Bosnalijek

one

Re: Bosnalijek

Post by one »

ako krene ispod 14 mogu fondovi ponovo sto i dokupit i zaradit,ili ovo sve vise lici na prodaju Avaza.
Wanni

Post by Wanni »

Posto vidim mnogo ljudi se dvoumi odnosno gadjate se glupostima oko Hadena i namjera ......i "tog" Uzunovica....
E pa hajmo krenuti od uzunovica ... za vrijeme njeg mandata bosnalijek je radio strasne ugovore sa rusima , jer nekako ( vjerovatno preko prijatelja ili porodice) uspio se vrtiti i ustaliti u ruskom tajkunskom miljeu. Mslm da je svima jasno da on nije Hadenov pijun , vec jedan od skrivenih vlasnika Hadena ( ukupno ih je 3 ili 4 ) a uzunovic ocigledno strasno dobro prikriva svoj kapital i imovinsku karticu.... Koliko sam ja uspio iskopati , saznati , pa i preko prijatleja koji su sa njim u nekoj "vezi" tj povezani.. On je 100% vlasnik Hotel Borasnica na Borackom jezeru,(a kao vlasnici dionica su registrovani sestra ,otac, zet i jos par blizih rodjaka) , takodjer u rogoznici ima nesto i to je sakriveno preko familije ... a o imovini u sarajevu da ne pricam 3 stana , kuća --- ali koliko sam uspio iskopati taj Uzunovvic strasno dobro obrce pare, ima jake veze i ocigledno je sposoban ... cim je uspio sto je uspio .. a ne znam da li se ko sjeca da je isti ovaj igrao fudbala prije desetak godina u sarajevskom famosu ?!?

eh sada nebitan on.... sta HADEN zeli.... ocigledno malo ko je istrazivao na moj nacin ... e ako uzmemo u obzir da iza HAdena pored Uzunovica stoje rusi, znaci u pitanju su ruske kompanije za nabavku,prodaju ili proizvodnju lijekova.... pa ljudi dovoljno je da samo usporedite cijene radne snage , i cijene nabavke i docete do ciste racunice... znaci bosnalijek moze proizvoditi i prodavati puno jeftinije od rusa... a drugo mogu sami sebi praviti konkurenciju pa mozda da dizu cijene ....

A sada sto ste pricali zasto je Haden stao na 30% tj na cijeni 14 i nece da ide preko.... pa vecina ljudi koji su prodali svoj kapital u BSNLR dobilu su sa strane u kesu neku razliku od 8 km .... a haden je samo privremno stao na 14 jer cekaju da ubace svoje ljude u UPRAVU .... a imaju 30 % capa sto znaci da Zakonski mogu da raspisuju tendere za preuzimanje ostalih dionica po toj cijeni ( plus minus 5 km) .... a tezak je vakat mnogi ce prodati.... , a tendere mogu raspisivati jedan za drugimm a ako uzmemo u obzir da ima dionicara koji su placali 40+ po dionici....... ugl vidjet ce mo ... u narednom postu nove ingfo
Wanni

Post by Wanni »

eh sada sto se tice predvidjanja rasta ili pada cijene dionica to ni sami Bog nece znati .... ja sam prije 7 godina u bosnalijek uvalio 30 000 ustedjevine sada mogu "guzovace" izvuci 12 do 15 ..... e sada ako haden udje i nastavi sa proizvodnjom pa se otvore nova trzista kazahstana i uzbelkistana i prosire rusko trziste ... cijena bi trebala da raste

al opet , dok se ne objave polugodisnji i kvartalni , i dok se ne vidi psolovanje u proteklih 3-4 god.. ko zna koliko bosnalijek ima rashoda.... ja cisto sumnjam u izvjestaje o poslovanju zadnjih 2 god i mislim da su jednostavno prekucani preko posl.knjiga tj samo su imaginarni ....

Kao sto sam vec naveo ja necu prodavati zasigurno jos mozda kad budem mogao izvuci bar 22-25 ...
Svim vlasnicima kapitala BSNLR zelim srecu , da zivi i zdravi docekaju ako nista da vrate ulozeno ili zarade LP LP ... bit ce jos info...
Wanni

Post by Wanni »

da zaboravih reci da haden ima 29.95 :D .... ali smrdi mi da ce NLB prodati svoj dio.....
panzer

Post by panzer »

montypython wrote: Vidim da mi niko od od štovalaca lika i djela cijenjenog Premijera ne odgovara šta pomenuti JESTE pozitivno uradio za godinu i po. .
Meni se još u predizbornoj kampanji nisu svidjeli a pokazalo se da su totalni promašaj. Uglavnom, trpit nam je još malo.

