Pa kod Vakufske banke je uspjelo a ne vjerujem da su ovi u težoj situaciji.
Nekako mi izgleda da su svi(vjerovatno banke koje imaju dosta kapitala) voljni plasirati u obveznice jer im je tu sigurniji povrat u odnosu na rizik kupovine udjela.
Bankarski sektor
Re: Bankarski sektor
Generalni direktor turske Halkbanke Ali Fuat Taskesenlioglu najavio da će rukovodstvo te banke u narednom periodu razmotriti sve prilike na Balkanu kako bi postala jaka regionalna banka, javlja Anadolu Agency (AA).
U razgovoru sa novinarom AA, Taskesenlioglu je naglasio da je cilj te banke da u narednom periodu povećaju aktivnosti i da rade na jačanju brenda na inozemnom tržištu, a da je ulazak u red najvažnijih aktera finansijskog sektora u zemljama regiona jedan od osnovnih ciljeva te razvojne strategije.
Ova državna banka Turske kao Halkbank AD Skoplje u Makedoniji posluje od 1993. godine.
Taskesenlioglu je kazao da je u protekle dvije godine napravljeno mnogo iskoraka u Makedoniji, od kojih su najvažniji povećanje sa 21 na 34 poslovnice u 16 makedonskih gradova, povećanje broja uposlenika sa 260 na 430, kao i povećanje kredita sa 90 miliona na 326 miliona dolara, a vrijednost pologa u banci je povećana sa 90 miliona na 317 miliona eura.
"Ovim iskoracima smo došli na peto mjesto u bankarskom sektoru Makedonije. Prošle godine smo u Srbiji otkupili 76,76 posto Čačanske banke i promijenili naziv banke u Halkbank AD Beograd. Naš osnovni cilj na srbijanskom tržištu će biti taj da što prije ojačamo mrežu naših poslovnica u cijeloj zemlji i direktno i indirektno otvorimo radna mjesta", kazao je Taskesenlioglu.
Naglasivši kako su svi ti potezi doneseni u pravcu intenziviranja aktivnosti banke na Balkanu, Taskesenlioglu je kazao da se razmatraju mogućnosti poslovanja i u drugim zemljama regije.
Halkbank je turska javna banka osnovana daleke 1933. godine, a u pet godina kasnije počinje s poslovanje u punom obimu bankarskog rada. Osnovni cilj banke je pružanje bankarskih usluga malim i srednjim poduzetnicima.
Svjetskoj javnosti je poznata po tome što je za vrijeme međunarodnih sankcija Iranu bila jedina strana banka u toj zemlji, a Taskesenlioglu ističe da su sva poslovanja u tom periodu vođena u skladu sa međunarodnim normama i pravilnikom koji je donio UN.
nek kupe fds i eto ih u bankarskom vlasnistvu i suvlasnistvu 3 banke
dobar odgovor, pravo dobar.....
Jest zanimljiva ideja.
Ali banka u većini slučajeva ne bi uzimala hrpu pa iz te hrpe izdvajala dio koji je njoj interesantan a ostalo preprodavala ili likvidirala. To je ogroman posao. Eventualno da FDS proda Vakufsku direktno i da Halkbanka postane vlasnik i promijeni ime banke.
I sve to pod uslovom da hoće ući na ovakvo tržište i to tamo gdje bi Ziraat banci bili konkurencija.
Ali banka u većini slučajeva ne bi uzimala hrpu pa iz te hrpe izdvajala dio koji je njoj interesantan a ostalo preprodavala ili likvidirala. To je ogroman posao. Eventualno da FDS proda Vakufsku direktno i da Halkbanka postane vlasnik i promijeni ime banke.
I sve to pod uslovom da hoće ući na ovakvo tržište i to tamo gdje bi Ziraat banci bili konkurencija.
6 mjeseci. Ima onda šanse i za PBS i Bor banku.
Moja Banka izvršit će pripajanje IK banci Zenica
Na vanrednoj sjednici d.d. Moja Banka održanoj 14.12.2015. godine na prijedlog Uprave društva i Nadzornog odbora, donesena je Odluka kojom Dioničko društvo Moja Banka d.d. Sarajevo sa sjedištem na adresi ul. Trg međunarodnog prijateljstva br.25 u Sarajevu, namjerava izvršiti reorganizaciju i to pripajanjem dioničkom društvu Investiciono komercijalnoj banci Zenica, sa sjedištem na adresi ul. Trg Bosne i Hercegovine u Zenici.
