Navodiš samo rashode, ali i prihodi su rasli. Čak i više od rashoda.Richie Rich wrote: ↑08 May 2026, 13:11 Izasao je MTEL_Nekonsolidovani za prvi kvartal 2026.
Povecanje troskova za vezane usluge koji se odnose na troskove prodatih hardvera u okviru posebnih prodajnih paketa od 2m BAM (20%), povecanje troskova plata za 1.3m BAM (7%) i povecanje troskova proizvodnih usluga 1.5m BAM (8%) kao i povecanje od 0.6m BAM ostalih rashoda (19%). Ocas posla 5.6m BAM rast rashoda. Da li na bilo koji nacin se moze traziti transparentnost ovih utrosaka?
Isto i generalno za ulaganja imajuci u vidu da kolaju glasine da se tenderima "izvlace" pare za Srbiju. Gledam ostala nematerijalna ulaganja koja imaju na 31.12.2025 amortizaciju od cak 44m BAM - taj trend prati kvartalna amortizacija od 11m BAM. Kao opis toga je da trenutno neto stanje (95.24m BAM) uglavnom cine softveri 47.2m BAM i prava na distribuciju TV sadrzanja od 47m BAM. Retroaktivno gledajuci
31.12.2022 su bila 240.47m BAM
31.12.2023 sa povecanjem od 30.5m BAM i prenosom od 19.25m BAm rastu na 276.98m BAM amortizacija 46.12m BAM rashodovanje 11.25m BAM
31.12.2024 sa povecanjem od 75.18m BAM i prenosom od 22.49m BAm rastu na 353.29m BAM amortizacija 53.10m BAM rashodovanje 19.16m BAM
Generalno na koje nacine je moguce iskontrolisati nabavke, isplativost preuzimanja razno raznih kompanija (ocena akvizicija), broj zaposlenih itd? Pitam vise da cujem vase misljenje hipoteticki naravno (i sam znam da je slaba vajda i da verovatno ne bi mogli doci do istine sve i da pokusamo).
Što se tvog pitanja tiče, teško je iskontrolisati nabavke čak i kada raspolažeš dokumentacijom, jer papir sve trpi, ali isplativost preuzimanja, tj. akvizicija raznih kompanija, e to se već može valorizovati. Ali Mtel se time bavio prije 15-tak godina i ogromne pare su izvučene na taj način. I dan danas Mtel ima ograničenu likvidnost zbog tih akvizicija koje je tada pravio i preplaćivao. Po pitanju zaposlenih, to je nezahvalno komentarisati, ali je činjenica da Mtel sa gotovo hiljadu manje zaposlenika napravi prihod uporediv sa prihodom BH Telekoma, tako da ako u Mtelu ima viška zaposlenih, šta bi onda bio komentar za BH Telekom? Ne mislim da je Mtelu to problem. Od ove tri stvari koje si naveo, u Mtel-u trenutno cure pare samo kroz nabavke, ali ne mislim da je to u mjeri koja može ugroziti poslovanje...