U nekim normalnim uslovima, u nekoj normalnoj zemlji ta HE sa akumulacijom bi prodavala struju kad joj se najbolje isplati pa bi za 700 GWh na tržištu dobili bar 70 miliona eura i ostvarili dobit od bar 70 miliona maraka.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
-
Još malo poređenja. TE Stanari sa 300 MW imali prošle godine dobit od 39 miliona KM. Godinu prije 82. OK uzmimo prosjek 60 miliona. To bi bila dobit od cca 0,2 miliona po MW.
EPBiH ima instaliranih kapaciteta cca 1200 MW u nekoliko blokova u Tuzli i Kaknju i još 500 MW u HE te nešto i u mHE I u VE Podveležje. TE su nešto starije od Stanara ali je zato struja iz HE jeftinija a i ugalj u Stanarima je mislim nešto lošiji. Dakle ukupno cca 1700 MW. Pošto je sve isto (ista vrsta proizvodnje-TE, ista lokacija/država, isti energent-ugalj, radna snaga sličnih sposobnosti) trebala bi dobit EP biti 1700x0,2=340 miliona KM prosječno godišnje. A oni u gubitku. Jedni preko zapošljavanja i uplate doprinosa daju ogromnu injekciju u budžet RS i plus vlasniku donose dobit a ovi naši napravili od strateške firme invalida. To sve govori o upravi i firme i države.
https://capital.ba/hamoviceva-termoelek ... iliona-km/
EPBiH ima instaliranih kapaciteta cca 1200 MW u nekoliko blokova u Tuzli i Kaknju i još 500 MW u HE te nešto i u mHE I u VE Podveležje. TE su nešto starije od Stanara ali je zato struja iz HE jeftinija a i ugalj u Stanarima je mislim nešto lošiji. Dakle ukupno cca 1700 MW. Pošto je sve isto (ista vrsta proizvodnje-TE, ista lokacija/država, isti energent-ugalj, radna snaga sličnih sposobnosti) trebala bi dobit EP biti 1700x0,2=340 miliona KM prosječno godišnje. A oni u gubitku. Jedni preko zapošljavanja i uplate doprinosa daju ogromnu injekciju u budžet RS i plus vlasniku donose dobit a ovi naši napravili od strateške firme invalida. To sve govori o upravi i firme i države.
https://capital.ba/hamoviceva-termoelek ... iliona-km/
-
Iznad je spomenuto poređenje sa TE Stanari.
Da bi se situacija ogolila u potpunosti najbolje je uporediti TE Kakanj i TE Stanari.
TE približno iste snage (Kakanj ima više ali nije važno), s tim da je u Stanarima jedan generator, a u Kaknju 3 (blokovi 5, 6 i 7)). EP BiH je ovdje u prednosti jer ima puno veći prostor za kombinacije i vjerovatnoća ispada je drugačija. Dale EP BiH je ovdje u prednosti, ali proizvodnja TE Kakanj se kreće u rangu 1.500-1.600 GWh/y (2023 i 2024), a proizvodnja Stanara je 1.900 GWh/y!!! Stanari proizvode 20% više.
Tu je prva razlika.
Drugo, specifična potrošnja uglja (kJ/kWh) u Kaknju je cca 20% viša od Stanara što znači skuplji troškovi goriva.
Treće, i po meni najznačajnije je to da "RUDNIK i TE Stanari" ima 800 zaposlenih. TE Kakanj sa gravitirajućim rudnicima (Kakanj, Breza, Zenica (ovo se gasi), Bila, Gračanica) ima oko 2.500-2.800 zaposlenih !!!! Dakle 2.000 zaposlenih više!
Dodatno, zaposleni u TE Kakanj i rudnicima EP BiH imaju značajnije veću platu od ekipe iz Stanara. Tih 2.000 zaposlenih više generira 200 mil KM veći godišnji trošak u brutu. ((proječna plata u rudnicima i TE) x 12 + regresi+ ostalo).
