Iz FBiH je izvezeno uglja u prva tri mjeseca 168.000 tona oko 80.000 tona više nego u prva tri mjeseca prošle godine.
Proiznodnja uglja u prva tri mjeseca veća za cca 60.000 tona.
Za domaće tržište ostalo manje oko 20.000 tona.
Što nas ne približava ni milimetra željenoj proizvodnji koja bi trebala biti veća za 1,5 miliona tona.
Ali ako cijena struje na berzi između 10 i 17 h ostane do jeseni ovakva onda taj ugalj i nije toliko bitan do jeseni.
Problem je što rudnici neće imati za plate a onda opet idu pozajmice i otpisi.
Naravno, kada bi bilo dovoljno uglja za izvoz struje zimi onda bi se moglo i zaraditi.
Jedan blok u Kaknju bi trebalo što prije prebaciti na plin.
Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
Neshvatljivo je ovo o izvozu uglja iz Federacije. Zar nisu skoro svi rudnici u koncernu? Je li moguće da nema dovoljno uglja za EPBiH tj vladajuće društvo a da zavisna društva tj rudnici ipak izvoze. Pa čak i da izvoze oni rudnici koji nisu u koncernu zar ne može vlada donijeti zabranu izvoza uglja do stabilizacije proizvodnje? To mi je isto kao da npr u doba gladi država izvozi pšenicu.
A za cijene na berzi, po sjećanju od prijašnjih godina ovo sad je period najnižih cijena. Sezona grijanja je prestala a hlađenje još nije počelo. Međutim za mjesec dva počinje hlađenje klima uređajima a cijena ide značajno gore izuzev oko podne. Tako da će ubrzo biti šanse za izvoz ko bude imao viškova tj uglja.
A za cijene na berzi, po sjećanju od prijašnjih godina ovo sad je period najnižih cijena. Sezona grijanja je prestala a hlađenje još nije počelo. Međutim za mjesec dva počinje hlađenje klima uređajima a cijena ide značajno gore izuzev oko podne. Tako da će ubrzo biti šanse za izvoz ko bude imao viškova tj uglja.
Izvozi Kamengrad i možda malo Banovići
Među firmama iz RS koje su izvozile ugalj u prvom ovogodišnjem kvartalu su “6. novembar” iz Zvornika, “Drvo-export” iz Teslića, “NRMU” FOČA, Rudnik i termoelektrana „Gacko”.
-
Čitam malo ove izjave Nikšića i Lakića I prosto ne možeš vjerovati koliko je tu gluposti i nelogičnosti. Prvo je ono što je već rečeno da se stalno priča o propustima iz prošlosti iako su na vlasti već skoro 2 godine.
Pominje se i "nepromišljeno i nestrateško preuzimanje svih rudnika od strane EPBiH, što je dovelo do krize i u rudnicima i u Elektroprivredi."
Ako sam pogriješio neka me neko ispravi ali meni ostalo u sjećanju da je inicijativa za osnivanje koncerna i "preuzimanje rudnika bila upravo njegova, odnosno u njegovom mandatu.
Dalje se pominje" preveliko oslanjanje na hidroenergiju" Šta sad to znači, da smo krivi što imamo sreću da smo bogati tim resursom? Umjesto da gradi nove HE a nije sagrađena nijedna poslije rata. Po njemu smo sa 25% previše ovisni dok npr najbogatija zemlja svijeta, Norveška, iz HE dobija čak 88 % struje.
Ili npr Lakićev biser da se za stabilizaciju domaće proizvodnje ključnim smatra modernizacija PU Čapljina. Pogledah par onih mjesečnih izvještaja o proizvodnji i vidim da ta elektrana prosječno učestvuje u ukupnoj proizvodnji sa oko 1%.
Interesantno je i ono sa "postepenom plinskom tranzicijom do 2030." Je li to u prevodu znači da ćemo s ciljem "dekarbonizacije" do 2050 manje trošiti svoj besplatni ugalj i prelaziti na uvoz ekstremno skupog uvoznog američkog LNG gasa preko Hrvatske (koji je BTW također fosilnog gorivo a višestruko je skuplje od ovog prirodnog koji dolazi iz Rusije). Ali rekao bih da u ovom moru besmislica ima i nešto pozitivno. Da bi ovo realizovali moraće cijena struje ići drastično naviše što će je napokon dovesti iznad proizvodne u TE.
Pominje se i "nepromišljeno i nestrateško preuzimanje svih rudnika od strane EPBiH, što je dovelo do krize i u rudnicima i u Elektroprivredi."
Ako sam pogriješio neka me neko ispravi ali meni ostalo u sjećanju da je inicijativa za osnivanje koncerna i "preuzimanje rudnika bila upravo njegova, odnosno u njegovom mandatu.
Dalje se pominje" preveliko oslanjanje na hidroenergiju" Šta sad to znači, da smo krivi što imamo sreću da smo bogati tim resursom? Umjesto da gradi nove HE a nije sagrađena nijedna poslije rata. Po njemu smo sa 25% previše ovisni dok npr najbogatija zemlja svijeta, Norveška, iz HE dobija čak 88 % struje.
Ili npr Lakićev biser da se za stabilizaciju domaće proizvodnje ključnim smatra modernizacija PU Čapljina. Pogledah par onih mjesečnih izvještaja o proizvodnji i vidim da ta elektrana prosječno učestvuje u ukupnoj proizvodnji sa oko 1%.
Interesantno je i ono sa "postepenom plinskom tranzicijom do 2030." Je li to u prevodu znači da ćemo s ciljem "dekarbonizacije" do 2050 manje trošiti svoj besplatni ugalj i prelaziti na uvoz ekstremno skupog uvoznog američkog LNG gasa preko Hrvatske (koji je BTW također fosilnog gorivo a višestruko je skuplje od ovog prirodnog koji dolazi iz Rusije). Ali rekao bih da u ovom moru besmislica ima i nešto pozitivno. Da bi ovo realizovali moraće cijena struje ići drastično naviše što će je napokon dovesti iznad proizvodne u TE.
-
https://www.hercegovina.info/vijesti/sv ... sa/238229/montypython wrote: ↑28 Apr 2025, 14:21 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/haos ... /250428090
Bez struje su veliki dijelovi Španije i Portugala i dijelovi Francuske. Totalni kolaps. Zašto imam osjećaj da ima veze sa "zelenom tranzicijom" I solarima. Ali neće to reći.
Ja gledao prenos Džumhurovog meča sa teniskog turnira u Madridu kad se sve prekide bez objašnjenja, i slika i ton.
Nismo dugo čekali na odgovor. Mreža se jučer po svoj prilici raspala zbog prevelikog udjela solara i odnosno nedovoljne zastupljenosti konvencionalnih stabilnih izvora poput TE. I nije ovaj Shellenberger jedini koji to tvrdi. Slušao sam prošle godine tvrdnje operatora na mislim njemačkoj mreži gdje su rekli da su prije obnovljivih imali po 1-2 puta godišnje probleme sa nestabilnošću mreže a da je sad zbog ovih problema sa frekvencijom kod obnovljivih, mreža ne rubu raspada desetine puta godišnje. Sad je Španija, šampion zelene tranzicije izgubila u jednom potezu desetine a možda i stotine milijardi, od privrede, energetike, i transporta do turizma, a tek je počelo.
Ne bilo čudo da mi kao i prošle godine dobijemo koji blackout, poput Pirineja, s tim što smo tad imali sreće i dosta manji prekid. Čisto malo da se podsjetimo, pa skontamo da ne pada sa neba energija.