Znaci stanje redovno. Gubitak opet preko 400 hiljada, (mislim da je vec treca godina tako), a uprava i najveci dionicari i dalje dokupljuju, odnosno povecavaju svoje udjele. Razum govori da bi oni kao najupuceniji trebali znati sta rade. Medjutim ne vidi se nikakav napredak u poslovanju, ne vidim im ime medju firmama koje ucestvuju na sajmovima autoindustrije gdje su prije bivali redovni.
Jedino objasnjenje koje Imam za ovu nelogicnost je da se je cijena survala na nevjerovatnih 5 KM po dionici dok je knjigovodstvena mislim 34, tako da se isplati dokupiti cak i dok posluje ovako lose. Ima naravno jos jedno racionalno objasnjenje za ovo slabo poslovanje, posljedicno tome nisku cijenu i istovremeni dokup uprave a ono spada u "sivu zonu".
Inace mislim da je ovo jedina dionica koju cu (ako ikad) prodati po nizoj cijeni nego sto sam je kupio. Ujedno je i vjerovatno najvece razocarenje.
Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...
-
Re: Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD
Uvijek u pola cijene:
PREVENT BH d.o.o. Visoko objavio je tender ponudu za kupovinu dionica PREVENT FAD d.d. Jelah-Tešanj u svrhu sticanja većinskog/cjelokupnog paketa dionica PREVENT FAD d.d. Jelah-Tešanj, sa ciljem kontrole procesa upravljanja i rukovođenja, te namjerom zadržavanja osnovne djelatnosti i mogućnosti proširenja iste.
Temeljni kapital emitenta je podijeljen na 320.123 redovnih dionica, nominalne vrijednosti 12,3 KM po dionici.
Kako je navedeno u tender ponudi, ponuđena cijena po jednoj dionici iznosi 8,00 KM, dok je cijena dionica na tender ponudi 65,04% od nominalne vrijednosti.
Ponuđač je, inače, vlasnik 235.000 redovnih dionica što procentualno iznosi 73,4093% od ukupnog broja dionica.
Tender ponuda se odnosi na 85.123 redovne dionice na ime, što u procentu iznosi 26,59%. Također, tender ponuda se odnosi na dionice na kojima nema tereta ili prava trećih osoba.
Ponuđač se obavezuje da će kupiti sve ponuđene dionice na tender ponudi bez obzira na broj ponuđenih dionica.
Rok važenja Tender ponude je od 09.04.2014. godine do 08.05.2014. godine, što ukupno iznosi 30 dana, a cjelokupna dokumentacija vezana uz tender ponudu je dostupna u sjedištu MOJA BANKA D.D. u Sarajevu.
Detaljni izvještaj mann+hummela :
http://195.222.43.81/sase-final/languag ... odinu.aspx
2009. stalna sredstva 12,4 miliona KM a 2013. 18,7 miliona KM i potraživanja od prodaje su u prošloj godini bili na najvišem iznosu od 8,3 miliona KM. I uz sve to još uvijek imaju preko 4 miliona KM gotovine ali već dolazi vrijeme da se nešto uradi sa kapitalom.
http://195.222.43.81/sase-final/languag ... odinu.aspx
2009. stalna sredstva 12,4 miliona KM a 2013. 18,7 miliona KM i potraživanja od prodaje su u prošloj godini bili na najvišem iznosu od 8,3 miliona KM. I uz sve to još uvijek imaju preko 4 miliona KM gotovine ali već dolazi vrijeme da se nešto uradi sa kapitalom.
Enker:
Aličić je povećao udio i ima namjeru postati direktor firme. Navodno firma ima jaku ponudu iz Irana ali mora angažovati maksimalni kapacitet(15 miliona autosvjećica) što je u ovom trenutku vrlo teško jer su vremenom ostali i bez kvalifikovanih radnika i radne opreme. Pitanje je da li se ta ponuda može realizovati.
Aličić je povećao udio i ima namjeru postati direktor firme. Navodno firma ima jaku ponudu iz Irana ali mora angažovati maksimalni kapacitet(15 miliona autosvjećica) što je u ovom trenutku vrlo teško jer su vremenom ostali i bez kvalifikovanih radnika i radne opreme. Pitanje je da li se ta ponuda može realizovati.
