Bosnalijek

Sabur2

Re: Bosnalijek

Post by Sabur2 »

Da, koliko god se pravili nevjesti, utisak je da svo vrijeme postoji koordinacija, odnosno da Vlada zna ko su HADEN i koje su im namjere. Evo ni sad se previse ne uzbudjuju.
zuti

Post by zuti »

jeste li kad culi da se dvoje ljudi zbog dojma u javnosti prepucavaju preko medija,a u biti su kordinirani.....uvjeren sam da nece biti preuzimanja,s ovih 29%,s arsinim dionicama i libijom,bratija ce vladati firmom i sisati novce....dobili firmu za 15ak-miliona evra.....to isisu za 3-4godine.....povrat na kapital 30%.....ja im skidam kapu....
proleter

Post by proleter »

@zuti
To sam i ja sumnjao ali nisam smio napisati da me neki ne ispljuju ovdje .
Nakon ove Trhuljeve izjave, ta teorija ima sve više temelja.
Samo još da se pokaže da ovaj dio Vlade koji nije pod Nikšićevom kontrolom u stvari to i priželjkuje.
Možda izgleda nategnuto, ali je definitivno da je neko u ovom trouglu igrao dvostruku igru.
Vrlo brzo će se znati ko.
Investitor

Post by Investitor »

zuti wrote:jeste li kad culi da se dvoje ljudi zbog dojma u javnosti prepucavaju preko medija,a u biti su kordinirani.....uvjeren sam da nece biti preuzimanja,s ovih 29%,s arsinim dionicama i libijom,bratija ce vladati firmom i sisati novce....dobili firmu za 15ak-miliona evra.....to isisu za 3-4godine.....povrat na kapital 30%.....ja im skidam kapu....
Misliš da će libijci stati uz ruse poslije onakvog odnosa prema libijskoj revoluciji :D . Oni (Haden) trebaju imati bar 40% dionica pa da u potpunosti zagospodare firmom. Ovakvo stanje (30%) nije baš najbolje rješene za njih, pa mislim da će zbog toga nastaviti da kupuju na berzi. Znaš da je vlada na zadnjoj skupštini imala preko 40% dionica pa opet nije uspjela da ima većinu...?
Investitor

Post by Investitor »

MINISTAR TRHULJ O NAPISIMA U DIJELU MEDIJA
Zaštita Bosnalijeka na prvom mjestu
U kuloarima se priča da je Haden SA zakazivanje Skupštine dioničara na kojoj će se glasati o razrješenju NO Bosnalijeka dogovorio s nekadašnjim direktorom Arslanagićem, koji upravo i predstavlja dio malih dioničara koji su se priklonili Hadenu

Erdal Trhulj: Sutra sastanak s Polićem

Povodom jučerašnjih napisa u dijelu medija da će Haden SA sa Vladom FBiH, koja zastupa državno vlasništvo u Bosnalijeku, ubrzo preuzeti kormilo ove farmaceutske kuće, reagirao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj i kazao da Vlada FBiH nije o ovom pitanju zauzela nikakav stav.

- Zaista ne znam kakve su namjere tog investicijskog fonda i dok ih ne saznamo ne možemo se opredijeliti za saradnju s njima. U aktivnostima koje smo provodili tokom 2011. i 2012. nam je glavna odrednica bila zaštita državnog kapitala i zaštita kompanije. Mene obavezuju zaključci Vlade i oni su bili vrlo jasni: da se sazove Skupština Bosnalijeka, da dođe do promjene uprave s direktorom Edinom Arslanagićem na čelu i da dođe do promjene Nadzornog odbora. Sve to je ispunjeno. Nismo imali nikakve informacije ko je uopće Haden SA i šta želi, imali smo kontakte s direktorom Bosnalijeka i smatrali smo da možemo prikupiti najmanje 40 posto dioničara i na taj način sačuvati kompaniju pod uvjetom da se ispuni zaključak Vlade FBiH, da niko od starog saziva ne ostane. Međutim, po informacijama koje sam dobio od direktora Nedžada Polića, onaj ko predstavlja male dioničare Bosnalijeka ima namjeru da sa Hadenom učestvuje na Skupštini dioničara i u tom slučaju mi ni na šta ne bismo mogli da utičemo, što je i bio glavni razlog da Polić podnese ostavku, jer smatra da je izigran upravo od onoga ko predstavlja male dioničare ove kompanije, kazao je Trhulj.

