prodaja hidrogradnje

Custos

Re: prodaja hidrogradnje

Post by Custos »

Zgrada direkcije Hidrogradnje ide u prodaju neposrednom pogodbom

Nadzorni odbor "Hidrogradnje" d.d. Sarajevo danas je donio Odluku o prodaji poslovne zgrade - Direkcije "Hidrogradnje" u centru Sarajeva, putem Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine, a metodom nesporedne pogodbe.

Kako saznaje Fena, Nadzorni odbor privrednog društva „Hidrogradnja“ d.d. Sarajevo će nakon okončanih pregovora sa potencijalnim kupcem donijeti odluku da li prihvata ponuđenu cijenu za prodaju poslovne zgrade Direkcije „Hidrogradnja“ d.d. Sarajevo, a nakon prethodno pribavljenog stava Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Sredstva dobijena od prodaje poslovne zgrade sa pripadajućim zemljištem koristit će se namjenski, za uplatu doprinosa za PIO/MIO uposlenika "Hidrogradnje" d.d. Sarajevo, u skladu sa Sporazumom sa Poreznom upravom Federacije Bosne i Hercegovine, a ostatak sredstava za sanaciju "Hidrogradnje" d.d. Sarajevo.

Nadzorni odbor privrednog društva "Hidrogradnja" d.d. Sarajevo ovom odlukom odobrava prodaju nekretnine - poslovne zgrade Direkcije "Hidrogradnje" d.d. Sarajevo, sa pripadajućim zemljištem u Sarajevu, u ulici Hamdije Kreševljakovića, koja je u vlasništvu "Hidrogradnje" d.d. Sarajevo.

Objekat se sastoji od podruma, prizemlja i šest spratova, namijenjenih za poslovne prostore, a tu su i prateći sadržaji - garažni prostori, kotlovnica, priručne radionice, arhiva, uredski, kabinetski prostori, kao i sale za održavanje raznih skupova, prezentacija, stručnih predavanja, itd.

Poslovna zgrada - objekt Direkcije "Hidrogradnje" d.d. Sarajevo nije uslov za obavljanje osnovne djelatnosti privrednog društva "Hidrogradnja" d.d. Sarajevo, tako da se njena prodaja može obaviti u postupku male privatizacije.

Aukcija za prodaju zgrade direkcije "Hidrogradnje" d.d. Sarajevo, s pripadajućim zemljištem, održana je prije nekoliko dana i proglašena je neuspješnom, jer nije bilo kandidata za kupovinu nakon što je Agencija objavila poziv za aukciju i prodaju zgrade po početnoj cijeni od 19,5 miliona KM.

Inače, do kraja mjeseca zgrada Direkcije će biti iseljena, odnosno novo sjedište kompanije bit će u poslovnim objektima "Hidrogradnje" u Butmiru ili u sarajevskom naselju Briješće, o čemu će uskoro biti donesena konačna odluka.
http://ekapija.ba/bs/Vijest/investicije ... dbom/30005
panzer

Post by panzer »

Izjava za anale glavnog sindikaliste firme: "Ne može nekolicina ljudi iz NO odlučivati o prodaji zgrade.To o tome moraju odlučivati i radnici"

Da li treba izumrijeti čitava generacija da "radničko samoupravljanje" prestane biti aktuelno.
Damirko

Post by Damirko »

"Da li treba izumrijeti čitava generacija da "radničko samoupravljanje" prestane biti aktuelno" - tužno, istinito, za naslovnice

Malo OT... FI za 2012 mogu se skinuti sa stranica berze, ali za 65 emitenata. Ne znam šta je sa drugima? Obustava trgovine nikada nije bilo
ČItam u Avazu, prodaje se zgrada Hidrogradnje. Gledam, cijena mi onako odoka, niska. ČItam dalje, zgrada pod hipotekom kod Union banke.
Pa, dajte već jednom (AFIP, RVP, SASE) FI za sve firme na berzi barem zbog ovakvih informacija.
panzer

Post by panzer »

Čini mi se da je svake godine sve gore za finansijske izvještaje pa je najbolje imati pristup ovim portalima koji uzimaju podatke od AFIPA. Jeste da imaju pretplatu ali isplati se.
Cijena upravne zgrade firme je sad za raspravu. Mislim da se ta zgrada mogla dobro prodati kada su divljale cijene građevinskih objekata ali sada više nema tog otimanja za nekretnine odnosno građevinske objekte.
Mislim da bi moglo napraviti neko poređenje sa sparkasse-ovom kupovinom importane centra od teloptica koliko sam našao cijenu 27 miliona KM sa unutrašnjim uređenjem što bi kod ove hidrogradnjine zgrade tek trebalo uračunati.