Iz navedenog je lako izračunati da proizvedeni MWh u TE Kakanj košta za oko 18 EUR/MWh od MWh proizvedenog u Stanarima.
Samo radikalni i sistemski rezovi mogu pomoći, sve ostalo je patnja i lagano umiranje.
Da bi se situacija ogolila u potpunosti najbolje je uporediti TE Kakanj i TE Stanari.
TE približno iste snage (Kakanj ima više ali nije važno), s tim da je u Stanarima jedan generator, a u Kaknju 3 (blokovi 5, 6 i 7)). EP BiH je ovdje u prednosti jer ima puno veći prostor za kombinacije i vjerovatnoća ispada je drugačija. Dale EP BiH je ovdje u prednosti, ali proizvodnja TE Kakanj se kreće u rangu 1.500-1.600 GWh/y (2023 i 2024), a proizvodnja Stanara je 1.900 GWh/y!!! Stanari proizvode 20% više.
Tu je prva razlika.
Drugo, specifična potrošnja uglja (kJ/kWh) u Kaknju je cca 20% viša od Stanara što znači skuplji troškovi goriva.
Treće, i po meni najznačajnije je to da "RUDNIK i TE Stanari" ima 800 zaposlenih. TE Kakanj sa gravitirajućim rudnicima (Kakanj, Breza, Zenica (ovo se gasi), Bila, Gračanica) ima oko 2.500-2.800 zaposlenih !!!! Dakle 2.000 zaposlenih više!
Dodatno, zaposleni u TE Kakanj i rudnicima EP BiH imaju značajnije veću platu od ekipe iz Stanara. Tih 2.000 zaposlenih više generira 200 mil KM veći godišnji trošak u brutu. ((proječna plata u rudnicima i TE) x 12 + regresi+ ostalo).
Iz navedenog je lako izračunati da proizvedeni MWh u TE Kakanj košta za oko 18 EUR/MWh od MWh proizvedenog u Stanarima.
Samo radikalni i sistemski rezovi mogu pomoći, sve ostalo je patnja i lagano umiranje.
-
Po čemu je to očito da je kvalitet uglja sve lošiji?
Prije bih rekao da je očito da uglja nema.
Stanje depoa uglja TE Kakanj 58.000 tona, trenutno.montypython wrote: ↑03 Jun 2025, 14:48 To su podaci za BiH, međutim znamo da je Ugljevik čak obustavljao proizvodnju zbog manjka uglja. Kad se pogledaju podaci za FBiH vidi se da je izvoz u aprilu skoro dvaput veći nego u istom mjesecu prošle godine. I uvoz je veći međutim to ne mora biti loše jer očito je bilo mnogo uvoza sredinom dana, ne zato što moraju jer Im fali uglja nego zato što cijena niska zbog hiperprodukciju solara po Evropi. I to se koliko vidim nastavlja i u maju. Izbačeno je negdje ranije da je prosječna uvozna za april 94 KM/MWh što je niže od proizvodne u TE. S tim da je i to podatak za BiH tako da je stvarna uvozna za EPBiH možda još niža jer u RSu vjerovatno nisu mogli birati kad će uvoziti i po kojoj cijeni a EPBiH je vjerovatno uvozila samo jeftinu struju. Prosječna izvozna za april je bila 168 KM/MWh što znači da se je možda zarađivalio I na uvozu i na izvozu. Plus im je ako su tako uvozili ostajalo i ušteđenog uglja za period još viših cijena koji sad nastupa s početkom korištenja klima uređaja. Uz sve i rudnici su u aprilu proizveli više I lignita i mrkog nego prošle godine tako da nisam ubijeđen u tu priču da imaju zalihe samo za par dana. Ako su HE značajno premašila proizvodnju i kompenzirale manjak iz TE (ako sam dobro shvatio TE TZ skoro nije radila ili samo jedan blok) koje su dakle trošile manje uglja nego prije a rudnici proizveli više uglja nego prije onda mi nema baš logike to Jerlagićevo da su zalihe male. Kao da je to napamet ispalio? Meni baš obrnuto zvuči da je april bio vrlo profitabilan. Nažalost niko nam više ne javlja stanje zaliha na depoima kao nekad tako da ćemo za prave rezultate morati čekati polugodišnji izvještaj.
