Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Ova valorizacija nema veze sa samom elektroprivredom nego sa sentimentom vlasnika dionica. I dalje je dobro što je ovakav sentiment. Meni bi odgovaralo da se nastavi do proljeća iduće godine.
aid

Post by aid »

brzi wrote: 22 Oct 2025, 11:23 On se svakako ništa ne pita.
EPRS-a je pred biti ili ne biti, odnosno u situaciji da je moraju gurati iz budžeta (koji je prazan) ili dovesti do samoodrživog poslovanja ili prodati.
Uvalili su je u kredite koje ne može otplaćivati i to će biti pokaz za Elektroprivredu BiH.
Ako još ostanemo bez plina kako če se zamjeniti 2 TWh energije, sa 2 miliona tona uglja koji nemamo ili 2 TWh struje koje nemamo.
Ko će platiti razliku do tržišne cijene.
Razumijem da se proizvodnja uglja ne može podići za mjesec ili dva ali ne razumijem da se ne može podići za godinu ili dvije.
Je li problem nerješiv slučajno ili namjerno.
Rudnik I TE Stanari su privatno vlasništvo u BIH, RITE Pljevlja državno vlasništvo u Crnoj Gori I oba su uspješna . Prvi ne spade u komunalna –javna preduzeća ,a drugi spada.
Kod komunalnih preduzeća tip vlasništva ne mora da bude odlučujući za uspjeh mjeren s oba postavljena cilja : zadovoljavanje potreba javnog snabdjevanja I ostvarivanje optimalnog profita.
Obzirom da smo mi Balkanci dobri glumci prije će biti da smo sposobni da dugoročno predajemo u amanet neke agende s jedne vlasti na slijedeću. Igra se stalno jedan te isti komad ,ali se glumci mijenjaju i unose malo inprovizacije u svoju prodaju opsjene.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

panzer wrote: 22 Oct 2025, 12:15 Ova valorizacija nema veze sa samom elektroprivredom nego sa sentimentom vlasnika dionica. I dalje je dobro što je ovakav sentiment. Meni bi odgovaralo da se nastavi do proljeća iduće godine.

Sentiment vlasnika dionica se bazira na činjenicama a one zavise od uprave.
Kakva uprava, takvo poslovanje pa tek onda i sentiment.

Nebitno je to što imovina EP vrijedi po dionici više nego sada jer investitori (kao mi) tražimo i kupujemo dionice kako bi povećali vrijednost svoje investicije a nikako da bi gubili vrijeme i novac tješeći se zabludom da ne može gore i da ćemo u najgorem scenariju možda ipak uspjeti povratiti dio naših sredstava.
panzer

Post by panzer »

Zato je 2018. bila cijelih 8 KM. Kada se dijelila dividenda od 2 KM. I kasnije teškom mukom došla do 15-16 KM nakon niza godina i koliko toliko nekakve dividende. Za razliku od npr Sarajevo osiguranja.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

panzer wrote: 22 Oct 2025, 12:49 Zato je 2018. bila cijelih 8 KM. Kada se dijelila dividenda od 2 KM. I kasnije teškom mukom došla do 15-16 KM nakon niza godina i koliko toliko nekakve dividende. Za razliku od npr Sarajevo osiguranja.
2018 porcija ćevapa je bila oko 8 KM.
A danas je oko 12 čak i 14 KM.

Elem, za dvije dionice elektroprivrede možeš dobiti jednu veliku i jednu malu porciju ćevapa.
Za te dvije dionice nije ti uključen i kajmak ali možeš često birati između luka i kupusa.
panzer

Post by panzer »

To je prilika a ne loša stvar.
Skendi122

Post by Skendi122 »

panzer wrote: 22 Oct 2025, 12:49 Zato je 2018. bila cijelih 8 KM. Kada se dijelila dividenda od 2 KM. I kasnije teškom mukom došla do 15-16 KM nakon niza godina i koliko toliko nekakve dividende. Za razliku od npr Sarajevo osiguranja.
Mene je i ta dividenda najvise privukla da udjem u dionice elektroprivrede. Ali, nakon sto sam usao bile su samo dvije simbolicne dividende. Ovaj je pozurio da proda ovih 11000 dionica. Mislim da ide ispod 10km do kraja sedmice.
Post Reply