U kuloarima se priča da je Haden SA zakazivanje Skupštine dioničara na kojoj će se glasati o razrješenju NO Bosnalijeka dogovorio s nekadašnjim direktorom Arslanagićem, koji upravo i predstavlja dio malih dioničara koji su se priklonili Hadenu.

Da je s direktorom Polićem na čelu napravljen veliki preokret u Bosnalijeku, istakla je i predsjednica Granskog sindikata u Bosnalijeku Kata Iveljić, koja je tražila sastanak s Trhuljem kako bi se ova kompanija sačuvala.

- Bosnalijek je tokom mandata Polića ušao u proizvodnju tečnih lijekova, jer to je posao kompanije, a ne apartmani ili nešto drugo. Pokrenuta je i prodaja apartmana, znači sve ono na šta je Vlada ukazala s ovim direktorom na čelu, uprava je pokrenula, ali vidite šta se sada događa. U petak ću, na zahtjev Sindikata održati sastanak sa direktorom u ostavci Polićem i predstavnicima Sindikata da vidimo da li će ti mali dioničari i dalje dati punomoć onome ko ih je do sada zastupao ili nekom drugom i da se ova kompanija pokuša sačuvati. Od Bosnalijeka nećemo odustati, istakao je Trhulj.
Custos

Post by Custos »

Odlucih ipak da se javim s obzirom da vidim da ovdje vlada kolektivno neznanje i zbunjenost. Vratite li se malo nazad, vidjet ce te da sam pisao o stvarima koje se sada desavaju ali niko nije htio da slusa ili vjeruje, a moze biti i da ima ubacenih igraca koji proturaju price po ukusu nalogodavaca. A sada su dodatno na sceni i novinari koji ama bas pojma nemaju. Par standardnih forumasa me iznenadilo nedostatkom konstruktivne kritike, nasjeli su na podmetanja ali ima jos vremena da se stvari postave na mjesto.

Da krenemo:
leon wrote:Pa i Vlada više nije jedinstvena, pa se njen uticaj na Bosnalijek ne može promatrati kao jedno. Predstavnik HADEN-a je u BiH najprije obavio razgovor sa Premijerom, pa tek onda se javio upravi Bosnalijeka. Nadležni federalni ministar nije bio na sastanku, niti je komunicirao sa predstavnicima HADEN. Zbog toga se izjava Trhulja ne može smatrati kao stav cijele Vlade, nego samo jednog dijela.

Presudno će biti tumačenje da li na skupštini može Premijer ovlastiti osobu za zastupanje državnog kapitala, ili to može samo nadležni ministar. Pretpostavljam da će u ovome biti sljedeći sukob, mislim da je tako nešto slično bilo i u FDS-u!!

Da odmah pobijemo ovo sto leon kaze:
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/ak ... kt_id=3087
http://www.sarajevotimes.com/prime-mini ... osnalijek/
http://www.nina.ba/index.php?option=com ... &Itemid=62

Mislim da su 3 izvora o istoj prici sasvim dovoljno a njegovi komentari mi ponajvise lice na narucene. Ministar itekako zna ko je haden i ko stoji iza njega, sada je ovo vec malo igra zivaca u kojoj je poznat konacan epilog.
Investitor wrote:MINISTAR TRHULJ O NAPISIMA U DIJELU MEDIJA
Zaštita Bosnalijeka na prvom mjestu
U kuloarima se priča da je Haden SA zakazivanje Skupštine dioničara na kojoj će se glasati o razrješenju NO Bosnalijeka dogovorio s nekadašnjim direktorom Arslanagićem, koji upravo i predstavlja dio malih dioničara koji su se priklonili Hadenu

Erdal Trhulj: Sutra sastanak s Polićem

Povodom jučerašnjih napisa u dijelu medija da će Haden SA sa Vladom FBiH, koja zastupa državno vlasništvo u Bosnalijeku, ubrzo preuzeti kormilo ove farmaceutske kuće, reagirao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj i kazao da Vlada FBiH nije o ovom pitanju zauzela nikakav stav.