Planirani remont bloka 7. 230 MWe od 1.7.2025.god. (6 mjeseci)
Pa po tome da je u prva četiri mjeseca 20024. iz tone uglja dobivano 1,06 MWh a u 2025. samo 0.98 MWh.Vilenjak lego wrote: ↑04 Jun 2025, 12:52Po čemu je to očito da je kvalitet uglja sve lošiji?
Oboje tačno!Vilenjak lego wrote: ↑04 Jun 2025, 12:52Po čemu je to očito da je kvalitet uglja sve lošiji?
Kamengrad isporučio 264.000 tona uglja TEK u 2025. god. Ugovor na 400.000 t čini mi se.
Iako je jako loše kvalitete (vlaga velika,ubrzano habanje postrojenja, problem sagorijevanja i mala toplotna moć itd) po slaboj isporuci rudnika koncerna zaključuje se da bez Kamengrada TEK ne bi radila..
Mjesečni prijem uglja u TEK oko 150.000 tLUMEN wrote: ↑04 Jun 2025, 12:56Stanje depoa uglja TE Kakanj 58.000 tona, trenutno.montypython wrote: ↑03 Jun 2025, 14:48 To su podaci za BiH, međutim znamo da je Ugljevik čak obustavljao proizvodnju zbog manjka uglja. Kad se pogledaju podaci za FBiH vidi se da je izvoz u aprilu skoro dvaput veći nego u istom mjesecu prošle godine. I uvoz je veći međutim to ne mora biti loše jer očito je bilo mnogo uvoza sredinom dana, ne zato što moraju jer Im fali uglja nego zato što cijena niska zbog hiperprodukciju solara po Evropi. I to se koliko vidim nastavlja i u maju. Izbačeno je negdje ranije da je prosječna uvozna za april 94 KM/MWh što je niže od proizvodne u TE. S tim da je i to podatak za BiH tako da je stvarna uvozna za EPBiH možda još niža jer u RSu vjerovatno nisu mogli birati kad će uvoziti i po kojoj cijeni a EPBiH je vjerovatno uvozila samo jeftinu struju. Prosječna izvozna za april je bila 168 KM/MWh što znači da se je možda zarađivalio I na uvozu i na izvozu. Plus im je ako su tako uvozili ostajalo i ušteđenog uglja za period još viših cijena koji sad nastupa s početkom korištenja klima uređaja. Uz sve i rudnici su u aprilu proizveli više I lignita i mrkog nego prošle godine tako da nisam ubijeđen u tu priču da imaju zalihe samo za par dana. Ako su HE značajno premašila proizvodnju i kompenzirale manjak iz TE (ako sam dobro shvatio TE TZ skoro nije radila ili samo jedan blok) koje su dakle trošile manje uglja nego prije a rudnici proizveli više uglja nego prije onda mi nema baš logike to Jerlagićevo da su zalihe male. Kao da je to napamet ispalio? Meni baš obrnuto zvuči da je april bio vrlo profitabilan. Nažalost niko nam više ne javlja stanje zaliha na depoima kao nekad tako da ćemo za prave rezultate morati čekati polugodišnji izvještaj.
Planirani remont bloka 7. 230 MWe od 1.7.2025.god. (6 mjeseci)
Od toga Kamengrad isporučuje oko 2.000 tona po danu. malo manje. ne računam vikende.
Raspisan je prijem za preko 200 radnika u Kreku. Radnika ili zaposlenih?
Izgleda da nam je preostalo samo da mi pocnemo da kupujemo dionice i postavljamo naloge i digneno dionicu malo. Na primjer ja kupim sad na 11, 16 pa onda panzer postavi prodajnu na 12.00 pa Monty kupi i tako je dignemo na 15,00. Je li to legitimno?