Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Možda ali ovi su najvjerovatnije slučajni prolaznici. Još godina i nema ih više.
-
Mislim da to ne zavisi od ovih niti bilo koga ko jeste ili će biti na vlasti. Radi se o mnogo većoj sili nego što su trenutni pijuni. Ne vidim ni zrna suverenosti kod bilo koga ni u opoziciji. Niti bilo koga ko bi "odbio naređenje". Ovi sad su dovedeni i postavljeni da rade šta se traži jer su ucijenjeni a neki su ionako bili "njihovi" (Forto je tamo "školovan"). A "oni prije" su se povukli i šute na sve jer su i oni ucijenjeni. Meni lično privatizacija nije problem, firma će sigurno bolje poslovati a dioničari mnogo bolje proći nego sada. Njima trebaju firme i resursi, ugalj, čelik, voda, drvo, TE, HE, i neće se štediti. Novac im nije problem, sami ga štampaju.
Nista se ne dogada slucajn, narocito u energetici.. Svi su oni samo postavljeni pijuni, bez iznimke i rade sta im gazde kažu. U svim zemljama svijeta.
A u BiH??? vidite sami...
A u BiH??? vidite sami...
evo Monty da se i ja slozim sa tobom oko necega, jasno je da ce nas kupiti iz temelja pa i EP, ali ovo propadanje ce se po meni otegnuti jer nismo mi jos tako losi. primjer za moju tvrdnju je ''propala RTE Ugljevik koja je kao pojedinacna firma u ''koncernu'' u dubokoj propasti, duzna i ne vrijedi nista ali se za nju vrlo lako nadje 300 miliona da bi jos malo ''plutala'', a i EP Srbije je jedan od primjera. pojedinacna firma mnogo je laksi plijen za prodaju ili kupovinu, zavisi sa koje strane se gleda, ali to kod nas treba jos vise obezvrijediti i zaduziti a za to treba vremena. dogodine su izbori tako da od prodaje nema nista sljedece dvije godine, zivi bili pa vidjeli
Ovo je test sabura i strpljenja. Jasno je šta je agenda, ali sporo će ići zbog veličine plijena. Igra iscrpljivanja.
Šta ce biti slučajno!
Tako se radi već dugi niz godina. Šema je ustaljena. Samo mi se čini da još nije trenutak. Treba još koja godina s malo većim minusima u poslovanju.
Treba svesti broj zaposlenih na razumnu cifru. I pazi šta je sljedeće! Država će sanirati sve te gubitke, tj. pripremiti firmu za novog gospodara.
Samo treba dočekati taj trenutak kada novom gospodaru se učini prilika jer ima važnijih stvari za završiti.
Manje je važno je li izborna, predizborna ili bilo koja godina. Važno je kada gospodaru lahne.
Ova Partija postavila svoje da upravljaju EP, ona svoje. Sve je to nevažno jer su isti i jedni i drugi i treći. Samo slušaju direktive.
I mali dioničari (k'o što sam i sam) ne mogu tu ama baš ništa. Mislim na tužbe, prijedloge itd. Gubljenje vremena.
Ono što ohrabruje je činjenica da ovu firmu ruše 30god. i ne mogu je lako srušiti. Možeš zamisliti koliko je jaka bila i koliko vrijedi.
Pitanje same berze i njenog rada je mjesto gdje bi se trebalo upirati. Novi direktor je više od god. dana na poziciji i apsolutno ništa nije napravio.
Ni web stranicu nije ažurirao, a kamoli berz učinio atraktivnijom ili interesantnijom, lakšom za ulagače. Treba animirati ulagače da se počne trgovati svim i svačim, nebi li prodao ove zarobljene dionice. Jer na kraju krajeva za ulagače nije ni važna istina o vrijednosti dionice nego na kojoj si strani trgovine.
U Americi ima firmi s 0,00 prihoda a trž.kapitalizacija joj 20 mlrd.
Tako se radi već dugi niz godina. Šema je ustaljena. Samo mi se čini da još nije trenutak. Treba još koja godina s malo većim minusima u poslovanju.
Treba svesti broj zaposlenih na razumnu cifru. I pazi šta je sljedeće! Država će sanirati sve te gubitke, tj. pripremiti firmu za novog gospodara.
Samo treba dočekati taj trenutak kada novom gospodaru se učini prilika jer ima važnijih stvari za završiti.
Manje je važno je li izborna, predizborna ili bilo koja godina. Važno je kada gospodaru lahne.
Ova Partija postavila svoje da upravljaju EP, ona svoje. Sve je to nevažno jer su isti i jedni i drugi i treći. Samo slušaju direktive.
I mali dioničari (k'o što sam i sam) ne mogu tu ama baš ništa. Mislim na tužbe, prijedloge itd. Gubljenje vremena.
Ono što ohrabruje je činjenica da ovu firmu ruše 30god. i ne mogu je lako srušiti. Možeš zamisliti koliko je jaka bila i koliko vrijedi.
Pitanje same berze i njenog rada je mjesto gdje bi se trebalo upirati. Novi direktor je više od god. dana na poziciji i apsolutno ništa nije napravio.
Ni web stranicu nije ažurirao, a kamoli berz učinio atraktivnijom ili interesantnijom, lakšom za ulagače. Treba animirati ulagače da se počne trgovati svim i svačim, nebi li prodao ove zarobljene dionice. Jer na kraju krajeva za ulagače nije ni važna istina o vrijednosti dionice nego na kojoj si strani trgovine.
U Americi ima firmi s 0,00 prihoda a trž.kapitalizacija joj 20 mlrd.
prodaće ep nekome a mi ćemo dobiti po 6 km vrijednosti po dionici
pa u onom dokumentu koji su poslali EK je navedeno i kretanje prema tržišnoj cijeni. Manje će im narod zamjeriti privatizaciju Elektroprivrede nego tržišnu cijenu. A to što će taj koji privatizuje podići cijene do tržišne nije njihov problem.montypython wrote: ↑15 Oct 2025, 09:49 https://www.klix.ba/biznis/privreda/for ... /251015048
Probni baloni i priprema javnosti za najavu privatizacije?
Možda oni minusi u poslovanju EP zadnjih par godina nisu bili baš slučajni nego potrebni da lakše prođe ovo.
Elektroprivreda RS-a je najzrelija za prodaju jer ne mogu da održe likvidnost, puno je obaveza po tužbama i kreditima a iz budžet RS-a im ne mogu dati sredstva jer su ionako u problemima. Srbija je vjerovatno najprihvatljiviji kupac. Za EPHZHB će biti zainteresovana Hrvatska a za EPBiH, nemam pojma.
Za EPBIH prvi koji obezbijedi 8 milijardi KM. Odnosno manje pošto bi država zahtijevala svojih 25% plus jednu dionicu.