Moja Banka d.d. Sarajevo kao sljedniku prenjet će cijelu svoju imovinu i osnovni kapitala na banku sljednika, bez provođenja postupka llkvidacije, a IKB Zenica kao sljednik će preuzeti prava i obaveze koje ju sljeduju kao pripojene banke i time će postati univerzalni sukcesor pripojene banke.
Nakon svh sprovedenih zakosnih procedura, banke su dužne sačiniti zajednički Elaborat o ekonomskoj opravdanosti pripajanja Moja Banka d.d. Sarajevo banci IKB Zenica kao i Plan reorganizacije kao činjenicu, stručnu i pravno-ekonomsku podlogu za donošenje odluke o pripajanju, koji sadrži sve zakonom utvrđene elemente uključujući i plan poslovanja i Neovisno revizorsko mišljenje o pripajanju banaka i predloženom omjeru zamjene dionica u postupku pripajanja.
Nakon sprovedenih postupaka biti će pozvani svi dioničari i povjerioci da izvrše uvid u prijedlog navedenog Elaborata i prijedlog odluke o pripajanju.
Statusne promjene pripajanja provest će se na dan 30.06.2016.godine.
Čudi me da niko od silnih insidera, savjetnika, slavuja i ostalih ptičica nije ovo znao, a već mjesec dana prošlo od Odluke.
Zato je ASA digla ručnu kada su prešli 30 % u IKB, sada će pripajanjem Moje Banke uvećati svoj kontrolni paket.
http://www.sase.ba/v1/Tr%C5%BEi%C5%A1te ... mbol/VLDBR
Zato je ASA digla ručnu kada su prešli 30 % u IKB, sada će pripajanjem Moje Banke uvećati svoj kontrolni paket.
http://www.sase.ba/v1/Tr%C5%BEi%C5%A1te ... mbol/VLDBR
http://www.business-magazin.ba/index.ph ... 9&Itemid=5
Imaju višak a neće rizik.
Mogli bi malo početi i rizikovati pa ulati na berzu po ovim cijenama.
Kaže: "Banke u BIH imaju na računima u Centralnoj banci 4 milijarde KM od čega je 1,5 milijardi obavezna rezerva a 2,5 milijadi višak od obavezne rezerve."
2,5 milijardi KM neiskorištenih sredstava!!
Imaju višak a neće rizik.
Mogli bi malo početi i rizikovati pa ulati na berzu po ovim cijenama.
Kaže: "Banke u BIH imaju na računima u Centralnoj banci 4 milijarde KM od čega je 1,5 milijardi obavezna rezerva a 2,5 milijadi višak od obavezne rezerve."
2,5 milijardi KM neiskorištenih sredstava!!
Ogroman novac stoji na leru u ovoj zemlji. Na ovih 2,5 mld dodati onih 10 mld depozita od fizickih lica, mada je vjerovatno to taj isti novac.
Samo nam fali preduzetnicki duh da se to investira.
Samo nam fali preduzetnicki duh da se to investira.
Za ovo pripajanje zna se već više od godinu!Ovi iz ASA PREVENTA prvo su odlučili da svoju banku pripoje IKB pa su onda počeli napad na IKB.I u tome su poprilično uspjeli!Počeli su već poznatom metodom hadenizacije,o detaljima sam ja ovdje pisao prije skoro godinu.Nakon što su preuzeli večinu u NO postavili su svoj menadžment i počeli pripreme za ovo pripajanje.Prvo su ohrabrili uposlenike da im prodaju svoje dionice po cijeni čelavog brokera a zatim su počeli obrađivati pojedine veće dioničare.Izgleda da već sada imaju večinu potrebnu da na skupštini donesu odluku.Problem će biti kod određivanja omjera dionica.Naime,banke skoro pa nisu uporedive.Biće tu posla za sve koji budu htjeli da se miješaju u svoj posao.Ne znam koliko će biti pametni pa da shvate da se ne valja zamjerati onima kojima imaš namjeru prodavati svoje proizvode!Ja ću svakako ostati dioničar!Jer ako se njima isplati da to sve kupe,onda se meni sigurno isplati da im ne prodam!