Mislim da bi bilo dobro da se ta zgrada proda i da se riješe radnici i pokriju akumulirani gubici iz ranijih godina ( oko 12 miliona KM) jer ni Euroasfalt nema veliku upravnu zgradu a ove godine će vjerovatno imati prihod blizu 200 miliona KM. A pored toga pretpostavljam da bi u narednom periodu mogli odustati od prodaje.
Damirko

Post by Damirko »

Poređenje se može napraviti, ali nekoliko stvari treba uzeti u obzir. Sparkasse je u trenutku kupovine bila približno u fazi kao sada Sberbanka. Mene je začudilo da je Sparkasse pristao dati te pare jer bi objektivno Telopticov Importanne propao da se to nije desilo. Istina, Teloptic je tada bio prinuđen prihvatiti nepovoljan kredit od Sparkasse za nastavak izgradnje objekta (druge poslovne kule). Hypo je bio u pregovorima za zgradu Interinvesta, ali tu su i kupac i prodavač do grla u problemima. Ukratko, ja ne vidim ko bi sada uopšte bio potencijalni kupac objekta. Možda samo Sberbanka (ovo je nagađanje). Kao što sam napisao, ako sam dobro pročitao, nad zgradom je hipoteka od 7 miliona KM, tako da se cijena približava 25 mil KM. Znam da je za zgradu Šipada u Titovoj propao i drugi tender (ili je već bila faza neposredne pogodbe) jer se niko nije javio. Mnogo je to para za nekretnine. Neko bi možda i pristao na rentanje, ali to očito nije opcija
Sabur2

Post by Sabur2 »

Generalno - ovdje niko ne zeli da ulaze. I to je fakt, stanje koje imamo zahvaliti politiikanstvu koje nas sve gura u bankrot.
panzer

Post by panzer »

Nije da ne želi ali svi sagledaju mogućnosti pa onda ulažu. Ovdje je u pitanju poslovna zgrada a firme koje ulažu u BIH ili su u BIH nemaju potrebe za takvom zgradom. Izgleda da BIH odnosno Sarajevo gdje se može posmatrati segment poslovnih prostora nije toliko atraktivno tržište jer tih prostora ima dosta ali nema dosta firmi koje bi ih iskoristile.
To je vidio i SEIC koji je objekat "Dvor" napravio umjesto planire upravne zgrade. Ljudi su shvatili da uprava može biti i u manjem prostoru.
Ne znam koliko ima prostora oko zgrade Hidrogradnje a čini mi se da nema mjesta ni za normalan parking.
Custos

Post by Custos »

Bojim se panzer da je sabur2 govorio o necemu drugom. Izmakni se iz ugla zgrade hidrogradnje, nije bitna sad zgrada, generalno stanje je ocajno. A hidrogradnjina zgrada ko zgrada je posljedica sadasnje situacije. Niko nije kupio ni sipad zgradu, bosmal zjapi prazan (usput, kakav debilan intervju u danasnjem avazu sa jednim od brace sabanovic), trziste nekretnina stagnira svugdje osim na marijin dvoru. Hidrogradnjina uprava sa ovakvim prometom i rukovodstvom ne zasluzuje vise od barake u hadzicima gdje im se sigma nalazi. Nase drustvo je generalno zapalo u jednu krizu i apatiju od '90-te sto ce na kraju dovesti ili do totalnog raspada zemlje/sistema ili do novog rata... ili ce nas ograditi zidom kao sto su izraelci ogradili palestince pa nas pustiti da se glodjemo. Niko nece da ulaze u nasu zemlju jer: bh trziste kapitala je ocajno, regulatori pod znakom pitanja, sudstvo ne funkcionise (ili ako funkcionise to je politicki potkovano), mito i korupcija na svakom koraku, obrazovanje se kupuje na autobuskoj stanici, nema kreiranja dodatnih vrijednosti, itd. i to sve dovodi do odsustva investicija a mi nemamo plin ili naftu (barem ne zvanicno) ili visok stepen izvoza da nadomjestimo nedostatak svjezeg novca u nasoj ekonomiji. I onaj ko je voljan da dodje biva odbije ili ko dodje bude otjeran ili mu se zivot zgadi i zazali sto je uopste dosao. Krivca 99,9% trazite u sljedeca 3 slova:

