BH Telecom

panzer

Re: BH Telecom

Post by panzer »

Ma koliko nama izgledalo čudno i smiješno, u nekim uticajnim krugovima se telekomunikacije i elektroenergetika i dalje smatraju strateškim. Na osnovu toga mislim da ga neće lako dati.
Ali i bez toga priča o prodaji može dignuti dionice.
Ovo je jedini emitent kojem neko ko ima potencijal da bude dioničar vjeruje i čije će dionice kupiti.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

panzer wrote:Ma koliko nama izgledalo čudno i smiješno, u nekim uticajnim krugovima se telekomunikacije i elektroenergetika i dalje smatraju strateškim. Na osnovu toga mislim da ga neće lako dati.
Ali i bez toga priča o prodaji može dignuti dionice.
Ovo je jedini emitent kojem neko ko ima potencijal da bude dioničar vjeruje i čije će dionice kupiti.
To je upravo tako Panzer, telekomunikacije, energetika i finansije su svugdje strateške grane i uvijek će svi biti zainteresovani da to posjeduju. Bila je kriza pa niko nije bježao iz bankarskog sektora nego su i posrnule banke kupovane od strane onih koji su bili dovoljno jaki da to poklope. Tako će uvijek biti i sa telekomunikacijama i energetikom, jer preko tih stvari ti kontrolišeš mnogo šta...
panzer

Post by panzer »

A zasto onda telekom srbije ne kupise. niska cijena koju su ponudili?
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

panzer wrote:A zasto onda telekom srbije ne kupise. niska cijena koju su ponudili?
Meni se čini da su Srbi odustali od prodaje jer nisu dobili koliko su tražili kao minimum. Ispravi me ako griješim...
panzer

Post by panzer »

Upravno niska cijena koju su im ponudili. Još je taj telekom puno atraktivniji od BHT i opet niska cijena. Tako da čak i ako dođe do tendera, a vjerujem da će se ići na opstrukcije pripreme prodaje jer nije domaća vlast spremna ispustiti telekom iz ruku, slaba je šansa da će neko dati cijenu koju bi dioničar priželjkivao.
I hajde da vidimo koliko po vama može biti prodajna cijena po dionici?
montypython

Post by montypython »

panzer wrote:Kad znamo da je dobit 70-80 miliona, na koliko bi ti procijenio?
Mogao bi se napisati elaborat od 50 stranica uzevši u obzir bezbroj faktora od projekcija razvoja tržišta, do okruženja ili procjene rasta kupovne moći il irazvoja tehnologije. Međutim, uzmimo najjednostvaniju dostupnu brzinsku formulu za procjenu koja je to vrijednost pri kojoj se još isplati kupiti dionicu a vezano za dividendu i P/E. Ako me pamćanje ne vara koeficijent ide od 15-25 zavisno od branše i drugog. Uzmimo najkonzervativniju vrijednost od 15 što bi značilo da firma vrijedi onoliko kolika joj je 15 godišnja dobit. U tom slučaju Telecom vrijedi 1050 miliona. Međutim kupac uvijek kupuje firmu da je unaprijedi poboljša i izvuče iz nje više nego što to može i zna prethodni vlasnik. Uzmemo li u obzir ono što sam govorio o ogromnim viškovima ljudi (s čim se neku ne slažu) siguran sam da dobar (domaćinski orijentisan) vlasnik, (restrukturiranje, povećana efikasnost, manji troškovi plata jer je manje ljudi uz optimalne plate, sprečavanje curenja u stranke (tenderi, kupovina objekata i opreme od "prijateljskih" firmi i tajkuna.....)) siguran sam da dobit može ići i na preko 120 m, a možda i mnogo više uz dobar momentum. U tom slučaju firma vrijedi 120x15=1,8 milijardi ili 27 po dionici. . I to konzervativno.
Mogu oni sad to razvući na 50 stranica, nazvati to elaboratom, dubinskom analizom, naplatiti ga 50 000 KM i staviti u kožni omot, ali na kraju bi trebalo stajati to, a ja im evo ovo poklanjam džaba.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

montypython wrote: Uzmemo li u obzir ono što sam govorio o ogromnim viškovima ljudi (s čim se neku ne slažu) siguran sam da dobar (domaćinski orijentisan) vlasnik, (restrukturiranje, povećana efikasnost, manji troškovi plata jer je manje ljudi uz optimalne plate, sprečavanje curenja u stranke (tenderi, kupovina objekata i opreme od "prijateljskih" firmi i tajkuna.....))...
Pošto se osjećam prozvanim, moram izvršiti ispravku krivog navoda :)

Moje neslaganje nije bilo sa činjenicom da li ima ili nema viška zaposlenih (pa samo budala bi mogla i pomisliti da u BHT radi optimalan broj ljudi) već je neslaganje išlo u pravcu broja tih prekobrojnih radnika, jer si ti u svojoj odokativnoj procjeni naveo kao višak 1000-1500 ljudi, a ja u svojoj odokativnoj procjeni naveo broj od nekih možda 500 ljudi. A rekao sam da ne treba očekivati otpuštanja ne zato što nisu potrebna, već zato što nije realno očekivati da će to ijedan direktor uraditi dok god je firma u državnom vlasništvu.

