Elektroprivreda BIH

Sitna buranija

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sitna buranija »

Ovdje u člancima stalno spominju da su zadnji put imali bilansne viškove električne energije 2019. godine. Ja koliko se sjećam viškove su imali sve do kraja 2022. godine. Manjak je nastao sa ovim diletqntima. Ali, još gore je po ovu upravu ako je EPBiH viškove imala zadnji put 2019. godine. To znači da su Andelija i ekipa pravili plus i bez bilansnih viškova, što još više oslikava nesposobnost Buljubašića, Ikanovića i ostatka ekipe.
montypython

Post by montypython »

Sitna buranija wrote: 05 Jul 2025, 10:16 U maju je bilo kiše, u junu nije. A ovo za Zenicu, pa taj fudnik je trebalo zatvoriti prije 15 godina jer već 20 godina pravi minus. Da si to čuo za neki rudnik koji je dobro radio cijelo vrijeme osim u zadnjih par godina, onda bi imalo smisla. Ovako nema baš puno smisla...
To što 15 godina pravi minus ne mora ništa značiti pogotovo ne da nema uglja ili da vađenje nije isplativo. Nesposobnom je sve neisplativo I teško. A tu je i pitanje cijene uglja. Možda za 5 godina cijena bude tolika da bude isplativo kopati ga kašikom i viljuškom i prodavati na kilo. Možda neko zna nešto što mi ne znamo.
A i mi znamo ponešto: Evropa je potrošila glavninu svog uglja, Evropa se otcijepila od jeftinog ruskog gasa i kupuje sve skuplji američki. Jedini stabilni preostali izvor su nuklearke ali uranijuma u Evropi nema, ima u Rusiji od koje se otcijepila ima i u Africi odakle najavljuju dramatično više cijene. Sve opet vodi uglju ali drastično skupljem.
aid

Post by aid »

Procjenjena vrijednost ove nabavka 400 hilj. tona fco.Kakanj iznosi 150 KM po toni, bez PDV. Rok za predaju ponuda 28.08.25., rok isporuke 12 mj. Sukcesivno.
Monty i ja volim teorije zavjere kao i ti .Možda smo načuli istog tipa u prolazu. Znaš šta se meni učinilo da kaže. Da će se ovaj put javiti i neki trgovac s ponudom uvoza uglja iz Kolumbije u luku Ploće,po ugledu na Srbiju.
Opozicija ,i politička i iz biznisa ,pokušava da odradi sindikaliste iz rudnika da to sprijeće .Naravno iz različitih motiva, ali su se interesi poklopili u ovo predizborno vrijeme,poskupljenje struje i sl.Tako je ovo sa izlaskom zeničkih rudara na ulicu, iako ne rade, samo uštimavanje orkestra.
Vlada FBIH je prošle godine donijela odluku da nabavke uglja van koncerna mogu ići po većoj cijeni nego utvrđenoj za Koncern,ali nije rečeno koliko.
Moto nastupa sindikata je trebao biti: ali ovo je 50% veća cijena nego što su naše cijene u Kaknju. Mrki ugalj EP sada isporučuju Bila.Kakanj,Breza,Đurđevik i Banovići. To je ukupna mjesečna dodatna količina od 33.333 tone za svih 5 rudnika zajedno ( oko 13 % njihove proizvodnje) , a 60 mil.KM dodatnih prihoda rudnicima, na koje nemaju dodatne troškove.
Sindikalisti su trebali voditi javnu kampanju prozivke svog menađmenta da odgovore na osnovu čega i ko je odgovorio EP da rudnici ovo ne mogu ostvariti u slijedećih godinu dana i time omogućili EP da raspiše tender,a u stvari da kupe vrijeme za trgovinu iza scene.
Oni su pristali na to uz uobičajeno pitanje za kraj: ,a gdje smo mi tu? Odgovoreno im je : svi će rudnici moći nastaviti isplačivati plate. Znači :kao i do sad rekoše sindikalisti i tu se razgovor za sad završio…
Post Reply