Elektroprivreda BIH

montypython

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

panzer

Post by panzer »

Izgleda, mediji su izgubili snagu i bitne stvari se rješavaju bez obzira na to šta se servira u medijima. ABA3 je svoj put završio i nikad više neće imati uticaj koji je imao dok je bio u saradnji sa političkim partijama. Sad polako kreće nizbrdo. Niko više ne uzma za ozbiljno ono što se tamo piše. FTV i njihov "novinarski" pristup je nužno zlo mada je i to postalo providno. Uglavnom, kao što si napisao, FERK je taj koji će razmotriti zahtjev i dati odluku a sve ostalo su priče za obične ljude koji se truju lošim vijestima.

Ovo oko vjetroelektrana je više simboličan projekt. Poprilično nesiguran izvor energije i ova dva agregata će biti "probna" verzija. Isto tako i kad naprave preostalih 12 ili 14 koje spominju opet projekt neće biti dovršen. Tek sa izgradnjog plinskog bloka u TE Kakanj će kompletirati čitav proces i onda bi to trebalo davati željene rezultate. Prema planovima, plinski blok bi bio podrška kod oscilacija u proizvodnji iz vjetroelektrana.

Možda je dobro da su se okrenuli manjim projektima jer ih sad "dušebrižnici" ne diraju pa bi vlastitim sredstvima i bez puno zadržavanja mogli izgraditi 70 do 80 MWH iz obnovljivih izvora odnosno 46 MWH kod vjetroelektrana i ostatak iz MHE.

Kasnije bi konačno na red mogli doći HE Vranduk i Tuzlanski TE blok.
Damirko

Post by Damirko »

Da pomenuti mediji ne bi ostali usamljeni u prognozama i analizama, u odbranu vitalnih interesa drzave pridruzuje se SDA...

http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/110225101

a zatim svakako i SDP...

http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/110225089
panzer

Post by panzer »

Možda je dobro da su se okrenuli manjim projektima jer ih sad "dušebrižnici" ne diraju pa bi vlastitim sredstvima i bez puno zadržavanja mogli izgraditi 70 do 80 MWH iz obnovljivih izvora odnosno 46 MWH kod vjetroelektrana i ostatak iz MHE.
Nije prošlo ni 24 sata a već su me stranke i političari uspjeli "demantovati".

Damire, ozbiljno počinjem razmišljati o tvom pogledu na dionice državnih firmi i tome da ću morati tražiti alternativu ovakvog načina ulaganja. Ovdje nije problem par političara već u cjelokupnom društvu.
panzer

Post by panzer »

Kaže plan:
Planirani prihod od prodaje tarifnim kupcima ima sljedeću strukturu:
direktni kupci: 44.019 hilj. KM, uz prosječnu prodajnu cijenu od 10,07 F/kWh
distributivni kupci: 592.333 hilj. KM, uz prosječnu prodajnu cijenu od 14,80 Flkwh
Sto ukupno daje planiranih 636.352 hilj. KM prihoda uz prosječnu cijenu od 14,33 F/kwh.
Najveći dio planirane prodaje tarifnim kupcima odnosi se kategoriju Domaćinstva gdje se planira
ostvariti 304.600 hilj. KM, uz prosječnu cijenu od 14,67 F/kWh. Prihod od tarifnih kupaca
planiran je na bazi pretpostavke o promjeni tarifnih stavova čija bi primjena počela od
01.04.2011.g odine
.U odnosu na procjenjeni iznos prihoda od tarifnih kupaca za 2O10. godinu
(547.910 hilj. KM), predvida se poveianje prihoda po ovom osnovu od 88.182 hilj. KM ili za
16% i to zbog povećanja (prosječnog) tarifnih stavova kao i po osnovu povećanih prodajnih
kolidina (očekuje se poveianje prodaje u GWh za cca 5,6 %
).

Prihod od izvoza elektriine energije (prodaja kupcima izvan BiH) planiran je u iznosu od
86.399 hilj. KM gdje se za kolidinu od 876 GWh planira prosjedna cijena od 9,86 F/kWh (50,4
Eura/MWh).
Od tog prihoda se 395 GWh energije (odnosno 37.049 hilj. KM prihoda odnosi na
tzv. kratkorodnu prodaju,a ostatak na godi5nje( ved zakljudene)u govorei višemjesednueg ovore
o isporukama prema ino kompanijama. Prihod po osnovu izvoza električne energije planiran je
na osnovu bilansnih količina, cijena iz zaključenih ugovora i prognoze cijena za kratkoročnu
prodajui višemjesečne ugovore.
Damirko

Post by Damirko »

Rijec "prihod" 8 (osam) puta napisana u članku.
Rashodi, rashodi, rashodi.....!!!!!!!!!
panzer

Post by panzer »

Pa mogu i ja valjda malo drukat. Šalim se, normalno.

