja? Nikad, ni jedan pf. Već 18 godina.

Ali EPBIH je kako rekoh "Enfante terrible", svima i svakom. Čak i onima koji su kupovali a nisu znali zbog čega kupuju pa su onda počeli masovno prodavati.

I sada je isto, umjesto što se ganjaju oko 10 KM bili bi pametnije da se svi povuku makar do 20 KM. Da svi sebi stave " moratorijum na prodaju" godinu dana. Svima bi bilo bolje.
one

Post by one »

"Za električnu energiju koju izvozimo u EU trenutno moramo koristiti faktor emisije koji je propisala Evropska komisija. Prema tom faktoru, po izvezenom jednom megavat-satu (MWh) pripisujemo emisiju od 1.148 kilograma CO2, bez obzira iz kojeg izvora ta energija dolazi, makar to bio i OIE. Prema trenutnoj cijeni CBAM certifikata, to iznosi 97,58 eura, što je jako mnogo, uporedivo sa cijenom same električne energije", obrazložio je sagovornik Klix.ba.

Naglasio je da se ovim praktično zaustavlja izvoz električne energije u EU. Nagovijestio je da će Evropska komisija razmotriti primjenu nižeg faktora za Bosnu i Hercegovinu, a koji će biti jednak emisiji "mješavine" električne energije iz termoelektrana i postrojenja OIE.

Ukazao je da bi taj faktor trebao biti niži za gotovo 30 posto, što smatra i dalje nečim što je mnogo. Za njega je to pokazatelj da mjere za izuzeće električne energije iz CBAM-a nemaju alternativu.

Da bi se električna energija izuzela iz CBAM-a, potrebno je uraditi sljedeće:

Izvršiti potpunu transpoziciju i primjenu pravila EU o tržištu električne energije;

Tehnički se integrirati s internim tržištem EU kroz tržišno povezivanje (market coupling);

Usvojiti dugoročne klimatske strategije i zakon o klimi sa ciljem klimatske neutralnosti do 2050. godine;

Uvođenje sistema trgovine emisijama, sličan Evropskom sistemu trgovine emisijama (EU ETS), sa cijenom emisione dozvole za CO2, usklađenom s EU do 2030.;

Efektivno sprečavanje prijenosa električne energije iz država koje ne ispunjavaju uslove preko bh. sistema u EU.

Bureković je također napomenuo da je Zakon o regulatoru, prijenosu i tržištu električne energije trenutno u procesu usvajanja, ali da se u političkim krugovima njegovo usvajanje i primjena ne vide na isti način, zbog čega Bosna i Hercegovina nije ispunila nijedan uslov za izuzeće električne energije iz CBAM-a.

https://www.klix.ba/biznis/privreda/ade ... /260213093
Post Reply