Vijesti iz ekonomije/privrede

panzer

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by panzer »

I mene je ime bocnulo ali bi se ovdje moglo više fokusirati na kvalitet. Proizvod sa 20% i 30% lješnika bi trebao biti dobar. Ako bude, ime nije važno a ako ne, onda ni dobro ime ne bi pomoglo. I pod uslovom da su konkuretni cijenom.

Npr preuzeli su ZIM i onda digli cijenu maslaca koji je prije bio konkuretniji od ostalih instranih marki a sad je izgubio tu konkurentsku prednost. Ne znam da li je to urađeno dobrom analizom ali nekad takva rješenja nisu praktična.
brzi

Post by brzi »

Nikad čuo za MAZU, a imam pedeset i koju,.. da se radi o nekom od brendova kao što su Paloma, Smoki, Argeta, Eurokrem,.. pa OK, vrijedi zadržati.
Ali zadržavati naziv koji danas nikom ništa ne znači i koji gooogle ne može pronaći, a ne ukazuje jasno na proizvod je po mom mišljenju nepotrebno.
Iako nije isključeno da griješim, u zemlji u kojoj je turbofolk zakon,.. može i MAZA osvojiti tržište preko noći.
insider

Post by insider »

Tacno je da je dignuta cijena ZIM maslaca ali je i dalje definitvno najbolji malsac na tržištu.
insider

Post by insider »

brzi wrote:Nikad čuo za MAZU, a imam pedeset i koju,.. da se radi o nekom od brendova kao što su Paloma, Smoki, Argeta, Eurokrem,.. pa OK, vrijedi zadržati.
Ali zadržavati naziv koji danas nikom ništa ne znači i koji gooogle ne može pronaći, a ne ukazuje jasno na proizvod je po mom mišljenju nepotrebno.
Iako nije isključeno da griješim, u zemlji u kojoj je turbofolk zakon,.. može i MAZA osvojiti tržište preko noći.

"Ako se dobro sjećam, prije se Agrokomercov čoko-krem zvao Maza, a kako će se zvati ovaj čija proizvodnja uskoro počinje, to ne znam", kazao je ministar Trhulj. Proizvodnja u Agrokomercu pokrenuta je tijekom prošle godine, a prvi proizvod koji je plasiran na tržište ujedno je i najpoznatiji proizvod nekadašnjeg Agrokomerca - keks.

bivsi ministar se sjeca :)
adnan1987

Post by adnan1987 »

Maza je prijeratni Agrokomercov Brend.
Uz udio od 30% lješnjaka i bez palminog ulja mogao bi biti hit.Idu tri različite vrste krema i posebno mi je interesantna ova edicija sa žitaricama.
Koga interesuje pokrenuli su i web www.maza.ba

Pored ovoga finaliziraju i čokolade.Čokolade će im stvarni biti hit po kvaliteti.
panzer

Post by panzer »

Cijena će biti odlučujuća u pravljenju hitova.
panzer

Post by panzer »

Nista posebno. Tesko da ce parirati nuteli ili linoladi gold obzirom da ulaze u segment premium brendova.

Sto se tice samog proizvoda, bolje ce proci nego vispakov stampi jer jeste kvalitetniji a i dobro je odradjen gerila marketing. Facebook i uticaj preporuke u posljednje vrijeme ima efekta.
Na osnovu toga bi se moglo ocekivati da prvu godinu imaju solidnu prodaju radi pocetne preporuke a kasnije ce biti borba za trziste.
Sumnjam da je bh trziste spremno za visoku cijenu domaceg proizvoda a ovi su ipak krenuli sa visokom cijenom ali neprikladnom etiketom za takvu cijenu.
insider

Post by insider »

panzer wrote:Nista posebno. Tesko da ce parirati nuteli ili linoladi gold obzirom da ulaze u segment premium brendova.

Sto se tice samog proizvoda, bolje ce proci nego vispakov stampi jer jeste kvalitetniji a i dobro je odradjen gerila marketing. Facebook i uticaj preporuke u posljednje vrijeme ima efekta.
Na osnovu toga bi se moglo ocekivati da prvu godinu imaju solidnu prodaju radi pocetne preporuke a kasnije ce biti borba za trziste.
Sumnjam da je bh trziste spremno za visoku cijenu domaceg proizvoda a ovi su ipak krenuli sa visokom cijenom ali neprikladnom etiketom za takvu cijenu.
Zasto misliti samo na nase trziste?

Generalno je ovaj forum pre, prepesimistican. Lijepe vijesti ili bilo cega ni na mapi, a i ako bude na noz se doceka.
Post Reply