Wanni wrote:znaci bosnalijek moze proizvoditi i prodavati puno jeftinije od rusa.
Ne znam na osnovu čega su rusi skuplji od nas. Možda zato jer oni što valjaju su otišli u jake farmaceutske firme koje imaju proizvodnju u Rusiji.
Neko spomenu da su u prvom kvartalu manji troškovi a i da nisu prošli na nekim tenderima pa izvukosmo zaključak da su i prihodi bili manji. Interesuje me šta bi dioničari rekli ako bi dobit bila znatno veća a da dođe do smanjenja prihoda. Da li bi se to okarakterisao kao pozitivan trend.
Wanni

Post by Wanni »

pa ne znam koliko si upucen , ali na bazi od 50 proizvoda, bosnalijek ima najmanju prodajnu cijenu za 21 proizvod !!!! a ako usporedimo kvalitet bosnalijek ima solidnih 3.8 P ..... a zakoni su malo drugaciji , a sto se tice Prihoda i rashoda u prvom kvartalu moze se reci da je to sve " REKLA KAZALA", kao sto sam vec naveo ni Bog dragi ne zna koja je tacna dobit bosnalijeka u prosloj godini niti koliki je rashod ?! dok ne prodju neke stvari nece se ni saznati , takodjer znam da je BSNLR propustio 2 tendera koja je redovno uzimao, a sada koliko ih je ukupno propustio ne znam ....
panzer

Post by panzer »

Pa, da je u pitanju neka firma koja je počela sa radom prije par godina onda bi bilo moguće da ne znaju prihodi i rashodi.
Kod bosnalijeka jedino može biti nepoznanica ukoliko oni koji su odgovorni za to neće da se zna. A pošto ih je finansijska policija već pretražila onda je još manja vjerovatnoća da se ne zna tačno stanje. Revizije ne spominjem jer bi upozorili na neke stvari puno ranije mada su i oni imali nekih svojih "arslanagić trenutaka".

Troškovi su evidentirani i jedino što je nepoznanica je koliko su stvarno izvukli iz firme a to je opet pitanje za neko drugo mjesto.
Sabur2

Post by Sabur2 »

@monthy
Ok, politika. Uglavnom ljudi koji se tako politicki ostraste prave lose poslovne odluke jer izvlace pogresne zakljucke. Meni je neshvatljivo da kritikujete postojecu vlast kao autisticni. Kao da ne znate sta i kako je ovdje sve blokirano i sto je najvaznije ko je sve blokirao i ko je u stvari stvorio ovu baru i ciji su krokodili sto plivaju u njoj?!
Ja ne branim premijera. Nisam ga ja tjerao da se bavi politikom. Nek se sad sam vadi, ali ovdje je kasu zakuhao neko drugi. Ako zelis da ti objasnjavam ko, jos ces me vise razocarati.

Dalje, Haden i Bosnalijek.
Zasto mislis da kupac zeli platiti onoliko koliko prodavac izmasta da hoce da dobije? Zasto bi iko na svijetu dao marku vise nego mora? Zasto krivis Haden zato sto koristi sistem koji je skrojila prethodna vlast i za cije postojanje sad krivis premijera bez vlade i vlasti koji kao kakav blecak nije mogao ni da makne nelegalni NO.
Medjutim, jasno je da je Haden u dosluhu sa Vladom i tu je pitanje koga ili sta vlada stiti i za cije interese radi. I sta je tu dobro, a sta lose? Dobro je sto ce Bosnalijek biti iscupan iz ruku gusara Arslanagica, a lose je sto nije moglo na drugaciji nacin. Odavno je trebalo svakome biti jasno da je vlasnistvo previse iscjepkano i da Vlada nece naci kupca za svojih 20% jer bi to lansiralo dionicu preko svakog rezona. Znaci u ovom slucaju, Vladi odgovara da Haden dodje do odgovarajuceg procenta da bi onda mogla svoj dio prodati onako kako vrijedi. To obavljaju vec poznati najamnici koji uvijek plesu po rubu zakona i kojima tesko mozes staviti soli na rep. Isto tako je jasno da su svi koji su prodavali ispod stola jednako krivi za kriminal, kao sto niko nije puskom tjeran da proda. Nije uopste upitno kako se to radi. Radi se svuda u svijetu, samo tamo neko pazi na tokove novca pa ne moze bas tako lako.
Dakle da budemo jasni. Vlada nije u svemu ovome nevina, ali korisiti sistem koji je neko drugi ranije uspostavio da bi isposlovala najbolje za svoju imovinu. Mali dionicari su svakako vec odavno nezasticeni i do sada niko nije prizivao Brankovice, Mujezinovice u pomoc. Mali dionicari imaju i izbor da ne prodaju po ovj cijeni, kao sto ja nisam htio. O tome da li je to dobra ili losa odluka, pricacemo poslije. Bitno je da je meni jasno sa kim imam posla i da nije moje da ispravljam krive drine. Narocito mi ne pada na pamet da ovu vladu u komparaciji sa prethodnim proglasavam losijom. Zato sto su ovi nesposobni, trebamo se vratiti onima koji su unistili sve sto se nije moglo rastaliti.
Pobogu!
Wanni

Post by Wanni »