s
d
a

Otiso sam malo daleko od teme hidrogradnja ali mozes isti koncept primjeniti na svaku od tema na ovom forumu.
panzer

Post by panzer »

Možda to tako izgleda ali meni je odavno postalo jasno da kriminal nije sastavljen od skraćenice. Kriminal ima ime i prezime a mi to često pojednostavimo i kažemo nešto apstraktno kao da je u pitanju viša sila.
SDA ima dobrih "aferima" još od 1992. i to se ne može osporiti. Jedan dio tih ljudi jednostavno nije znao upravljati državom(dijelom) jer je njihovo životno iskustvo i mentalni kapacitet bilo vrlo ograničeno. Jedan dio ljudi koji su bili u toj stranci su koristili poziciju za lične interese pa se tokom ovih 20 i nešto godina nakupilo svega. Ali i u drugim strankama je bilo svega. Kako je koja imala svoj komad vlasti pokazivali su se isti ciljevi kod određenih ljudi iz tih stranaka. Ako se misli da je SDP bolji, ja znam da nije. Prije 10 dana sam imao očiti primjer da je i kod njih ista situacija. Iz jedne strane firme kažu da moraju poslušati instrukciju jednog funkcionera SDPa i uraditi po njihovom jer on kontroliše sve u tom sektoru. Mogu reći da je tu stranka upitanju ali ne zna se je li taj funkcioner radi nešto u svoju korist ili za stranku. Zato kažem sve ima svoje ime i prezime.

Kvalitetnih i poštenih kadrova u BIH ima ali pošto rade svoj posao i pošto nisu interesantni onda nećemo o njima i njihovim zaslugama.

Što se tiče Hidrogradnje i dosadašnje situacije, prvo moram reći da je ta firma veliki peh. Desi im se rat u Iraku pa rat u BIH pa onda rat u Libiji. Ali i pored toga opstanu. Opstanu iako su godinama imali višak radnika.To je u BIH normalno, niko neće otpustiti višak. Ni jedan rudnik iako su u višemilionskim gubicima. Ni Energoinvest ni niz firmi gdje je država vlasnik. Nek imamo manje "nezaposlenosti".
Zaboravljamo stanje građevinaca u JI Evropi. Austrijska Alpina je propala a bili su kao velika i stabilna firma. Slovenački građevinci su svi propali iako su bili sila. U Hrvatskoj više nema Konstruktora a Nexe i Viadukt se bore za život. U Srbiji i CG isto tako nije dobra situacija pa onda nije čudo što su naši građevinci imali problema.
Ovi u Hidrogradnji guraju još nekako pa se došlo do prodaje zgrade. Ali i dalje sam optimista i mislim da bi mogli doći bolji dani za ovu firmu ukoliko sve postave na svoje mjesto a za to im treba jedna finansijska injekcija. Poslova u infrastrukturi u BIH će biti i dalje a evo sada i u energetici.
panzer

Post by panzer »

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/milijar ... -u-turskoj

Ovaj Aščić nešto nabada već mjesecima. Kako bi Enka mogla naplatiti nešto što nikad nije završeno i zna se koliko su najviše mogli dobiti po odštetnom zahtjevu kao i Hidrogradnja.
Završeno posla u vrijednosti 700 miliona USD (sve firme koje su radile na HE) a "naplaćeno" 1.4 mlrd. Ne ide to baš tako ni u Iraku.

A milioni na tajnim računima su posebna priča. Mora da ih kerber čuva negdje u mračnim sefovima.
Post Reply