Drugi dio koji sam ti podvukao se odnosi upravo na stvari koje su bile u Telekomu prisutne u značajnoj mjeri ranije, ali sada više nisu značajno prisutne, a još uvijek u sadašnjoj kritici Telekoma i upravljanja njime većina vas potežete to kao argument. A upravo zbog tih stvari koje su u značajnoj mjeri smanjene, ovi krimosi i vrše pritisak na direktora. Znači, ne tvrdim da ih sada nema uopšte, ali u znatno manjoj mjeri sigurno.

Ne treba nikoga i ništa idealizirati, već treba biti realan i očekivanja uozbiljiti i svesti na realnu osnovu. I kada bi stranac kupio telekom, i on će poslove davati matičnim telekomima i svojim ili partnerskim firmama i na taj način ispumpavati pare kroz transferne cijene i veće troškove usluga, samo što u tom slučaju pare neće ići lokalnim tajkunima, nego svjetskim tajkunima... Tako da tebi kao sitnom dioničaru i tada neće puno završavati u džepu, jer oni imaju milion načina da te pare izvuku. Ovi naši lopovi znaju samo nekoliko najjednostavnijih načina...
montypython

Post by montypython »

Mislim da počinješ sitničariti. Nisam ja odokativno naveo višak ljudi. Jučer sam naveo podatke o prihodu nekih telekoma po zaposlenom upredivši koliko 1 zaposlenik u efikasnijim telekomima zaradi i upredio sa BHT iz čega slijedi da ako bi cijena impulsa ili Megabajta bila približna onda bi ovaj prihod BHT zaradilo 800 ljudi a u njemu radi 3386. Treba provjeriti koja je razlika u cijeni. O tome smo jučer čitav dan. Ja ostajem pri svome i čak ne kažem ni da je višak tih 3386-800 ali definitivno imam neke brojeva ali ti odokativno tvrdiš da je 500. Nor ako je impuls vani duplo skuplji onda je višak ljudi pola od navedenog, tj 1200 ljudi itd. Dakle ne uvlači nas u jučerašnju priču. Drugo nisam ja ni rekao da su curenja prisutna kao ranije ali nemamo brojčanih pokazatelja ni da nisu. Bar ih ti nisi dao osim što odokativno hvališ novog direktora a on u planu ima najmanju dobit ikad, rast troškova i pad prihoda. Ako je novi direktor tako uspješan gdje su mu pokazatelji? Ma briga mene i za dividendu, nije to tema, nema veze jesam li ja mali dioničar, pokušavam se distancirati i biti objektivan istina je samo jedna. Koji su to OBJEKTIVNI parametri kvalitete rada novog direktora, ja ovdje vidim samo koprcanje da se firma ne proda i da ostane status quo. Evo nisam protiv ni da se NE proda ako ima dokaz da može bolje ali kakav je dokaz onaj kilavi plan? Gdje su cifre?
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Znači ti radiš u BHT? Dao si dobar podatak, 43 manje zaposlenih u odnosu na 30.06.2016. godine. Bez lomljenja stvari preko koljena, a smanjuje se broj zaposlenih. Ja da sam direktor, isto bih radio. I tako se dovoljno zamjera.

Neću uopšte ulaziti u dalju polemiku, samo ću reći da broj zaposlenih i višak ne možeš jednostavno takvom računicom izvoditi. Neko ti je dao primjer butika u TC-u. Znači, imaš funkcije koje zahtijevaju zaposlenika i koje ne možeš ukinuti imao prihod 1 ili 100 jedinica po zaposlenom.

I da. Kada si sitni dioničar, sve se svodi na dividendu i cijenu dionice, s tim da kod nas na cijenu dionice uticaj imaju stvari koje nemaju veze sa poslovanjem firme.

Kada si uposlenik, onda gledaš i neke druge stvari. Kada si još i stranački opredijeljen, onda gledaš još drugačije.

Uzdravlje...
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Sitna buranija wrote:
proleter wrote:Mrzim kada kažem šta sam vam govorio, ali...
Juče sam napisao da sam isprintao top 10 (za BSNLR i BHTSR),i već jutros promjena.
Pogodite ko...naravno ZIF Naprijed, umanjeno sa 0,3274 na 0,3273 %. Znači one pakete po 2.000 komada na 15 KM iznose oni.
Očigledno da Selimovići koriste svaku priliku da dođu do keša, smanjili su zadnjih par godina za 3/4.
O toj opasnosti sam mislio kada sam pisao o ulaganju novca od FDS-a, da se od gotovine ne napravi (nova) veresija.
Ako će biti kao prošli put onda će ići ovo i po 13 KM :lol: Prošli put je išao prvo Naprijed po jednoj cijeni, pa kada su iscrpili tu cijenu išao je Mi Group po nižoj, a kada su iscrpili i tu cijenu, onda je išao BIG po historijski najnižoj :lol:

Bože sačuvaj...
Moglo bi biti da se opet Naprijed istovara. Ima li ko kakvu info? Proleter? Danas su bili na 0,3271%, a i danas idu paketi po 2000 komada...
Post Reply