Bosnalijek
-
Re: Bosnalijek
Po meni Vlada, (ako uopste ima dobre namjere) ne bi trebala da dopusti vecinsko vlasnistvo Hadenu, cak i ako je do sada bio njihov igrac. Kako sam shvatio iza Hadena stoji Ruski lanac apoteka. Mislim da to nije kalibar firme za preuzimanje BSNL. Evo npr moguceg scenaria isisavanja. Gazda/vlasnik (i Bsnl i apoteke) kaze direktoru Bsnl da izvozi u Rusiju preko njegovih apoteka. OK, ali po kojoj cijeni? Sta ako odluci da dobit ostane u Rusiji? BSNL bi prodavao apotekama po niskoj cijeni i vjecno bio na pozitivnoj nuli a apoteke bi prodajuci u Rusiji po normalnoj, "procvjetale". Ne kazem da mora ovako ali gospodo iz Vlade razmislite dobro kome predajete Bosnalijek.
Upravo tako rade Rusi sa rafinerijom Bosanski Brod i Petrolom preko Optime.
Saznajem iz druge ruke. Danas su predstavnici Hadena imali sastanak sa radnicima Bosnalijeka.
Receno im je da oni koji ih imaju ne prodaju dionice jer ce biti dva kruga tendera za otkup, i vjerovatno ce biti i jaca dividenda. Takodjer im je skrenuta paznja da svoje povjerenje za predstavnika na skupstini daju osobama koje ih nece iznevjeriti i da ih niko nece uslovljavati radnim mjestom. Predstavili su se kao vlasnici koji zele da unaprijede posao i zele saradnju. Takodjer sam cuo da im je u interesu da se sindikalni predstavnik koji je legalno izabran, vrati na poziciju umjesto marionete Arslanagica.
Iz mog licnog kontakta snazno mi je demantovana saradnja sa Arslanagicem, ali je precutno potvrdjena saradnja sa Vladom.
Navodno ce oni i vlada imenovati po dva clana NO, a petog bi trebalo da ponude mali dionicari. Moguce je da se tu Arslanagic pronalazi i tipuje na svog kandidata, mada sam cuo da mu skupljanje punomoci i ne ide bas nabolje.
Uglavnom, petog clana NO vjerovatno ce odabrati oni koji se okupe oko jednog imena. Prilika je da se MI udruzimo u vezi s tim. Kandidata nemam, ali licno bih poklonio povjerenje g.Halilu Čengiću da me/nas zastupa na skupštini. On ce vjerovatno nastupati u ime udruzenja dionicara "Dividenda".
Sve vas vlasnike dionica BSNL bih zamolio da se angazujete prema svojoj savjesti i ne apstinirate od skupstine.
Takodje bi bila dobra prilika da neko ovde predlozi nekog postenog kandidata pa da pokusamo da ga proguramo.
Receno im je da oni koji ih imaju ne prodaju dionice jer ce biti dva kruga tendera za otkup, i vjerovatno ce biti i jaca dividenda. Takodjer im je skrenuta paznja da svoje povjerenje za predstavnika na skupstini daju osobama koje ih nece iznevjeriti i da ih niko nece uslovljavati radnim mjestom. Predstavili su se kao vlasnici koji zele da unaprijede posao i zele saradnju. Takodjer sam cuo da im je u interesu da se sindikalni predstavnik koji je legalno izabran, vrati na poziciju umjesto marionete Arslanagica.
Iz mog licnog kontakta snazno mi je demantovana saradnja sa Arslanagicem, ali je precutno potvrdjena saradnja sa Vladom.
Navodno ce oni i vlada imenovati po dva clana NO, a petog bi trebalo da ponude mali dionicari. Moguce je da se tu Arslanagic pronalazi i tipuje na svog kandidata, mada sam cuo da mu skupljanje punomoci i ne ide bas nabolje.
Uglavnom, petog clana NO vjerovatno ce odabrati oni koji se okupe oko jednog imena. Prilika je da se MI udruzimo u vezi s tim. Kandidata nemam, ali licno bih poklonio povjerenje g.Halilu Čengiću da me/nas zastupa na skupštini. On ce vjerovatno nastupati u ime udruzenja dionicara "Dividenda".
Sve vas vlasnike dionica BSNL bih zamolio da se angazujete prema svojoj savjesti i ne apstinirate od skupstine.
Takodje bi bila dobra prilika da neko ovde predlozi nekog postenog kandidata pa da pokusamo da ga proguramo.
Slažem se u potpunosti sa predhodnim komentarom.Mislim da ima jako dobre informacije,a što se tiče podrške koju treba dati za predstavnika malih dioničara prijedlog je sasvim ok,ali mislim da gos.Halil Čengić ne bi mogao biti član NO Bosnalijek jer ima preko 65 godina,Zakon o privrednim društvima je jasan po ovom pitanju.Na kraju bih pozvao sve male dioničare da ne prodaju svoje dionice,jer cijena će biti sigurno 25-35% veća od trenutne.
