Da hoće bar nju prodati po dobroj cijeni......Sitna buranija wrote: ↑16 Jul 2025, 20:01 .. mi sa foruma koji ih kritikujemo jer privlačimo negativnu energiju...
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
-
Oni su došli u avgustu 2023. i za 4 i po mjeseca su napravili preko 100 mio minusa, jer je na polugodištu minus bio 27 mio, a na kraju godine minus od 143 mio. A onda su izvršili one korekcije i otpise svega iz prethodnih godina (što se inače pomalo radilo iz ostvarene dobiti), i došli su na ukupni minus od 331 mio. Dakle, katastrofa.montypython wrote: ↑16 Jul 2025, 21:44 Nisam uopšte rekao da "samo što nisu iskazali 200 m dobiti". Nego da nije problem da to bude ako se hoće. Ako je moglo prije 2 godine biti na pozitivnoj nuli onda svakako može nakon dva povećanja cijene za domaćinstvo po 15-20% I 2-3x za privredu i 100% za one koji su prešli na tržišno. Da ne razglabam, neka je u prosjeku za sve cijena samo 20% viša nego prije 2 godine kada je bila pozitivna nula (a u stvari +100 m jer je Andelija otpisao 100 m) to je na 1.3 milijarde 260 miliona više prihoda da sve ostane isto, a onda i dobiti. Nema tu optimizma samo matematika. A prosjek povećanja je viši od 20% . Mogu dakle imati ne 200 m dobiti nego I više već u slijedećoj godini. Čak i ako se uračuna povećana cijena uglja. Ako hoće. Drugo je ako neće u što ne ulazim to je stvar šta agenda želi. Da ne kažem koliko mogu imati da povećaju proizvodnju, prodaju sami struju bez posrednika itd. A što se tiče toga da ne friziraju spomenuću samo onaj izvještaj nakon što su došli na vlast koji je sa minus 70 m narastao na - 300 miliona. A bili su samo 3 mjeseca na vlasti. Dakle ili su ga frizirali ili je taj minus Andelija napravio. Što se tiče ovog sada polugodišnjeg friziraće sigurno samo da ne bude dobit a bila bi sigurno da nije ovako loša hidrologija. Očekujem minus 10 do minus 40 čisto radi dramskog efekta. Ne žele pitanja tipa "što tražite poskupljenje a imate dobit". Međutim sve je to kabuki teatar jer trenutni fin izvještaji su samo poigravanje s brojevima. Mogu napisati i minus 100 ako žele privatizaciju za godinu dvije. U toku je šira igra na višem nivou od sadašnje uprave koji su samo izvršioci naređenja izvana te je to kako će proći mali dioničari samo pitanje hoće li se poklopiti interesi i koje je naređenje. Tako da je krajnje naivno misliti da, ako su oni nesposobni da su slučajno nesposobni.
A zapravo su po godišnjem planu trebali tada izvoziti (sept-dec) jer su zalihe uglja bile na maksimumu a cijena na tržištu relativno dobra i ostvariti dobit. Umjesto toga, oni "najpotentniji blok" (kako ga je sam Ikanović nazvao na onom sastanku) gase i idu u remont, a uključuju ga krajem decembra upravo kada je RiTE Gacko ugasila blok jer se nije isplatilo proizvoditi struju s obzirom da im je zbog poremećaja na tržištu isplativije bilo u tom momentu uvoziti struju. Dakle, ovi naši "stručnjaci" kada su trebali izvoziti oni su uvozili, a kada su svi prosječno pametni uvozili oni su je proizvodili po cijenama i duplo većim od onih po kojima su mogli uvesti struju. E zato su napravili toliki gubitak. Zago jer ne znaju posao i jer su nesposobni. I zato i dalje prave gubitke i neće izaći na zelenu granu sve da još 30% povećaju cijenu. Samo bi postali rastrošniji na rashodovnoj strani...
-
panzer wrote: ↑16 Jul 2025, 22:39Da hoće bar nju prodati po dobroj cijeni......Sitna buranija wrote: ↑16 Jul 2025, 20:01 .. mi sa foruma koji ih kritikujemo jer privlačimo negativnu energiju...

E ta ti je dobra. Baš me nasmija

Ma ja o ovome ne razmišljam previše. Ide kako ide, hoće li biti bolje vidjećemo. Ako bude naznaka, vraćam se (all in),ali tek kad bude naznaka.
Držim na oku ali da se u međuvremenu zaradi na drugoj strani.
Držim na oku ali da se u međuvremenu zaradi na drugoj strani.
Interesantno da je neki dan bila kupovina 1496 dionica, maloorije gledam samo u februaru ove godine je bio veci proner u jednom danu. Taman sam pomislio da se nesto desava. I sada opet zatisje, mozda pred buru......