@ Panzer ... posto smo upravu i ja i ti .... radio sam za Bosnalijek u periodu 2005- 2008 u predstavnistvu u Moskvi , dajbe sto je finansijska usla kada jos ne obajvljuju sve, a obojica znamo da su revizorski izvjestaji stelovani , od 2005 se Knjige "španiraju" tj. prepravljaju ... malo cudno zar ne ???
mslm da je smijesan podatak gdje je objavljeno da je BSNLR odnosno prikazano da je BSNLR u rusiji imao profit 1.6 mil dolara , a profit je iznosio oko 2.1 Mil... jer je dio isao direktno na liniji Moskva-sarajevo ... mimo predstavnistva ... da ne pricam o nekim drugim malverzacijama... pa da ne pricam o izvlacenju para preko stamparije gdje je 10 000 obicnih olovaka vrijednosti 800 do 1200 km placeno 14 000 km !!!!!! pa da ne govorim o nabavci ambalaza ?! itd itd itd... pa ja sam ulozio 30 k u bosnalijek jer sam imao uvid da bosnalijek ŠTAMPA pare ... i štampa samo za arslu i co...

@sabur 2 ... HADEN ima vrlo jasnu zamisao !!! , kupit ce 30% upravljati fabrikom, i profitom tj dividendom koja ce im pripadati ce samo kupovati ostale dionice BSNLR , vlada sve i da hoce max koliko moze izvuci po dionici je 22km... jer haden je igrao i kupovao po 12 na berzi i davao 8.2 km u kesu mimo samo da bi fiksirao dionicu ne sto nisu imali pare ... vec iz razloga sto na 30.01% imaju pravo raspisivati Tender o preuzimanju drugih dionica , a cijena 1 dionice ce iznosti , cijenu maximalno placene dionice koju je HADEN kupio a to je 14 ..... sutra kada nadjem vremena objasnit cu sta je HADEN kako je nastao ... na zalos necu objavljivati imena ... necu da strahujem ....
montypython

Post by montypython »

panzer wrote: Neko spomenu da su u prvom kvartalu manji troškovi a i da nisu prošli na nekim tenderima pa izvukosmo zaključak da su i prihodi bili manji. Interesuje me šta bi dioničari rekli ako bi dobit bila znatno veća a da dođe do smanjenja prihoda. Da li bi se to okarakterisao kao pozitivan trend.
Ja bih to okarakterisao kao prestanak ispumpavanja i pokazatelj da je čak i sa privremeno smanjenim prihodima u zemlji moguće postići višu dobit. Dakle veliki je potencijal za dalje povećanje dobiti ukoliko se prihodi u zemlji vrate na stare nivoe da i ne pominjem tu mogućnost nastavka rasta u Rusiji, ulazak u Kazahstan i slično. Dakle jako pozitivan trend ako je tako.

Što se tiče Hadena, nisam insajder i ne znam ni ko su ni šta namjeravaju. Kako rekoh pretpostavljam da su ušli na mig iz Vlade (konjička veza ?) da se pomogne glasovima na svrgavanju starog režima (što sam smatrao pozitivnim). Glasovi su dionice pa se moralo i kupiti nešto. Međutim ako je tako, uopšte ne mora značiti da Haden namjerava da preuzme firmu. U tom slučaju ne bi me uopšte začudilo da se misija Haden završi sa nadglasavanjem starih struktura i da oni budu samo servis Vlade za glasanje na skupštinama zbog instaliranja svojih ljudi u NO i menadžment. To bi trajalo dotle dok se ne nađe pravi kupac po višim cijenama kome bi i Vlada i Haden prodali svoje pakete. Ako je tako to znači da Haden i nema namjeru ni da kupuje dalje i da nikakvi tenderi za daljiu otkup nisu ni u planu niti su ikad i bili. Ne smatram to čak ni negativnim što prije im vidim leđa to bolje. To je samo moja teorija ali dosta mi je logično. Još kad se je sve zapetljalo na onim skupštinama prošle godine pomislio sam kako bi Vlada to najlakše raspetljala ako bi se pojavio neki "prijatelj Vlade"s parama i kupio dovoljno dionica za prevagu na skupštini. I jedva sam čekao da se to desi. Inakon toga pojavi se Haden i uradi baš to. Koincidencija?
Naravno moguće je da i sami začuđeni lakoćom kojom se je steklo prvih 30 % (blokadama i fiksiranjem kursa) pomisle "a zašto bi sad stali, možda se može umjesto pukog asistiranja za glasove sad nastaviti i stvarno preuzeti vlasništvo". Možda ali sumnjam, nisu oni taj kalibar. Lično, sad mi je skoro svejedno ko vlada, dobar mi je svako ko će podići firmu, povećati dobiti dijeliti dividendu tj neće krasti i onaj ko će povećati cijenu dionice. Ni najmanje me više ne interesuje ko je dobar a ko loš čovjek, svi su se iskazali u najgorem svjetlu, neko prije, neko poslije. Nema tu čovjeka sa poštenjem i integritetom ni da ga svijećom tražiš.
Uostalom stvarno nema potrebe da dalje nagađamo, vrijeme će pokazati. Jako bih volio da budem demantovan pa da za par dana Haden zatraži tenderom od malih dioničara otkup po npr "Vladinoj" cijeni od 21-22 a onda drugi po npr 25 ili više. Ali sumnjam u tu mogućnost.
Post Reply