-
Pa, daj sta das, ohrabrujuce je da su dobili tako dobru ponudu. Znam da im je Iran i prije bio znacajan kupac a onda su dosle sankcije i problemi. Vidjelo se da vodeci stalno dokupljuju dionice sto je indikativno. Inace nisam znao da imaju problem sa radnom snagom, cak mi se cinilo da imaju previse radnika za prihode/proizvodnju koju imaju. E sad kako zaboga imaju probleme i sa opremom to mi je misterija. Mozda su im masine zastarjele? U svakom slucaju zelim im da im taj posao sa Iranom uspije i da im napokon podje nabolje. Oni su valjda jedina firma u Tesnju kojoj ne cvjetaju ruze i koja se pati, ostalo mi lici na malu Svajcarsku, barem koliko ja znam.
Teško je u par mjeseci vratiti projektovani kapacitet nakon svega što se dešavalo u firmi odnosno teško je dobiti kvalifikovane radnike tako brzo. Koliko znam prije desetak godina je radilo bar 150 ljudi više a dosta je otišlo u penziju. Svi novi koji bi bilo primljeni uopšte nemaju osnove u industriji keramike pa bi trebalo dosta vremena dok se to uhoda.
Malo sam pregledao ovu temu sa mojnovac foruma da se prisjetim šta je pisano i vidim da se tada govorilo o značajnom kešu a evo i pored niza godina gubitaka oni opet na kraju 2013. u kasi imaju preko 1.2 miliona KM gotovine. Pored toga radnici iz proizvodnje(bar jedan dio) su uvijek govorili da se radi i da se često zapošljavaju sezonski radnici.
Ipak, ono što postepeno izlazi na vidjelo je da unutrašnja knjigovodstvena evidencija maksimalno sakriva (to se možda može povezati sa ovim povećavanjem gotovine) kao i da možda postoje animoziteti između nekoliko vlasnika.
Takve stvari nisu obećavajuće za male dioničare jer ko zna šta se tamo dešava.
Malo sam pregledao ovu temu sa mojnovac foruma da se prisjetim šta je pisano i vidim da se tada govorilo o značajnom kešu a evo i pored niza godina gubitaka oni opet na kraju 2013. u kasi imaju preko 1.2 miliona KM gotovine. Pored toga radnici iz proizvodnje(bar jedan dio) su uvijek govorili da se radi i da se često zapošljavaju sezonski radnici.
Ipak, ono što postepeno izlazi na vidjelo je da unutrašnja knjigovodstvena evidencija maksimalno sakriva (to se možda može povezati sa ovim povećavanjem gotovine) kao i da možda postoje animoziteti između nekoliko vlasnika.
Takve stvari nisu obećavajuće za male dioničare jer ko zna šta se tamo dešava.
Pobjeda na narednoj skupštini odlučuje o sticanju vlastitih dionica:
http://195.222.43.81/sase-final/languag ... ustva.aspx
http://195.222.43.81/sase-final/languag ... ustva.aspx
Ovo je zanimljivo. Imaju li zvanično objašnjenje ove odluke?
Vjerovatno su u pitanju dvije varijante. Prva je da radnici traže da se otkupe njihove dionice. Mislim da su u Enkeru većinski dioničari otkupljivali od radnika koji su imali namjeru da prodaju. Možda je i ovdje tako ali je odlučeno da firma otkupljuje.
Druga varijanta je da je ovo bolja opcija od podjele dividende. Iznos dividende nije veliki i svi dioničari će dobiti male iznose ali ako taj ukupni iznos utroše u kupovinu dionica onda će stvoriti jaču potražnju i dići cijenu dionica na više čime dobijaju mogućnost da svoje udjele prodaju po višoj cijeni ako za to budu imali priliku.
Druga varijanta je da je ovo bolja opcija od podjele dividende. Iznos dividende nije veliki i svi dioničari će dobiti male iznose ali ako taj ukupni iznos utroše u kupovinu dionica onda će stvoriti jaču potražnju i dići cijenu dionica na više čime dobijaju mogućnost da svoje udjele prodaju po višoj cijeni ako za to budu imali priliku.
http://195.222.43.81/sase-final/Portals ... 014-SD.pdf
Uskoro bi mogla biti smjena direktora jer dosadašnji treba da ide u penziju. Po svemu sudeći na njegovo mjesto bi mogao doći trenutni direktor finansija,nijemac koji je prije nekoliko mjeseci došao u firmu.
Uskoro bi mogla biti smjena direktora jer dosadašnji treba da ide u penziju. Po svemu sudeći na njegovo mjesto bi mogao doći trenutni direktor finansija,nijemac koji je prije nekoliko mjeseci došao u firmu.