-
S obzirom da Libijci po svoj prilici nece ni ucestvovati na skupstini,zbog zakonski ne jasnog titulara vlasnika,petog clana mogu predloziti samo iz udruzenja dionicara Bosnalijeka koje cine uposlenici BSNL.U ovom trenutku jedino oni ,osim HADEN-a I Vlade raspolazu sa 5% glasova potrebnih za prijedlog .
Ali nisam siguran da neko od njih moze sakupiti 11% glasova na skupstini,sto ce po svoj prilici biti prag za ulazak u NO.Uposlenicima mora biti jasno da u NO moraju imati covjeka koji nije sa HADEN-om.To mora shvatiti I Arslanagic,ako zeli koliko toliko zastititi svojih oko 2%.I zajedno sa ostalim uposlenicima naci kandidata koji nije Arslanagicev a nije ni HADEN-ov.Ja bih recimo takvog podrzao ali ga ne znam.
Ponavljam:Ljudi koji su prikupili ovih 30% HADEN-u I nacin na koji su to radili ne daju mi da vjerujem u HADEN-ove dobre namjere.
Izgleda da to u Vladi ne shvacaju.
Uposlenici imaju mehanizam za zastitu svojih I interesa Bosnalijeka,oni sigurno znaju kako.Mali dionicari su tim sigurniji sto manje prodaju dionica ,I kroz ovu masinu za pranje ,I kroz prvi tender.A na skupstinu u sto vecem broju!
Ali nisam siguran da neko od njih moze sakupiti 11% glasova na skupstini,sto ce po svoj prilici biti prag za ulazak u NO.Uposlenicima mora biti jasno da u NO moraju imati covjeka koji nije sa HADEN-om.To mora shvatiti I Arslanagic,ako zeli koliko toliko zastititi svojih oko 2%.I zajedno sa ostalim uposlenicima naci kandidata koji nije Arslanagicev a nije ni HADEN-ov.Ja bih recimo takvog podrzao ali ga ne znam.
Ponavljam:Ljudi koji su prikupili ovih 30% HADEN-u I nacin na koji su to radili ne daju mi da vjerujem u HADEN-ove dobre namjere.
Izgleda da to u Vladi ne shvacaju.
Uposlenici imaju mehanizam za zastitu svojih I interesa Bosnalijeka,oni sigurno znaju kako.Mali dionicari su tim sigurniji sto manje prodaju dionica ,I kroz ovu masinu za pranje ,I kroz prvi tender.A na skupstinu u sto vecem broju!
A u međuvremenu se gradi. Po svemu sudeći i naredni period bi trebao biti dobar za firmu pa se postavlja pitanje zašto prodavati dionice na tenderima pa i nakon prodaje državnog udjela.
http://sa-c.net/index.php/projects/sara ... grada.html
Ako bi se godišnja dobit popravila i izašla na više od 10 mil KM godišnje onda bi bilo šteta prodavati bilo šta ispod 20 KM po dionici.
http://sa-c.net/index.php/projects/sara ... grada.html
Ako bi se godišnja dobit popravila i izašla na više od 10 mil KM godišnje onda bi bilo šteta prodavati bilo šta ispod 20 KM po dionici.
Ispod 20 svakako ne, ovisno od razvoja dogadjaja, ali siguran sam da ce ponudjena cijena na drugom krugu biti veca od 20.
Takodjer se nadam ugodnoj dividendi.
Takodjer se nadam ugodnoj dividendi.
-
Svakako, ako je ispumpavanje stalo (kako izgleda) ova firma ima ima ogroman potencijal i mogucnost za profit od preko 10 miliona a ja mislim i preko 15 za godinu dvije ako bi se upravljalo za dobro firme i dionicara. U svakom slucaju dionica vrijedi iznad 20 i ludost bi bila prodavati im po cijeni i pribliznoj sadasnjoj na event tenderu dosta su se nakupovali po bagateli, morace odrijesiti kesu za dalje. Ja bih kako rekoh, volio da je neko drugi, ovi iz Hadena su me razocarali dosadasnjim "pilicarenjem" ali sta je tu je, izgleda da je stvar gotova.
-
Ne bi me zacudilo da se u slijedecim danima "puste u promet" kakve lose ili katastroficne vijesti ili da pokusaju da prodaju malo po nizoj cijeni da je privremeno bar malo obore ne bi li naveli sto vise naivaca da im prodaju na "prvom" tenderu. To mi se nekako uklapa u njihovo dosadasnje djelovanje.
moje je misljenje da na skupstini se svi mi mali dionicari trebamo postaviti protiv HADENA,dok oni ne predju s rijeci na djela,nesmiju upravljati kompanijom dok to ne plate!!
takodjer,treba prisiliti drzavni kapital da bude na nasoj strani,nedopustiti da HADEN potplati glasace drzavnog kapitala.
takodjer,treba prisiliti drzavni kapital da bude na nasoj strani,nedopustiti da HADEN potplati glasace drzavnog kapitala.