Interesovao me revidirani plan (ipak je samo plan) za 2011. godinu i ti paragrafi su mi privukli pažnju. Prihod od domaćeg konzuma i prihod od izvoza. Oni su mi bitni zato što postoji niz logičnih ali i niz nelogičnih razloga zbog kojeg je prihod ograničen a ti razlogi su uglavnom vanjski odnosno nisu unutar firme.
Logični i nelogični razlozi rashoda leže unutar firme i posmatrajući detalje tih stavki rashoda ima na desetine. O svakom od njih se može diskutovati ali nisam u toj struci pa mi meni bilo teže.

Prema tom planu, EBITDA za 2011. bi bio negdje oko 165 mil KM ali zvanični rezultat bi bio oko 6 mil KM što znači da bi opet bili na granici profitabilnosti. Pošto se prihodovna strana izgleda ne razvija kako treba onda je i taj rezultat upitan. Sad, ovaj izraz EBITDA se koristi u vrjednovanju firmi ali mi slabo praktikujemo. Uvijek gledamo bilans stanja i bilans uspjeha a novčane tokove dosta rjeđe. Prihod elektroprivrede je preko 900 mil KM i to je uglavnom čisti priliv novca dok je stvarni trošak poslovanja odnosno odliv oko 750 mil KM i razlika odnosno dobit prije amortizacije je oko 150 mil KM. Pošto se traži zvanični rezultat odnosno neto dobit, može se reći da EPBIH nije profitabilna.

Normalno, o ovome se da raspravljati ali bi bilo dobro da je atmosfera oko poslovanja EPBIH zdravija i da nema politikanstva pa bi se neke stvari drugačije posmatrale.

fajl plana je nešto veći i ovaj put sam ga snimio na komp ali još neko vrijeme će biti postavljen na stranici elektroprivrede:
http://www.elektroprivreda.ba/np/ep/epp?bp=9&mp=35 materijal za skupštinu
Damirko

Post by Damirko »

Novcani tokovi, hajde de. Nije da ce biti nelikvidni.

Ko gleda bilans stanja bez bilanse uspjeha, zestoko grijesi.
Prve uveznice ova dva FI su povrat na kapital ROE (skraćeno, profit/kapital), koji, izmedju ostalog, govori o kvalitetu upravljanja,
te odnos ROE/ROA koji pokazuje stepen zaduzenosti.
Uz P/E, meni najvazinij paramteri.
panzer

Post by panzer »

Poresko dopustivi rashod, rashod radi rashoda, knjigovodstveno pa hajd. Možda ulagači ne trebaju gledati amortizaciju ali je ogromna cifra a ne prikazuje se.

ROE se mora gledati kao i kvalitet menadžmenta ali (opet "ali") ja kao menadžment kažem "hoću da radim" a neko mi kaže "ne možeš raditi jer ja nisam sjeo u fotelju" i šta se onda može očekivati.
Pošto je u pitanju ovakva država, ROE odnosno povrat na kapital, kapital koji je kao pola države, je vrlo teško ostvariti. Za razliku od telekoma, elektroprivrede daleko teže mijenjaju cijene i nemaju niz usluga koje mogu ponuditi tako da teško mogu ostvariti neki sličan rezultat.

Kažem ti, znam da tvoj pogled na državne firme nije nimalo dobar i u zadnje vrijeme i ja počinjem gledati slično ali opet dok ne nađem "sigurniju" alternativu istraživaću ove.

Za današnju sjednicu vlade entiteta je bila predviđena neka tačka dnevnog reda o kojoj izgleda nisu odlučivali:

Samoinicijativna ponuda za izgradnju HE Vranduk na rijeci Bosni - obavijest i očitovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o izmjeni snage HE

Nema detalja nikakvih.
Damirko

Post by Damirko »

Evo jedne sigurnije (i to bez navodnika) varijante...

http://www.seebiz.eu/bih/novcano-trzist ... 06772.html

I pored niza emitenata iz Tešnja koje sam spominjao (Pobjeda, Unico, FAD, Enker), ....opet Tešanj!
Svaka čast, sve najbolje i nadam se da će emisija uspjeti.
Post Reply