Pošto dobiti nema jer se zasad vodi kao socijalna firma/bolnica ili šta već, ne može se računati preko P/E što je meni inače vrlo dobar orijentacioni pokazatelj. Kad ima dobiti može se uzeti da firma vrijedi tržišno onoliko koliko joj je 20 godišnja dobit. tj P/E=20. Npr kad bi dobit bila 60 miliona (ne kao izuzetak nego konzistentno) onda bi mogli reći da vrijedi tržišno milijardu i 200 miliona. Ili za EP po dionici 60/30 m=2KM pa puta 20 g=40 KM. Ovo najgrublje naravno zavisi i od grane može P/E biti I 15 ali i 25. U principu ako je tržišna veća od npr 25 godišnjih dobiti meni je precijenjena a ako je niža od 15 za mene potcijenjena. Što opet nije zapisano u kamenu jer npr Tesla ima P/E preko 150 pa nije panična rasprodaja (ali biće) .
Da se vratim EP bi mogla imati npr dobit 150 m godišnje redovno bez problema I dakle vrijediti tržišno 100 KM ali trenutno je socijalno poslovanje i dobiti nema pa čitava priča gore nije primjenjiva.
Kad je tako, najsigurnije je ići na knjigovodstvenu vrijednost koja je sada mislim oko 100 KM. Kad bi neko izvana htio da kupi/privatizira EP koliko bi platio postrojenja, TE HE VE, zgrade, zemlju, koncesije znanje zaposlenika itd I sl. Ja mislim da to vrijedi mnogo više od tih 3 mlrd odnosno 100 po dionici koliko njima piše u knjigama. Evo npr kad su prije 10 godina pokušali napraviti HE Vranduk od 19.6 MW procijenili su to na cca 127 miliona KM. Ako je tada bilo toliko u današnjim parama to bi bilo bar 150 m ili preko 7 miliona po MW. Ako znamo da EP ima cca 520 MW kapaciteta, samo u HE onda samo to vrijedi 3.5 milijarde KM ili preko 100 po dionici samo HE itd isl. Ja bih rekao da realno EP vrijedi min 150 KM po dionici I da bi toliko platio svaki strani investitor da mu se ponudi recimo u privatizaciji. Međutim pošto živimo u nenormalnoj zemlji sa needukovanom populacijom i "investitorima" koji sve ovo gore NE znaju recimo da je to 120 KM. Ovo ne znači da će cijena na berzi tj tržišna toliko I biti ali pitano je koja je realna vrijednost. Ja mislim da je bar 120 KM a ako dođe do sloma zelene agende u sljedećih par godina onda, iznad 150 KM.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Veceras gledam Konakovica na Face tv. Prica o Niksicevoj vladi i u komparaciji sa Novalicevom vladom rezultati se ne mogu kao porediti. Ova vlada ima izvanredne rezultate, i naravno ni rijeci o Elektroprivredi.
Re: Elektroprivreda BIH
Nevjerovatno je da tako ignorisu sve ovo sto se desava oko elektelroprivrede. Sta mislite moze li se desiti da vlada u doglednom periodu pocne da pravi balon na dionici elektroprivrede i pokusa na taj nacin sanirati dugove. Sigurno bi bio veliki broj onih koji bi se upecali bez obzira na poslovanje.