Vijesti iz ekonomije/privrede

panzer

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by panzer »

http://www.seebiz.eu/hanfa-vrijeme-je-d ... ar-188949/

Nije jednostavno na ovim prostorima upravljati velikim sredstvima gdje imaju konstantan priliv i biti oprezni kod potencijalno "dobrih" prilika. A ponekad ih i politika iskoristi.
panzer

Post by panzer »

Pogled izvana. U sitne stvari ne ulaze. Jednom su se opekli. Doduše, East capital je aktivan u Srbiji. Slovenija im je svakako regularno tržište.
Eastern European Frontiers

The Balkan frontiers were relatively strong in 2018, and we expect this to continue into 2019. We see Slovenia as the most attractive country, due to the strong macro environment, with fiscal surpluses in 2018 and 2019, and current account surpluses of 6.3% in 2018 and 5.5% in 2019. We expect GDP growth of 3.5% in 2019, and see a lot of value in the financials which are exposed to this growth though pay dividends of 8-10%. This includes recently-listed bank NLB, where we expect that the remaining 10% belonging to the government will be listed.

In Romania, our key focus will be the highly-unexpected tax proposals introduced by the government in December 2018. We expect that the proposals will be watered down slightly, though clearly the risk profile is considerably higher than previously. Here we like dividend players such as Romgaz, paying 16-18% yields.

Outside Balkan region, we will be focusing on the presidential elections in Ukraine at the end of March. These could prove pivotal. We are planning to visit in February to get a better feeling for what’s happening, though in the mean time we will stick to agricultural companies such as MHP, with strong free cash flow and dividend generation potential.
insider

Post by insider »

Panzer, bio si skeptican po pitanju Maze. Tvoj komentar na kvalitet, trziste, prodaju i sl.?

Ide im izgleda dobro!
panzer

Post by panzer »

"Neformalni" marketing je dobro odrađen. Bar ja to tako nazivan jer tako posmatram ove grupe na društvenim mrežama forumima i sl. U zadnje vrijeme i takva promocija dobro prolazi a u proteklim godinama pokazalo se da ima želje za kupovinom domaćih proizvoda. Bar kod nas jer smo preplavljeni stranim proizvodima i kada se pojavi neki proizvod široke potrošnje koji može parirati stranim onda može imati uspjeha.

Ja sam najviše bio skeptičan oko cijene. Jer vidi se da konkurencija odmah ide sa tržišnim odgovorom. Ne mislim na nuttelu nego na druge marke.
A sama činjenica da pričamo o tome znači da su zainteresovali tržište.
insider

Post by insider »

tako je
Sabur2

Post by Sabur2 »

Bitna je stvar da se pokazalo da domace trziste jos uvijek ima poverenje u domaci proizvod, doduše dijelom i iz patriotskih razloga.
Proizvod o kojem pričamo sam kupio, i vrlo vjerovatno ću ga kupiti i opet. Dakle patriotski razlozi, kao i radoznalost sada prepustaju mjesto čisto komercijalnom motivu. Kvalitet vrijedi te cijene.
panzer

Post by panzer »

http://www.maza.ba/

Jel ova vjeverica drzi ljesnik ili zir?
insider

Post by insider »

Stat ti mislis: ljesnjik ili zir?
brzi

Post by brzi »

žir,..
možda je ipak sa 30 % žira a ne lješnjaka,..
To je ta naša privreda nastala na ratnom profiterstvu i posljeratnoj korupciji,..
Ne do bog platiti pismenog čovjeka da dizajnira proizvod, ambalažu,..
montypython

Post by montypython »

Primjetio sam da je nestala sa polica Maza u onom manjem pakovanju od mislim 350 g sa 20% lješnika. Probao u nekoliko prodavnica ima negdje još veliko pakovanje i ima onog sa 30%. Ove sa 20% (prepostavljam da je najtraženija) nestalo je davno, ima mjesec ako ne i više.
Post Reply