Elektroprivreda BIH

Truba

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Truba »

trebamo otvoriti topik za tješenje zajedničko
nešto kao lanac bratske pomoći (moralne)
Truba

Post by Truba »

Sitna buranija wrote: 01 Aug 2025, 11:09 E zbog ovog sam u jednom momentu i rekao da ovim kretenima ne treba dozvoliti da dižu cijenu struje, jer time oni zapravo ne ispravljaju nikakve anomalije u poslovanju, nego to koriste samo da prikriju katastrofalne rezultate poslovanja i otvore sebi prostor za pljačku. Ovako smo na gubitku i kao dioničari i kao kupci. Onako smo bili na gubitku samo kao dioničari :roll: :lol:
ko izgubi na mostu
izgubi i na ćupriji :lol:
brzi

Post by brzi »

Sitna buranija wrote: 01 Aug 2025, 11:26 To je baš bolno iskustvo... :roll:
Prebolio sam, iako se još uvijek povlačim ovdje i komentarišem. Zapravo svako bi trebao da vjeruje samo u ono što svojim rukama i znanjem napravi.
Tako je bar u BiH. Čekati da ti drugi oplodi kapital, posebno ako je država u pitanju je lutrija.
Naravno može se zaraditi na berzi. Ja sam kroz ovih 16 godina ostvatio nekakav prinos koji je veći od prinosa koji bi bio da je novac ležao u banci ali sam mogao ostvariti mnogo veći prinos da sam kupio stan u Sarajevu i iznajmio ga. Nekad su glupe, jednostavne investicije zapravo najefektivnije.
Ali šta je tu je, Bože zdravlja ! Posebno djeci našoj !
Truba

Post by Truba »

dotakli smo dno s elektroprivredom
a i ostalim dionicama kao sto su mtel a vala telekom je u sivoj zoni

hoce li ikada sunce zasjati na ovoj burzi
ova burza je dobra za ljude koji kriju novac od rodbine i prijatelja
panzer

Post by panzer »

Ne treba se vezati za dionice. Ako je osjetljivo negativan trend u poslovanju može se prodati, ako se primjeti pozitivni pomak ili da je cijena prihvatljiva može se kupiti.

Da će svaka kupovina biti uspješna, velika je vjerovatnoća da neće. Što se ovoga tiče, ja sam i dalje zainteresovan za kupovinu ovih dionica, pogotovo sada kada je najveći mrak.
montypython

Post by montypython »

brzi wrote: 01 Aug 2025, 10:45 Monty daj nam optimizma.
Pa ja sam davno, ima mjesec dva rekao da će na polugodištu prikazati gubitak kakvo god poslovanje bude čak i ako budu u plusu. Ili će plaćati neke otpremnine ili će biti otpisa, ili će čak ići na remont nekog bloka jer su to ionako predvidjeli planom (moguće da je remont već u toku). Strpaće sav minus koji mogu baš u taj polugodišnji. Čisto zbog PRa znajući njihovu psihologiju da se unaprijed odbrane od medija i pitanja tipa "pa što poskupljujete kad ste u plusu". Mislim da sam čak predviđao do cca minus 30 m. Mislim da si ti 40-50 m minusa. A mnogo je manji nego što su neki ovdje najavljivali. Dakle bar po meni ovaj polugodišnji je bio predodređen za kabuki teatar sve dok ne prođe ovo poskupljenje sa blok tarifama i tako i jeste.
Međutim ako se malo bolje pogleda i čita između redova da se to i naslutiti. Vidi se da je porast prihoda golem, ono prvo poskupljenje je dalo svoj doprinos kako sam i najavio zajedno sa poskupljenjem privredi i onima koju su prešli na tržišno.
Kad se pogledaju rashodi ostaje nejasno kako su to i oni porasli za skoro 200 miliona kad nije porasla ni cijena uglja niti plate ni ikakvi drugi troškovi a manje su proizvodili pa su valjda manje i uglja trošili. Porast prihoda zbog poskupljenja struje ne proizvodi nikakve dodatne troškove. Čisto sumnjam da su kupovinom struje vani mogli to nabiti Čak mislim da su kupovinom od 0-50 E/MWh mogli i zaraditi. Među vama i ima i računovođa pa vidite. Meni kao neračunovođi nameće se logičan zaključak da su to namješteni manipulisani troškovi iz razloga koje sam naveo. Isto kao kad su izmanipulisali onih minus 300. Međutim i da je bilo nekih troškova poput dodatne nabave uglja sa strane zbog hidrologije, remonta nekog bloka, plaćanja otpremnina i sl sve je to privremeno i strpano u ovo polugodište sasvim namjerno dok porast prihoda nije privremen i ostaće i naravno čak će se povećati kad u septembru stupi na snagu zadnje poskupljenje. Po meni je dakle ključni pokazatelj ovdje to golemo povećanje prihoda koje će biti još veće do kraja godine a sljedeće godine će biti u punom sjaju sa možda 1,5 ili više milijardi prihoda.ili ukratko kompletno ovo golemo povećanje prihoda je trajno i ostaje dok je povećane rashoda očigledno privrermeno i jednokratno i nestaće vjerovatno već do sljedećeg FI. Ove polugodišnje podatke o rashodima i dobiti mislim da možemo potpuno zanemariti kao očekivanu medijsku manipulaciju i izmišljotinu. Tako da gledajući te podatke o enormno povećanim prihodima a uzimajući u obzir ekstremno lošu hidrologiju u prvom polugodištu (što će se teško ponoviti), još uvijek trgovinu preko posrednika (čemu ide kraj), zatvaranje onog rudnika i otpremnine (pri kraju) ja bih rekao da su ovi podaci iz polugodišnjeg ustvari obećavajući i da će kraj godine uz blok tarife od septembra biti minimum pozitivna nula a možda i plus a da je za 2026 sasvim realan plus od bar 100 miliona ili više. A budući da ide izborna godina i da više da ne moraju da glume zbog poskupljenja ne bi me čudilo ni mnogo više.
aid