- Zaista ne znam kakve su namjere tog investicijskog fonda i dok ih ne saznamo ne možemo se opredijeliti za saradnju s njima. U aktivnostima koje smo provodili tokom 2011. i 2012. nam je glavna odrednica bila zaštita državnog kapitala i zaštita kompanije. Mene obavezuju zaključci Vlade i oni su bili vrlo jasni: da se sazove Skupština Bosnalijeka, da dođe do promjene uprave s direktorom Edinom Arslanagićem na čelu i da dođe do promjene Nadzornog odbora. Sve to je ispunjeno. Nismo imali nikakve informacije ko je uopće Haden SA i šta želi, imali smo kontakte s direktorom Bosnalijeka i smatrali smo da možemo prikupiti najmanje 40 posto dioničara i na taj način sačuvati kompaniju pod uvjetom da se ispuni zaključak Vlade FBiH, da niko od starog saziva ne ostane. Međutim, po informacijama koje sam dobio od direktora Nedžada Polića, onaj ko predstavlja male dioničare Bosnalijeka ima namjeru da sa Hadenom učestvuje na Skupštini dioničara i u tom slučaju mi ni na šta ne bismo mogli da utičemo, što je i bio glavni razlog da Polić podnese ostavku, jer smatra da je izigran upravo od onoga ko predstavlja male dioničare ove kompanije, kazao je Trhulj.

U kuloarima se priča da je Haden SA zakazivanje Skupštine dioničara na kojoj će se glasati o razrješenju NO Bosnalijeka dogovorio s nekadašnjim direktorom Arslanagićem, koji upravo i predstavlja dio malih dioničara koji su se priklonili Hadenu.

Da je s direktorom Polićem na čelu napravljen veliki preokret u Bosnalijeku, istakla je i predsjednica Granskog sindikata u Bosnalijeku Kata Iveljić, koja je tražila sastanak s Trhuljem kako bi se ova kompanija sačuvala.

- Bosnalijek je tokom mandata Polića ušao u proizvodnju tečnih lijekova, jer to je posao kompanije, a ne apartmani ili nešto drugo. Pokrenuta je i prodaja apartmana, znači sve ono na šta je Vlada ukazala s ovim direktorom na čelu, uprava je pokrenula, ali vidite šta se sada događa. U petak ću, na zahtjev Sindikata održati sastanak sa direktorom u ostavci Polićem i predstavnicima Sindikata da vidimo da li će ti mali dioničari i dalje dati punomoć onome ko ih je do sada zastupao ili nekom drugom i da se ova kompanija pokuša sačuvati. Od Bosnalijeka nećemo odustati, istakao je Trhulj.
Kata Iveljic je nesto najgore sto se moglo desiti radnicima bosnalijeka. Mimo svih procedura i po nalogu arslanagica i polica je smjenila raniju predsjednicu sindikata koja se nezavisno i casno borila za prava radnika i dobrobit kompanije i postavila MARIOnetu (covjek se zove mario, kakva koincidencija!) a sada uskace u pomoc policu pod dirigentskom palicom arslanagica. Cuo sam za ovu planiranu prodaju apartmana i ne znam kako niko ne ustane i usprotivi se tome! U vrijeme krize na trzistu nekretnina, u proljece nakon zime, prodaju se apartmani na skijaskoj planini! Ko je ovdje lud, a ko zbunjen?!? Da je pokrenuo pitanje izgradnje apartmana i odakle pojedinim ljudima novac za te apartmane dobio bi moju podrsku ovako, "zatrpava mjesto zlocina". Ukucate li na imeniku bh telecoma http://www.bhtelecom.ba/imenik.html ime arslanagic amara izlistat ce vam 6 (!) brojeva sa adresom na bjelasnici. Mozda je on kupac preostalih apartmana koje mu steli polic :)

Ko je Kata Iveljic? Vise o tome procitajte sami pa zakljucite:

http://www.dosije.ba/index.php?option=c ... &Itemid=77

Jadni li su radnici koje Kata Iveljic brani, pitajte radnike Dite.

Uvjeren sam da deal izmedju hadena i arslanagica je izgledan koliko i ulazak BiH u EU 1.4.2013.

Do sljedeceg javljanja budite mi zivi, zdravi i veseli ;)
leon

Post by leon »

Prihvaćanja ispravku i priznajem grešku...
Ali uskakanje da se radi stalno o nekim naručenim postovima mi nije baš da bi nastavio ponekad na ovom forumu nešto napisati šta mislim.

