Vlada FBiH
Re: Vlada FBiH
Nakon svake smijene vlasti ponadam se da ne može biti gore. Konkretno da od Nikšića nije moguće imati goreg premijera. Ovaj Novalić postavlja nove standarde beterluka i dokazuje da od goreg ima gore. Federacija je u potpunom haosu a on nema hrabrosti i morala da ukaže na uzroke propasti, odnosno na šefove stranaka koji upravljaju procesima. Kada sam pročitao informaciju da je pravomoćno presuđeni inspektor UIO imenovan federalnim poreznim inspektorom shvatio sam da je Novalić obični dobrovoljni pijun koji pristaje na sve naredbe radi nekog svog materijalnog interesa.
Da nisi ovo napisao prije Oslobođenja pomislio bih da si ukrao od Vildane Selimbegović.Shahab wrote:Nakon svake smijene vlasti ponadam se da ne može biti gore. Konkretno da od Nikšića nije moguće imati goreg premijera. Ovaj Novalić postavlja nove standarde beterluka i dokazuje da od goreg ima gore. Federacija je u potpunom haosu a on nema hrabrosti i morala da ukaže na uzroke propasti, odnosno na šefove stranaka koji upravljaju procesima. Kada sam pročitao informaciju da je pravomoćno presuđeni inspektor UIO imenovan federalnim poreznim inspektorom shvatio sam da je Novalić obični dobrovoljni pijun koji pristaje na sve naredbe radi nekog svog materijalnog interesa.
Ovako ostaje za utjehu da nismo jedini koji mislimo isto o slučajnom premijeru :
http://www.oslobodjenje.ba/kolumne/fadile-oprosti-ii
Ova je Vlada najgora od svih do sada. Svi su njeni kadrovi i imenovanja skupljeni po principu "od zla oca od gore matere". Sada ih hvata panika jer nema MMF kredita kojim bi da finansiraju status quo, koji je za oligarhiju raj a za narod najgora noćna mora. Para u privredi nema a to je isto kao da nema krvi u organizmu. Naše su fabrike staro željezo, poljoprivreda i stočarstvo su na nivou prošlog stolječa. Nemamo niti jedan pozitivan privredni proces koji mže biti osnova za optimizam. Sada lažu i zamajavaju javnost o navodnoj reformskoj agendi koja će nas integrisati u EU, a prava je istina da integracija u EU podrazumjeva njihovo političko i lično samoubistvo jer će svi završiti kao Radončić, pogotovo kriminalni klan SDA i HDZ.
Mislim da Novalić vodi politiku mogučeg, umjesto politike željenog. Drugo mu ništa i ne preostaje. Izvalači iz slabe šire najviše i najbolje rakije, koliko je to moguče...dok plati šljivu, kazaniju, kacarinu, drva, vodu, radnike..., nešto i sa FBiH ostane.
Po meni, on je u pod istim uslovima, političkim konstelacijama i uređenju BiH u kojima su i ostali bili, najbolji premijer do sada
Po meni, on je u pod istim uslovima, političkim konstelacijama i uređenju BiH u kojima su i ostali bili, najbolji premijer do sada
-
Mogu se djelimično složiti u smislu da ga se u medijima često proziva zbog gluposti (gdje je šta ručao i s kim jesu li bile hobotnice i sl) a ne pita ga se npr zašto se ne mijenja stanje u KOMVP, kad će sniženje doprinosa na plate itd. Ne može se ništa postići idući svima niz dlaku i "neutralnim mjerama" Ništa se ne radi u Željeznicama FBiH, zašto ne voze vozovi ( i to Talgo) a hiljade zaposlenih, i putevi su stali, administracija se ne smanjuje, socijala caruje, nema restrukturiranja javnih preduzeća. Neko mora uraditi i neprijatne stvari. Politikom umjetnost mogućeg samo se odlaže katastrofa. Na mjestu na kojem je on u mogućnosti je i da svojim šefovima ukaže da je dogorjelo do nokata i da pljačka mora prestati, ako sami ne shvataju. Ili da kaže otvoreno "ja ovo ne mogu". Možda on sam ima dobre namjere a vezane ruke ali to jednostavno više nije dovoljno opravdanje kad smo na rubu provalije. I nije više pitanje je li se broj zaposlenih povećao ili smanjio za par hiljada, možda se treba smanjiti za 30 hiljada da bi nam počelo biti bolje i da bi se počeo realno povećavati. Međutim ne vidi se da se išta radi na bezbroj drugih problema. On je odgovoran samom svojom funkcijom za SVE probleme a ne vidim da se nešto puno sekira.kapital wrote:Mislim da Novalić vodi politiku mogučeg, umjesto politike željenog. Drugo mu ništa i ne preostaje. Izvalači iz slabe šire najviše i najbolje rakije, koliko je to moguče...dok plati šljivu, kazaniju, kacarinu, drva, vodu, radnike..., nešto i sa FBiH ostane.
