Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Što se tiče kretanja cijene u narednom periodu, ne znam šta vi očekujete ali moje predviđanje je da nema eventualnog rasta bar do druge polovine iduće godine. Isto tako, minimalna šansa je da može padati.
-
Sada se slažemo.panzer wrote: ↑08 Oct 2025, 08:19 Godinama primjetim kako ljudi imaju riblju memoriju. Prekjuče je to drugarica merkelovca svojim izjavama potvrdila.
Znamo radi kojeg kriminala (muje selimovića i njegovih sluga u fondovima) ** je padala od 2010. godine i milion puta smo to apsolvirali.
Znamo i zašto EPBIH nezasluženo ima loš imidž proteklih godina a znamo i zašto u zadnje vrijeme loše posluje. Nadam se da znamo.....
I dalje ima nezasluženo ima loš imidž. I dalje lošije kotira od firmi koje su u stečaju.
** ovo sam stavio da naglasim da se ne bi opet okrenula priča o daleko manje bitnim stvarima koje ćemo pročitati sa opskurnih politički nastrojenih portala.
Ovo je dobar odgovor za sve one koji pitaju da li treba kupiti ovu dionicu.
A, poučeni našim vlastitim iskustvom, jasno naglasiti da niko više ne zna kada će EPBiH steći taj zasluženi imidž i kada će cijena dionice početi rasti i da se ogromna većina nas zapravo zajebala jer smo vjerovali, sebe i druge uvjeravali, da je taj trenutak bio došao.
Najgore je sto ce ona poceti rasti kada vecina nas izgubi strpljenje i izadje iz dionice, tako to obicno bude. Sad pogotovo je tesko i neku dionicu uduplati, sve polako dolaze do svog maksimuma. Ja je cekam ako treba jos 5 godina jer sam prelomio u glavi i to je to.
https://www.epbih.ba/arhiva/obavjestenja
Evo uskoro čemo saznati šta planiraju, koliko miliona,.. ili hiljada dobiti.
Evo uskoro čemo saznati šta planiraju, koliko miliona,.. ili hiljada dobiti.
Očito je da smo se svi koji imamo ovu dionicu ,bez obzira na ulaznu cijenu, isfrustrirali i razočarali.
Nisam se do sad bavio predviđanjima ,ali da pokušam: mnogo niže ne može mnogo više može.
Mi koji je imamo trenutnom prodajom ostvarujemo gubitak, a alternativna ulaganja van SASE ( nekretnine, zlato, druge dionice ) su na vrhu. Druge interesantne dionice na SASE su takođe poskupile do neke fer vrijednosti mjereno očekivanom dividendom. Ostaje za razmatranje preferencija roka investiranja I eventualni priliv novih ulagača na berzu. EP neće u slijedećoj godini dijeliti dividendu ,a mnogi emitenti hoće , ali s eventualnim daljnjim rastom njihove cijene tražit će se veće dividende, odnosno postat će preskupe, pa će se EP za nove investitore , koji ulažu na rok preko godinu dana, nametnuti ponovo kao najbolji izbor.
Nisam se do sad bavio predviđanjima ,ali da pokušam: mnogo niže ne može mnogo više može.
Mi koji je imamo trenutnom prodajom ostvarujemo gubitak, a alternativna ulaganja van SASE ( nekretnine, zlato, druge dionice ) su na vrhu. Druge interesantne dionice na SASE su takođe poskupile do neke fer vrijednosti mjereno očekivanom dividendom. Ostaje za razmatranje preferencija roka investiranja I eventualni priliv novih ulagača na berzu. EP neće u slijedećoj godini dijeliti dividendu ,a mnogi emitenti hoće , ali s eventualnim daljnjim rastom njihove cijene tražit će se veće dividende, odnosno postat će preskupe, pa će se EP za nove investitore , koji ulažu na rok preko godinu dana, nametnuti ponovo kao najbolji izbor.
Pa već odavno je alternativa ući u druge dionice dok se ovo čeka , ili čak prodati dio ep pa kupiti ono što bi moglo rasti ili dati dobru dividendu u narednih 8-9 mjeseci
Ima tu dosta kombinacija. Npr nekad smeta što ostalo raste a nema logike prodati ovo što se mora čekati. Pa je onda bolje naći 2000-3000-5000 KM i kupiti te neke druge dionice. Čisto da se savjest smiri. Ili prodati dio ovog i kupiti to sa potencijalnom većom dividendom. Pa ako EP i naraste opet je dobro imati taj preostali dio dionica koje nisu prodane.Skendi122 wrote: ↑08 Oct 2025, 09:24 Najgore je sto ce ona poceti rasti kada vecina nas izgubi strpljenje i izadje iz dionice, tako to obicno bude. Sad pogotovo je tesko i neku dionicu uduplati, sve polako dolaze do svog maksimuma. Ja je cekam ako treba jos 5 godina jer sam prelomio u glavi i to je to.
Možda je jedini previd kod većine bio što su očekivali sigurni veliki rast a trebalo je imati u vidu da je su rizik i zarada u sinhronizaciji. Veći rizik-veća zarada i obratno.
-
Evo je, samo što nije...
Malo sutra.
Prekosutra.
Malo sutra.
Prekosutra.
-
Tu i jeste najveći zajeb.
Prodati (dio) EP, sa dodatnim gubitkom jer je i prilično nelikvidna, da bi se onda nadao dobitku na nečemu drugom, čime bi eventualno pokrio gubitke na EP a koji bi u međuvremenu mogao i porasti je trodupli rizik.
To ni Baba Vanga ne bi pofatala...
Ja sam imao 9000 dionica Elektroprivrede i kad je cijena otišla na 22 marke u 2022. ili 2023. nisam prodao ni dionice
Tek kasnije kad sam shvatio da bi bilo dobro nešto uloziti u ASA banku a da nemam šta uložiti, tek onda sam odlučio da prodajem dionice Elektroprivrede i kupujem dionice ASA banke pa sam prodao 4000 dionica Elektroprivrede a kupio 400 dionica ASA banke. To mi je donijelo neki mir.
A ako jasno krene Elektroprivreda ka tržišnom poslovanju i planira dobit od 100 miliona nije isključeno da opet prodam dio dionica ASA banke i kupim još dionica Elektroprivrede.
Ali ovaj put to mora biti jasna slika.
Odvajanje ODS-a, berza električne energije i bar još jedna korekcija mrežarine.
Tek kasnije kad sam shvatio da bi bilo dobro nešto uloziti u ASA banku a da nemam šta uložiti, tek onda sam odlučio da prodajem dionice Elektroprivrede i kupujem dionice ASA banke pa sam prodao 4000 dionica Elektroprivrede a kupio 400 dionica ASA banke. To mi je donijelo neki mir.
A ako jasno krene Elektroprivreda ka tržišnom poslovanju i planira dobit od 100 miliona nije isključeno da opet prodam dio dionica ASA banke i kupim još dionica Elektroprivrede.
Ali ovaj put to mora biti jasna slika.
Odvajanje ODS-a, berza električne energije i bar još jedna korekcija mrežarine.