Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

panzer

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by panzer »

Dita 12 miliona KM gubitka preko kapitala. Čisti otpis.
panzer

Post by panzer »

Nekada je Ingram imao dobru dobit. Sad je oko 130.000 KM kao i prošle godine ali prihod su povećali na preko 12 miliona KM.
panzer

Post by panzer »

Izgleda da je MI-Group prodao udio u GP Put. Nisam znao da je Zijad Šušić i tamo u NO. Sve povezano.
savjetnik

Post by savjetnik »

Mislim da nisi dobro izračunao.Samo je neko od prva dva dioničara mogao da izda prodajni nalog od 160.000 dionica.GP Put ima emitovano 1678896 dionica što znači da je prodajni nalog bio 9,53%.Kako mi reče broker bila je aplikacija i vjerovatno Hrkać nešto prevlaći.Kaže da su ove dionice pod posebnom prismotrom jer su već u par navrata berza i komisija vršile nadzore u brokerskim kućama preko kojih su se odvijalaetransakcije.Prva dva dioničara su:
1.DELVANIA LIMITED LIMASSOL, CYP 50.6285 % VLASNIČKI
2.UniCredit Bank d.d. Mostar MOSTAR, BIH 21.3624 % SKRBNIČKI
panzer

Post by panzer »

Gledao sam preko realizovane količine. Nisam ni znao da je prodajni 160.000 komada. Kasnije sam shvatio da je i realizovana količina zaokružena cifra pa mi je sinulo da je sigurno neko drugi.
Čuo sam da im je dobit u 2014 . preko milion KM ali su prihodi padali tj imali su nekih vanrednih prihoda koji su digli dobit.
proleter

Post by proleter »

Dođoše neke serije obveznica ratnih šteta na povjesne maksimume (A,B,C), izgleda da je formiranje Vlade FBiH "omekšalo" investitore.
Serija FBIHK1E još oko 75 %, recomended : strong buy !
Ako ko ima da proda, jer na ponudi nema ništa :(
panzer

Post by panzer »

U zadnje tri godine koliko pratim cijena dionice je uvijek bila oko 26 KM a sada daju dividendu veću od 8 KM.
Preduzeće Europa d.d. Sarajevo podijelit će dividendu dioničarima iz dobiti ostvarene u 2014. godini u iznosu od 2,649.336 KM, odlučila je
Skupština dioničara kompanije na sjednici održanoj 20. aprila.

Preduzeće Europa d.d. ostvarilo je dobit u 2014. godini od 2,961.938 KM. Preostali dio dobiti od 312.602 KM, koji ostaje nakon isplate dividende
raspodjeljuje se kao neraspoređena akumulirana dobit.

Preduzeće Europa d.d. je u većinskom vlassništvu Rasima Bajrovića, koji posjeduje 98,2 posto vlasničkog udjela, dok preostalo vlasništvo
drže mali dioničari.
panzer

Post by panzer »

Obavještavamo Vas da je izvršen upis obustave prometa vrijednosnih papira emitenta RFK Valjčići d.d. Konjic, simbol VALCRK1 (230.213 dionica, nominalne vrijednosti 19.89 KM). Svrha obustave prometa je promjena oblika navedenog društva.
one

Post by one »

Zagrebačka burza već neko vrijeme pregovara s austrijskom CEE Stock Exchange Groupom o preuzimanju Ljubljanske burze, piše Poslovni dnevnik pozivajući se na izvore "bliske ovoj transakciji".

Slovenski list Finance objavio je u petak da je Zagrebačka burza zainteresirana za Ljubljansku zbog trgovinske platforme Xetra.

Na Zagrebačkoj burzi nisu željeli komentirati informaciju o pregovorima, a li u odgovoruu navode da su "konsolidirajući trendovi vrlo aktualni u suvremenom burzovnom poslovanju, a Zagrebačka burza ih intenzivno prati". Odgovor indirektno ukazuje da se nešto ipak događa.

Austrijska CEE Stock Exchange Group već neko vrijeme razmatra prodaju Ljubljanske burze, koju je 2008. kupila za 47 milijuna eura i njen je stopostotni vlasnik.Prema neslužbenim informacijama razlog za ovakvu odluku su preskupo i zbog složenih propisa prezahtjevno pripajanje, premali promet i slaba aktivnost na slovenskom tržištu kapitala, te vladini planovi da kotaciju najvećih poduzeća prenese na veće burze.
insider

Post by insider »

I ovo da se desi, pa zar je moguce:
Federalno ministarstvo finansija zadužilo se danas za svega 19 mil. KM od planiranih 40 miliona KM aukcijom trezorskih zapisa putem Sarajevske berze.

Na prodaju je ponuđeno 4.000 trezorskih zapisa Federacije Bosne i Hercegovine nominalne vrijednosti 10.000 KM po jednom zapisu s rokom dospijeća od tri mjeseca.
Umjesto planiranih 40. mil. KM prikupljeno je svega 19.000.089,92 KM, budući da je ukupno pristiglo ponuda u vrijednosti 22,03 miliona KM.

Trezorski zapisi prodani su po prosječnoj ponderiranoj kamatnoj stopi od 0,63%, a na naplatu dospijevaju 29.7.2015.

Najviša prihvaćena cijena iznosila je 99,8780 što predstavlja kamatnu stopu od 0,49%, dok je najniža prihvaćena cijena iznosila 99,7513 što predstavlja kamatnu stopu od 1,00%.
Ponderirana prosječna prihvaćena cijena iznosila je 99,8428 što predstavlja kamatnu stopu od 0,63%.
Post Reply