Nema bitnih procesa koji bi opravdali Novalića. Nije uradio ništa bitno i neće ništa ni uraditi do kraja mandata. On se svjesno kreće u okvirima koje mu postavljaju kriminalci iz SDA i HDZ-a i samim time je diskvalifikovao samog sebe odnosno unaprijed priznao da je sva priča o reformama obična laž. Jedina prava reforma jeste uspostava pravnog poretka a zatim potpuna privatizacija. Obje reforme su direktno u konfrontaciji sa interesima Izetbegovića i Čovića i matematički je dokazivo da je Novalić lažov i lovac u mutnom, vjerovatno u namjenskoj industriji.
Imaju i osiguravači kapitala za onako usput.....
Vlada Federacije BiH ima u planu zadužiti građane ovog entiteta kod komercijalnih banaka ako ne dođe do aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Kao jedna od opcija pojavljuju se i osiguravajuća društva, potvrdila je za Klix.ba federalna ministrica finansija Jelka Milićević.
"S obzirom da su banke prelikvidne, odnosno imaju višak kapitala, spremne su pratiti Vladu Federacije BiH vezano za nadomjestak sredstava ukoliko ne dođe do aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom. U nekim nezvaničnim razgovorima kao jedan od kreditora pojavila su se i osiguravajuća društva, što znači da uslijed velike ponude sredstava očekujemo prihvatljivu kamatnu stopu i duže rokove u otplati", kazala je Milićević.
Ona je istakla kako će unutrašnje zaduženje Federacije BiH svakako umanjiti financijska sredstva za privredne subjekte jer je bankama manji rizik plasmana u državne institucije nego u privredu.
"Ne preferiramo ovakav način jer je Vlada FBiH opredijeljena za razvoj malog i srednjeg poduzetništva i to se prepoznaje kroz kreditne linije s malom kamatnom stopom kredita plasiranih preko Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Svjetske banke i tako dalje", rekla je Milićević
jedan od uslova za novi MMF kredit:
Inače, ovaj aranžman karakterističan je po tome što se ne radi o "stendbaj" aranžmanu, kao što je bilo do sada, već aranžmanu koji je neuporedivo povoljniji, ali podrazumijeva daleko kompleksnije i teže strukturalne reforme. Prema nezvaničnim informacijama, očekivanja su da se u narednih tri do pet godina broj zaposlenih u administraciji smanji za deset odsto, te da se privatizuju sve firme u državnom vlasništvu u koje se kroz subvencije slijeva novac iz budžeta.
Više detalja na: http://www.nezavisne.com/novosti/bih/De ... isa/365855
Inače, ovaj aranžman karakterističan je po tome što se ne radi o "stendbaj" aranžmanu, kao što je bilo do sada, već aranžmanu koji je neuporedivo povoljniji, ali podrazumijeva daleko kompleksnije i teže strukturalne reforme. Prema nezvaničnim informacijama, očekivanja su da se u narednih tri do pet godina broj zaposlenih u administraciji smanji za deset odsto, te da se privatizuju sve firme u državnom vlasništvu u koje se kroz subvencije slijeva novac iz budžeta.
Više detalja na: http://www.nezavisne.com/novosti/bih/De ... isa/365855
Naravno da neće pristati, a prikazaće i nama i MMF da se trude da ispune uslove, ali: "avaj, neprincipijelni MMF stalno zateže".
Pa javite se na aukciju i kupite:
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je danas sa ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovim o rješavanje klirinškog duga bivšeg Sovjetskog Saveza prema bivšoj SFRJ, od čega dug prema BiH iznosi 125,2 miliona dolara. "Mi pozdravljamo namjeru Ruske Federacije da bez uslovljavanja namiri ovaj dug i prihvatamo svako rješenje u tom pravcu", rekao je Novalić, te još jednom naglasio da je stav Vlade upućen Savjetu ministara BiH.
Prema prijedlogu Ministarstva finansija Ruske Federacije, umjesto razmjenom robe, ovaj dug bio bi namiren u novcu.
O tome je Savjet ministara BiH upoznao Vladu FBiH koja je na sastanku održanom 7. aprila zaključila da predložena inicijativa predstavlja dobru osnovu za vođenje pregovora s Rusijom s ciljem zaključivanja međunarodnog sporazuma.
Ovaj zaključak dostavljen je Ministarstvu finansija i trezora BiH radi provođenja dalje procedure, saopšteno je iz Vlade FBiH.
Ruski diplomata informisao je federalnog premijera o interesovanju ruskih kompanija za privatizaciju državnog kapitala u "Bosnalijeku".
Na sastanku je bilo riječi i o reformskim procesima koji su u toku i unapređenju saradnje, posebno na ekonomskom planu.