Elektroprivreda BIH

Elkombar

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Elkombar »

Ja imam slozeno 13 prostornih metara cjepanica bukve/hrasta, ali cu se na temperaturama iznad nule grijati na jeftinu struju. Sa obicnim grijalicama dnevno me kosta 0.50 KM skuplje grijanje na struju u jeftinoj tarifi u odnosu na grijanje na drvo, ne racunajuci sve one obaveze koje drvo donosi - slaganje, unosenje, ciscenje i sl. - neka drva, nek se suse i nek im raste energetska vrijednost.

Kad nece da uvedu trzisnu cijenu, i kad su ovakvi populisti kakvi jesu, ne mislim sad samo na Elektroprivredu, vec i na Vladu FBiH, onda ih treba nagaziti na svaki moguci nacin, pa i grijanjem na struju, nek se onda snalaze gdje ce nabaviti struju koja ce im faliti.
aid

Post by aid »

Tako je Elkombar,
Ne može biti bolje dok nam ne bude još gore.Budale svakako ne vrijedi savjetovati, ove godine će kupiti struje za 500 mil. KM po cijenama višestruko višim od prodajnih .Ali kako reće Panzer šta nam znaće vrijednosti i cifre. Dan se čudimo pa se priviknemo. Čudili smo se kupovini struje u iznosu od 500 mil EUR prije par godina od strane EP Srbije, a brzo dođosmo u sličnu situaciju.
Ali uprava EP i vlast imaju drugačiji pogled na stvarnost: o ovome će javnost saznati 31.07.2026. I to će biti samo još jedna vijest u moru problema i negativnih cifri koje će nam do tad servirati.Dok duraju dan za dan svoje mandate i smišljaju predizborne populističke bljuvotine, usput se razbacuju stotinama miliona.
Zato je bolje da ostavimo svaku nadu da može biti bolje dok se ne dotakne dno. Ali teško se rastajati sa iluzijama ,ipak smo svi mi Balkanci, I dok zaista ne vidimo svojim očima kraj uzdat ćemo se u neku sretnu kartu koja će sve preokrenuti . Petnaest godina plate I troškovi poslovanja koncerna rastu neovisno od produktivnosti i rezultata poslovanja .Mora doći naplata.
Sada se vlast vjerovatno uzda da će nekako izvući tih 200 mil. iz BH telekoma, ili ga još zadužiti pa prodati, a dio novca uložiti u EP uz alibi sanacije koncerna,ali mislim da im tajming ne ide u prilog I da EP vrlo lako može I sama tražiti pomoć vlade zbog nelikvidnosti, ako se nastave trendovi iz prvog polugodišta .To bi bio dobar razvoj događaja na putu rješavanja problema ,jer je poznato da ni vlast ni “ stručnjaci” ne priznaju računovodstvene gubitke nego samo zajauču čim dan nema love na računu. A trendovi će se sigurno nastaviti, jer rokovi za isporuku ovih 600 hilj. tona uglja su 12 mj.sukcesivno od ugovora ,dakle sigurno će ga faliti,ako se sindikalisti rudnika koncerna ne smiluju.
Interesantno iako se planira nabavka uglja priča o zatvaranju jama je utihnula,to znači I daljnje upitno pozitivno poslovanje Breze,Đurđevika , a vjerovatno i Kaknja i pogotovo isplatu plaća istih, a naravno onda I vračanje pozajmica EP.
Skendi122

Post by Skendi122 »

Jedino kada se osnuje berza elektricne energije cini mi se da ce biti bolja situacija. Bice sve transparentno. Imacemo bolji uvid od koga to Ep kupuje struju i po kojoj cijeni. Nadam se da ce se onda stati u kraj korupciji i da nece tako lako prodavati se ugalj sumjnive kvalitete elektriorivredi po nenormalnim cijenama od privatnika koji su sigurno u talu sa ovima koji vode EP.
Post Reply