Post by aid »

Monty je bio u pravu. Ipak su malo navukli troškova koje nisu morali prikazati na polugodišnjem obr.nego sačekati godišnji obr. Npr. 7,9 mil. rezervisanja I 3 mil. manjkova pa bi gubitak bio manji za 11 mil. KM.
Nabavna vrijednost prodate robe( struje) , AOP 254 iznosi 269,5 mil.KM ,a protustav prihodi od prodate robe na AOP 203 I 211 nažalost po običaju ( namjerno) ne popunjavaju, iako to u planovima rade, tako da ne znamo da li su na trgovini zaradili ili izgubili.( planirali su znatnu zaradu ,jer su prihodi od trgovine za cijelu godinu trebali biti 365 mil. ,a troškovi nabavke 202 mil.)
Ovako znamo samo da su za pola godine troškovi nabavljene struje za daljnu prodaju činili 34% ukupnog prihoda I to je jedino značajno povećanje ( tih 200mil). Ostalo su bili osim navedenog korektni .
Naravno nepoznanica je to što nam nisu dali da vidimo prihod od prodaje pa bi se odmah otvarale mogućnosti raznih drugih analiza.Ali ako znamo koliko energije su kupili imamo prosječnu nabavnu cijenu. Ali ostaje gorka činjenica da čak I do onog ko popunjava obrasce mora doći naredba šta da ostavi prazno,a da sintetički podaci ostanu u redu.
Gdje god mogu da budu što manje transparentni to I urade pa čak I kod popunjavanja standardnih obrazaca izbjegavaju analitiku I kad je propisana.Pretpostavljam da struju nisu skladištili ,jer nemaju storiđe nego su je odmah prodali ,a da su je eventualno skladištili u nekom aranžmanu s Čapljinom onda ne bi mogli prikazati troškove nego zalihe. Isto da su samo platili ,a ne nabavili. Čim nešto analitički kriju nije dobro.
panzer

Post by panzer »

Evo vam prilike da zakuhate......

Tražite odgovornost....
Nadzorni odbor JP Elektroprivreda BiH d_d. - Sarajevo je na 72. sjednici održanoj 31.07.2025. godine donio Odluku o sazivanju Osamdeset i devete (vanredne)
Skupštine Društva.

Održavanje Skupštine je zakazano za 15.08.2025. godine u Sarajevu, u prostorijama Poslovno - tehničke zgrade JP Elektroprivreda BiH d.d - Sarajevo, ulica Vilsonovo šetalište 15., s početkom u 10,00 sati sa sljedećim
dnevnim redom:
1. Izbor radnih tijela Skupštine Društva:
a) Predsjednika
b) zapisničara i dva ovjerivača zapisnika;

2. Donošenje Odluke o razrješenju člana Nadzornog odbora JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo ispred državnog kapitala, radi isteka perioda na koji je
imenovan;

3. Donošenje Odluke o izboru i imenovanju člana Nadzornog odbora JP Elektroprivreda BiH d.d_ - Sarajevo ispred državnog kapitala.
Truba

Post by Truba »

eh tad ne radim...kako ono ide moras se prijaviti haha
da i ja banem tamo
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Monty misli da su oni zapravo naštimali rezultat u minus :lol: :lol: :lol:

E svašta ću pročitati. Troškovi su eksplodirali jer su očito skupo plaćali uvezenu struju, a ne za džaba kao što si ti ovdje pisao eseje o njihovim možebitnim virtuoznim potezima oko poslova trgovine kojima će nam svima zaraditi ogromne pare. Pa si bacao teroije konspiracije kako će iskazati gubitak da bi opravdali poskupljenje, a struja već poskupila i prije nego su objavili gubitak. Valjda su ga trebali prvo objaviti pa kao izgovor tražiti poskupljenje, valjda si na to ciljao.

A zapravo je stvar vrlo jednostavna od početka - nesposobna i korumpirana vlast, i nesposobna i korumpirana uprava...
Post Reply