Zbog toga neću više pisati i account deaktivirati...
sarajevo2012

Post by sarajevo2012 »

Custos je vidim odlično informisan o zbivanjima u samom Bosnalijeku, sve je istina. A ovo za sindikalku kaku, pardon katu, je itekako istina, također. Dioničari će teško na zelenu granu, činjenica je, ali jadni su tek radnici koji su ko kurban pred klanje, ne zna tačno šta mu se sprema ali samo zna da je nagrabusio.
Odbrana poste

Post by Odbrana poste »

Pravo da vam kazem,meni radnika Bosnalijeka uopce nije zao.Svakako trebaju snositi posljedice slijepog poltronstva Arslanagicima.Nadam se da ce dobar dio njih van,kao nauk ostalima koji u drugim firmama slijepo podrzavaju menadjment!Sve sam ovo vec video u Klasu.Na kraju za placu strajkaju.A nekada su bili odlucujuci faktor na skupstinama Klasa.Ako se na vrijeme ne probude,ista sudbina ceka uposlenike -dionicare u FDS,Solani,...
A sada malo o tome kako ce se sve dalje razvijati.Skoro svi do sada pominjani nacini raspleta su moguci,cak I savez Arslanagic-HADEN.Sa obadvije strane su ljudi nikakvih moralnih kvaliteta.Arslanagic I vec spominjani Uzunovic su se sukobili oko podjele plijena u Rusiji.Za Arslanagica znamo na sta je sve spreman ali znamo I da je Uzunovic za saveznike u pljacki dionicara fondova angazirao etablirane kriminalce.Ne moze se ni od njega ocekivati nikakva principijelnost ili jos manje vjerovatan posten nastup.
Arslanagicu je ostalo da se bar pobrine da svoje dionice,oko 2%,dobro proda.A ovi su se vec iskazali u placanju ispod zita.Ne bih se dakle zacudio da se uskoro I Arslanagiceve dionice zvanicno protrguju po 14,5,a ostalo da se uruci negdje u bijelom svijetu.Sve je dakle moguce,kao sto je moguce da vlada I ne izadje sa svojim prijedlogom kandidata za NO.To mora biti usaglaseno na vladi.A vlade nema .Punomoc za skupstinu predstavniku vlade potpisuje minister,i taj ce vjerovatno ucestvovati u radu skupstine.Za koga ce glasati upute dobija od ministra,koji nije iz Konjica.Ali mu je stranacki nadredjen prvi rodjak jednog od skupljaca perja,pardon, dionica za HADEN.Ipak ja mislim da iza svega ovoga stoji neko pametan koji ce zakljuciti da se ne isplati sukobiti sa okruzenjem u koji si ulozio oko 40 miliona,jer toliko je ovih 30% do sada kostalo HADEN-a.I zato ce nastojati da se ovo sve zavrsi u interesu svih strana,naravno osim onih koji ce izgubiti priliku da pljackaju.
Jer daljnja pljacka je ipak manje vjerovatna.Sve u Bosnalijeku je sada pod lupom.
panzer

Post by panzer »

leon wrote:Prihvaćanja ispravku i priznajem grešku...
Ali uskakanje da se radi stalno o nekim naručenim postovima mi nije baš da bi nastavio ponekad na ovom forumu nešto napisati šta mislim.

Zbog toga neću više pisati i account deaktivirati...
Uvijek neko bude prozivan "da radi za nekog gore" ili "da piše naručeno" tako da se na to ne treba ostvrtati.I ja sam nekoliko puta bio "nečiji čovjek". Pošto smo svi pod nickovima, postoji i određena sumnja.
Mada nema potrebe ni sumnjati jer onaj ko hoće da manipuliše danas koristi zvanične novinare i medije a ovdje neće zalaziti.

Što se tiče ove Kate, nije mi jasno kako ona može smijeniti predstavnika sindikata jedne firme jer valjda prestavnika postavljanju radnici unutar firme a ne neko ko je koordinator između radnika firmi koje su u istoj branši. Sindikat nije stroga organizacija da nešto diktira.
Mislim da ta priča oko radnika i njihovih glasova neće biti presudna ali možda se i pokuša uticati na njih. Uglavnom, u svim ovim dešavanjima tokom proteklih godinu i nešto, uvijek se poziva na radnike i njihov opstanak. Te ljude se konstantno drži pod pritiskom.
Bosnalijek je svima važan samo ako posluje dobro tako da ne treba brinuti za njihov opstanak u firmi a odrasli su ljudi i sigurno će sami razmisliti kome će dati glas ako im neko bude tražio.

@odbrana, kad si već spomenuo Solanu imaš li možda informaciju o rezultatu iz 2012. ?
Post Reply