Sitna boranijo činjenice koje si iznio kao I tvoj stav o učinku trenutne uprave potpuno stoje.I ja sam kritičan prema njima pa sam htio reći: moglo je biti I gore kakvi su.
Nisam za stvaranje pretjeranog lošeg sentimenta u vezi poslovanja tamo gdje nema osnova.Objektivan problem za EP je da su im natovarili na leđa rudnike koje su oni dokapitalizirali sa cca 400 mil. KM od čega su preko 100 mil.već otpisali na troškove I maksimalno mogu otpisati ostatak ako se Koncern raspadne, ili kad koji rudnik ode u stečaj, ili kad odluče da im treba.
Gubitke rudnika koji su doo neće pokrivati EP ,a stalno se licitira o gubitcima o 1,2 mlrd KM pa zatim o istoj cifri dugovanja rudnika.EP takođe ne odgovara za dugovanja doo nego čak ima cca 200 mil. KM potraživanja od njih na rok od 7-20 godina s kamatom od 1,5% koje rudnici vračaju isporukama uglja.
Po meni jedini problem EP je administrativno državno upravljanje koje nadživljava svaku pojedinačnu vlast. Ovaj sadašnji direktor spominje da su rudnici u concern ušli 2009 s gubitkom od 36 mil. A iste te godine EP je na teret kapitala isknjižila gubitak od 872 mil.KM
U izvještaju ureda za reviziju za 2009. godinu pronašao sam opis prodaje viškova .Mislim da i danas važi ista procedura:
“ Prodaja bilansnog viška vrši se na osnovu provedenog međunarodnog otvorenog postupka. Na osnovu analize ukupne količine el.energije koja će se proizvesti u narednoj godini i Prethodnog sagledavanja elektroenergetskog bilansa i potreba potrošnje od strane domaćih kupaca (zadovoljenja domaćih potreba), utvrđuju se eventualni energetski viškovi, koji predstavljaju tzv. »bilansni višak«. Tokom tekuće godine, pored ukupno ugovorenih količina, t.j. podmiranje domaćih potrošača i ugovorenog izvoza, mogu se pojaviti i novi viškovi el.energije. U takvim slučajevima, prodaja el.energije vrši se dan za dan. U ovakvim slučajevima el.energija ima tretman berzanske robe, odnosno, dobra i cijene se formiraju na osnovu cijena na svjetskim berzama, prije svih onih u okruženju (Frankfurt, Cirih). “
Te godine EP je imala prosječnu platu od 1762 KM I 5007 radnika, što je tada bilo 2,2 prosjeka FBIH.
Glavni problem birokratije je njena nesposobnost prilagođavanju na promjene , a one su sve ubrzanije. 2019 je ugašen Aluminij kome je EP preko posrednika isporučivala znatne viškove , pa dolazi smanjenje proizvodnje uglja I velika volatilnost prodajnih cijena . Ovi zadnji se nisu snašli u svemu I potrošili su ušteđevinu ,a potrošiće još oni ili bilo ko drugi ako ne shvate da nisu novi izvori energije prioritet investiranja nego zamjena zastarjelih kadrova I primanje na njihovo mjesto manjeg broja novih sposobnijih za trku s promjenama u tehnologijama prodaje, proizvodnje I kontrole troškova u energetici. Isto kako se po definiciji vrši zamjena prevaziđene tehnologije novom.
Rezultat 2025. godine će biti , moje je mišljenje, konačno otrežnjenje, zbog toga što će gubitak biti iz takozvane prodaje bilansnih viškova.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Tu je sve to udrobljeno..
Rudnici imaju dugove od 1,2 milijardi KM.
Ali je pola tog duga prema Elektroprivredi.
Elektroprivreda otpisala preko 300 miliona kao gubitak ali joj drźava nije to priznala kao gubitak nego su oporezovali kao dobit pa je Elektroprivreda platila još 30 miliona poreza na dobit.
Uz to Vlada nije izmirila subvencije za penzionere nego Elektroprivreda i ta potraživanja otpisuje.
Opßti krkljanac.
Tek kad cijena za domaćinstva bude iznad prosječne proizvodne koja je oko 13 feninga, tek onda bi ovi nesposobnjakoviči mogli stići do pozitivnog poslovanja.
Znači račun treba ići za 3 feninga, što bi dalo prihod veći oko 75 miliona KM.
Rudnici imaju dugove od 1,2 milijardi KM.
Ali je pola tog duga prema Elektroprivredi.
Elektroprivreda otpisala preko 300 miliona kao gubitak ali joj drźava nije to priznala kao gubitak nego su oporezovali kao dobit pa je Elektroprivreda platila još 30 miliona poreza na dobit.
Uz to Vlada nije izmirila subvencije za penzionere nego Elektroprivreda i ta potraživanja otpisuje.
Opßti krkljanac.
Tek kad cijena za domaćinstva bude iznad prosječne proizvodne koja je oko 13 feninga, tek onda bi ovi nesposobnjakoviči mogli stići do pozitivnog poslovanja.
Znači račun treba ići za 3 feninga, što bi dalo prihod veći oko 75 miliona KM.