Asa banka , neslužbeni rezultati.
Neto dobit cca 65 miliona Km. To je nekih 20,75 Km dobiti po dionici. Očekivana dobit 12.50 km po dionici. Ako ne bude nekih troškova u zadnji čas.
Prema ovome, tko kupi dionice na 210 km , može imati dividendi prinos gotovo 6,00%. + Dionice banke koje godišnje rast cca 10-15%. Uz ove pokazatelje i trendove ova banka može komotno ići do 220 Km do dividende.
Naravno neslužbeno sam doznao i ne uzimajte me zdravo za gotovo.
ASA BANKA
Re: ASA BANKA
Hvala za ove info. Upravo se uklapaju u moje pretpostavke zasnovane na osnovu kvartalnih trendova i prognozu sa prethodne stranice. Okvirno, uz odstupanje od mozda 2, 3 miliona realni iznos za isplatu dividende - pod uslovom da se isplaćuje 60 posto ukupne dobiti - je ustvari polugodišnja dobit. Iznos za dividendu iz 2024 bio skoro baš kolika je polugodišnja dobit 2024 i evo slično će vjerovatno biti i za 2025.
E sad moje nekonvencionalno viđenje izgleda (outlook expectations)
Ne treba zaboraviti da je Q1 2025 ASA banka imala jedan od najvećih porasta dobiti u odnosu na Q1 2024 - dok je dosta drugih banaka tada objavilo smanjenja dobiti za taj kvartal. Podaci za Q1 2026 bi zato mogli biti manji od očekivanja. Lično, mislim da i pad dobiti od nekih 10, 15 posto za Q1 neće biti ništa strašno. Ako i dođe do korekcije cijene - možda će to biti dobra šansa za dokup.
E sad moje nekonvencionalno viđenje izgleda (outlook expectations)
Ne treba zaboraviti da je Q1 2025 ASA banka imala jedan od najvećih porasta dobiti u odnosu na Q1 2024 - dok je dosta drugih banaka tada objavilo smanjenja dobiti za taj kvartal. Podaci za Q1 2026 bi zato mogli biti manji od očekivanja. Lično, mislim da i pad dobiti od nekih 10, 15 posto za Q1 neće biti ništa strašno. Ako i dođe do korekcije cijene - možda će to biti dobra šansa za dokup.
Mislim da nije još završeno sve što treba biti knjiženo i evidentirano. Taj rezultat bi mogao biti i konačan ako su uvrstili jednokratne stavke koje sam pominjao.
Manje više to je sve u skladu sa očekivanjem.
Nastavak rasta prihoda i dobiti je ono što je bitno jer i tek trebaju da dođu u rang sa dvije najveće banke u narednim godinama.
Zvanična dividendna politika je vrlo bitna za privlačenje opreznijih ulagača a ASA banka je jedina ima.
Manje više to je sve u skladu sa očekivanjem.
Nastavak rasta prihoda i dobiti je ono što je bitno jer i tek trebaju da dođu u rang sa dvije najveće banke u narednim godinama.
Zvanična dividendna politika je vrlo bitna za privlačenje opreznijih ulagača a ASA banka je jedina ima.
Sve tačno.
Samo što bih ja proširio tvoju analizu i rekao da koliko se može vidjeti, od strane nas koji pokušavamo da detaljnije pratimo, skoro sve banke MORAJU imaju i štedne akcije, osim te dvije najveće banke koje NE MORAJU. Njima ne pada na pamet da daju štedne akcije, jer već imaju sasvim dovoljno kapitalnih rezervi. I zato puno lakše od drugih banaka mogu da drže smanjene troškove za kamatu na depozite. Čime, samo na toj stavci, sebi osiguravaju nekoliko miliona dobiti više od drugih banaka, jer su im troškovi za toliko miliona manji.
Tako da za rast prihoda - osim dvije najveće - sve ostale banke moraju prvo da osiguraju rast depozita kao osnov za nove kreditne plasmane.
Moje mišljenje je da ASA banka zadnje dvije godine ide maksimalno i sa kreditima i sa depozitima koliko organski rast to omogućava.
Ove dvije najveće su toliko poodmakle da je "dolazak u rang sa njima" ustvari sizifov posao. Stvarno jeste. Jedno što je izvodivo je povećanje tržišnog udjela i to se organiski dešava kod ASA banke. Veći prohodi, ali neizostavno itekako i veći rashodi koji jedu dobit ali barem povećavaju tržišni udio.
I još jednom, hvala ti na racionalnim upisima na ovoj temi, naročito na onim u kasno proljeće 2024.
Nije lako i kako kažeš pitanje je da li moguće doći na približan nivo jer su te dve imale sigurno 12 a možda i više godina apsolutne dominacije na tržištu i akumulirale sav svoj performans.( ili je bila podrška matica)
Više sam mislio na postavku ASA projekta. Možda bude još kakvog grupisanja i preuzimanja manjih banaka. Možda se matični raiffeisen negdje oklizne pa da se promijeni tržišni raspored u kod nas. I slične stvari.
Što ne znači da i ASE nema nekih rizika.
Više sam mislio na postavku ASA projekta. Možda bude još kakvog grupisanja i preuzimanja manjih banaka. Možda se matični raiffeisen negdje oklizne pa da se promijeni tržišni raspored u kod nas. I slične stvari.
Što ne znači da i ASE nema nekih rizika.
-
niko nikić
Najbolje rješenje je širenje po Republici Srpskoj.
Gdje obadvije banke već posluju i ostvaruju veliki dio svog profita.
Gdje obadvije banke već posluju i ostvaruju veliki dio svog profita.