Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Ne može sat za sat. Dnevne su trgovine. I dugoročno dogovorene.
brzi

Post by brzi »

Kupuju i onako, u septembru oko 80 GWh.
U prvih 9 mjeseci proizvodnja slabija od distribucije oko 630 GWh.
montypython

Post by montypython »

I još mi nešto pade na pamet. Trebala bi EP tražiti da joj se sav gubitak zbog prodaje domaćinstvima po cijeni nižoj od proizvodne vrati od strane države. Ako država želi da drži niske netržišne cijene i drži populaciju happy a EP ima zbog toga gubitak, onda treba država to da vrati. Npr ako EP na kraju godine vidi da je prodala domaćinstvima struje za 300 miliona a a proizvodna cijena te struje je bila npr 360 miliona zar nije logično da joj država koja joj ne dozvoljava povećanje cijene kompenzira tih 60 izgubljenih miliona? To je slično onim subvencijama siromašnim građanima koje su davali samo što bi se subvencije/kompenzacije davale EP a ne građanima. Naravno da je logičnije rješenje povećati cijenu struje iznad proizvodne ali ako već ne može zbog populizma zašto ovo ne bi moglo?
brzi

Post by brzi »

Proizvodna cijena je sad već prešla 80 eura u TE.
Sa proizvodnjom u HE prosjek je oko 13 feninga.
Tako da je gubitak na domaćinstvima 60 do 70 miliona.
montypython

Post by montypython »

brzi wrote: 24 Oct 2025, 14:46 Proizvodna cijena je sad već prešla 80 eura u TE.
Sa proizvodnjom u HE prosjek je oko 13 feninga.
Tako da je gubitak na domaćinstvima 60 do 70 miliona.
Eto, to i kažem, dakle zašto, ako već politika/država preko Ferka ne dozvoljava tržišne cijene EP prema domaćinstvu, nego ih prisiljava na cijene niže od tržišnih, ne bi taj gubitak EP (za koji nije kriva EP nego baš oni) kompenzirali prema EP plaćajući razliku do proizvodne, ako ne i 5-10 % više. Ne postoji nigdje u svijetu da neko prodaje svoj proizvod ispod proizvodne cijene.
montypython

Post by montypython »

panzer wrote: 24 Oct 2025, 14:24 Ne može sat za sat. Dnevne su trgovine. I dugoročno dogovorene.
Zašto su onda cijene izlistane na satnom nivou? I zašto se onda na dijagramu na nos bih vidi da se proizvodnja u potpunosti prilagođava dijagramu cijena na HUPXu bukvalno u minutu. Sredinom dana proizvode I manje od 1000 MW da bi predveče povećali na 2000 i više. S tim da u danima kad su cijene na berzi niže generalno I proizvode niže.
Ali nema veze, satno, dnevno, bitno je da se ukine posrednik. Jasno je da ima više nekakvih misterioznih firmi koje trguju strujom, sa po 1-2 zaposlena i dobiti od desetina miliona. Sve te milione je izgubila EP na provizije njima i pri uvozu i pri izvozu. I sad se pita čovjek zašto neko kome je proizvodnja i distribucija struje core business ne može tu struju sam prodavati uvoziti I izvoziti nego mu treba nekakav posrednik koji će ubirati kajmak? Zvuči kao čisto ludilo, vjerovatno zato što i jeste čisto ludilo.
aid

Post by aid »

panzer wrote: 24 Oct 2025, 09:38 Ma nije nikakav problem uvoz struje. Samo prodajna prema građanima mora biti uvozna cijena plus mala marža. Vrlo jednostavno. Tako funkcioniše cijeli svijet.
Slažem se!

Tako će biti čim ODS postane samostalna firma. Jedina nepoznanica na Balkanu je vrijeme. Može biti sutra ,a može za dvadeset godina. Ali niko ne može dokle hoće.
Jeste li primjetili da nigdje nema info.o radu tzv. komisije Vlade o usaglašavanju propisa EP I EPHZHB za odvajanje ODS-a.Krajnji zakonski rok je prošao u augustu ove godine , a postavljen je još 2015.

Poznato je da knjigovođe misle da će neku prevaru lakše sakriti ,ako knjiženja promjena “vozaju” preko raznih konta, druge profesije imaju svoje “cake” : vozaju novac s računa na račun, imaju konfuznu dokumentaciju, kvake u projektima I sl. Stvar je samo koliko će se neki kontrolor htjeti pomučiti.
Ali izvježbano oko sve to odmah vidi,ako hoće.

Ja od ove dionice očekujem samo dobro .Poslovni rezultati nisu baš bili transparentni.Tržišna cijena dionice pala je blizu najniže ikad i ja sam je u svojoj glavi sveo na tu cijenu i otpisao gubitke. Sad me može samo prijatno iznenaditi.

Neću više da razmišljam koliko je ko doprinjeo lošem sentimentu o EP . Šta je tržište uračunalo ,šta nije. Znam da će dionica jednog dana sigurno vrijediti ,barem mojim unucima.
Koliko je tom sentimentu doprinijela objektivna problematika I uslovi poslovanja u el.energetskom sektoru, koliko poslovična nesposobnost administrativno upravljane kompanije da se prilagođava promjenama. Mislim da je više od navedenog lošem sentimentu doprinijelo sve ostalo u okruženju EP,prenemaganje političara, zelena agenda, afere bez sudskog epiloga…
Teško je reći da li su namjerni ili slučajni razni enigmatski poslovni događaji oko EP o kojima smo raspravljali na ovom forumu. Npr.ne može se slučajno ne uraditi , ili ne objaviti, konsolidovani izvještaj grupe odnosno “ Koncerna “, pa šira javnost I dioničari nisu obavješteni da je koncern stalno od 2009. godine u gubitku. Po Zakonu Društvo koje ima večinsko vlasništvo u kapitalno povezanim subjektima mora uraditi konsolidovani izvještaj za grupu. Objavljivanje stvara jedan sentiment , neobjavljivanje drugi. Ako EP odgovara drugačije tumačenje, možda će ga nekad pojasniti, ili će reći da su se dogovarali sa lokalnim političarima, kao što se sada brane osumnjičeni u slučaju “barut”.

Pitanja za forumaše : -jesmo li mi vlasnici samo EP ili i svih preduzeća koja je EP osnovala ili dobila ( od države, kao npr. rudnika)

Šta bi nam više odgovaralo : -da dobijemo dionice u ODS-u koji bi onda bio 90% vladin , a 10% manjinski ,
-ili da EP osnuje ODS izdvajanjem sa 100% vlasništvom i da upravlja njime na principu vladajuće –zavisno društvo (kao s rudnicima)
Post Reply