BL BERZA
Re: BL BERZA
kupuj... nema tu srece, ogromni minusi i dugovi, previse radnika, politika. a kad izadju iz minusa zatvorice ih zbog zagadjenja...Bolja opcija je kupiti Hidroelektrane... dugorocno
Mozda je bolje kupovati HETR koji ima potrazivanja OD HEP -a u stotinama miliona nego RiTe Ugljevik koji duguje Slovencima ili RiTe Gacko koji ima obaveze prema HEPu . Nadam se da nece Elektroprivretlde prebijati ova potrazivanja jer HETR i RiTE Gacko su dvije posebne firme. Ne moze vecunski vlasnik tako raditi ili moze ?
Kako bi mogla EPRS ili RS riješiti dugovanja, koncesija za Boćac 2 i 120 miliona RT Ugljevik, mnogo je načina. Problem dugovanja nije isti nije, ni iz istog perioda, nisu isti dužnici.
Ne vjerujem da će žrtvovati RT Ugljevik, ipak to vrijedi a i ako ugase TE sigurno ce još dugo prodavati ugalj za grijanje domaćinstava iz okoline pa možda i nekoj industriji (recimo glinici). Moguće da poslije pregovora sa Slovencima (koji su u toku) prodaju dio vlasništva RT EGospodarstvuS-u za neku cijenu koja će smiriti javnost, pojedinci dobiju procenat, a EGS poslije iz svoje RT Ugljevik sebi kao vraća dugove i prodaje struju po proizvodnoj cijeni što bi im donijelo zaradu.
Slična mogućnost je i za HELV samo su igrači privatna kompanija i sa ove strane isti igrači (prazne račune firme isplatom dividende)
Možda bude a možda i ne
Ne vjerujem da će žrtvovati RT Ugljevik, ipak to vrijedi a i ako ugase TE sigurno ce još dugo prodavati ugalj za grijanje domaćinstava iz okoline pa možda i nekoj industriji (recimo glinici). Moguće da poslije pregovora sa Slovencima (koji su u toku) prodaju dio vlasništva RT EGospodarstvuS-u za neku cijenu koja će smiriti javnost, pojedinci dobiju procenat, a EGS poslije iz svoje RT Ugljevik sebi kao vraća dugove i prodaje struju po proizvodnoj cijeni što bi im donijelo zaradu.
Slična mogućnost je i za HELV samo su igrači privatna kompanija i sa ove strane isti igrači (prazne račune firme isplatom dividende)
Možda bude a možda i ne
Bolje je kupovati HET ili neku drugu hidroelektranu.. Ma i ti i Ugljevik, odvoji neki iznos, kupi akcije Ugljevika i cekaj ali Nema tu srece..
A sta je ovo unicreditcastody , to neka banka ili fond sto je prodavao ove akcije Elektro firmi RS sa snizenjem 20%.. Sto je tako isao, da li je to iz BIH neko ili inostranstvo? da li neko zna, ima li on jos tih akcija i hoce li opet, nema ih u top 10
Mene brine mtel, sto PREF sad toliko prodaje, oni sad treba da kupuju... Nije mi nista jasno. Da li mozda imaju info neke koje mi nemamo...
A sta je ovo unicreditcastody , to neka banka ili fond sto je prodavao ove akcije Elektro firmi RS sa snizenjem 20%.. Sto je tako isao, da li je to iz BIH neko ili inostranstvo? da li neko zna, ima li on jos tih akcija i hoce li opet, nema ih u top 10
Mene brine mtel, sto PREF sad toliko prodaje, oni sad treba da kupuju... Nije mi nista jasno. Da li mozda imaju info neke koje mi nemamo...
Hoće li nakon 14. Novembra početi padati cijena i gdje bi se mogla zaustaviti ako padne.Dividenda u iznosu od 28,7 miliona KM isplatiće se akcionarima srazmjerno njihovom broju akcija po principu svakoj akciji isti nominalni dio od 0,28 KM. Dividenda će se isplaćivati u novcu putem odgovarajućih računa. Dividenda će se isplatiti svim akcionarima HE na Vrbasu koji imaju taj status na dan 14. novembra
Teoretski, i dalje se dobija odmah na račun 50% od uloženog.
Ima li logike da cijena opet padne na 0,28. Jer onaj ko nije prodavao do sad sad tek ima razlog da ne prodaje više.
što bi reko Markodj kupi HE po svaku cijenu, ako nisi do sad i ne treba ti lova dok Dodo ne legne
Ovo je posao za strpljive, ko nije takav ima kriptovalute.
Ako se cijena vrati na 0.26 opet ce vrijediti kupovati. Mozda ovo potakne kupovinu i po vecim cijenama. Jer ova isplata je dokaz da ce dividende biti i da je moguca i u drugim elektranama.panzer wrote: ↑24 Oct 2023, 22:15Hoće li nakon 14. Novembra početi padati cijena i gdje bi se mogla zaustaviti ako padne.Dividenda u iznosu od 28,7 miliona KM isplatiće se akcionarima srazmjerno njihovom broju akcija po principu svakoj akciji isti nominalni dio od 0,28 KM. Dividenda će se isplaćivati u novcu putem odgovarajućih računa. Dividenda će se isplatiti svim akcionarima HE na Vrbasu koji imaju taj status na dan 14. novembra
Teoretski, i dalje se dobija odmah na račun 50% od uloženog.
Ima li logike da cijena opet padne na 0,28. Jer onaj ko nije prodavao do sad sad tek ima razlog da ne prodaje više.
Jedna elektrana u RS isplati vise dividende nego citava EPBiH. Ne mogu ni ono sto su obecali.
Ako padne i ako ostane iznad 0,30 KM onda se isplati kupiti i ovo po 0,60 KM.