Elektroprivreda BIH

brzi

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... e-1024372/

Ko ne prihvati nove cijene, prihvatit će uvozne.
brzi

Post by brzi »

U januaru proizvedeno lignita 110.000 tona, 11.000 tona više nego u januaru 2024. I mrkog 345.000 tona, 57.000 tona više nego u januaru 2024.
Izvoz mrkog povećan za 55.000 tona. Znači na našem tržištu ostala ista količina.
Potrošeno u TE lignita 110,000 koliko je i proizvedeno i 322,000 tona mrkog, što je 58.000 tona više nego u januaru 2024.
U posljednja tri mjeseca proizvedeno mrkog uglja više 175 hiljada tona. Ne znamo koliko otpada na Kamengrad i Banoviće.
panzer

Post by panzer »

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka (ERS) Petrović priznao je da je Republika Srpska postala veliki uvoznik struje po visokim cijenama koje se moraju fakturisati kupcima.

Govoreći o najavljenom poskupljenju struje on je rekao da su u posljednjih deset godina troškovi života, plate i penzije rasle za duplo, a da je samo mirovala cijena struje za domaćinstva.

Ova godina je godina uvoza električne energije, a i 2024. smo više uvezli nego što smo izvezli. To znači da ste ovisnik od viših cijena i ako to ne prefakturišete kupcima ostvarujete minus“, rekao je on.
Znači dotjerali su je do duvara. A buljubašić i ikanović su im za petama.
brzi

Post by brzi »

Telemach pošalje poruku da diže cijenu za 3 marke i gotovo.
Nema priče, nema pravdanja i sad će račun koji mi je nekad bio 40% računa za struju da bude 70% računa za struju.
panzer

Post by panzer »

Mostarska elektroprivreda se izvukla. Nije godinu završila u minusu. Ali je opet otanjila sa sredstvima na računima po svemu sudeći radi uvoza.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Iskazali prihode od otpuštanja rezervi gotovo 15 mio. Znači, bez tog "prihoda" minus 14 mio KM...
montypython

Post by montypython »

Danas struja na HUPXu ispod 25 E/MWh skoro 5 sati sredinom dana. Par sati kasnije 150 do 250. Ko zna trgovati prilika za enormnu zaradu, uvoziš u podne po 20 i štediš ugalj i hidroakumulaciju a predveče pojačaš proizvodnju i s tim ušteđenim ugljem i HE prodaješ struju po 200 E/MWh.
https://hupx.hu/en/
SSenseiSS

Post by SSenseiSS »

montypython wrote: 05 Mar 2025, 10:35 Danas struja na HUPXu ispod 25 E/MWh skoro 5 sati sredinom dana. Par sati kasnije 150 do 250. Ko zna trgovati prilika za enormnu zaradu, uvoziš u podne po 20 i štediš ugalj i hidroakumulaciju a predveče pojačaš proizvodnju i s tim ušteđenim ugljem i HE prodaješ struju po 200 E/MWh.
https://hupx.hu/en/
Ne znam koliko je moguće to postići u toku dana (razlika nekoliko sati) sa termoelektranama. Hidro su dosta fleksibilnije i imaju brži odziv pa vjerujem da je moguće.
montypython

Post by montypython »

Mislim da je moguće. Ako se pogleda graf potrošnje na nos bih praktično svaki dan se vidi da ga je moguće peglati maltene do u megavat. Ostvarena proizvodnja prati planiranu uključivo i dnevne peakove tako da se često linije poklapaju iako se situacija na tržištu mijenja. Kad kažem da se može izvoziti ušteđenim ugljem ne mora to značiti onim ušteđenim od jutros nego jednostavno uštedio si nešto uglja za budućnost. U smislu možeš izvoziti čak i kad je proizvodnja uglja tanka. Možeš npr proizvodnju držati na minimumu kad je struja jeftina na HUPX u i dobar dio domaće potrošnje podmiriti uvozom po bagateli a i onda popodne podići par klapni više na HE (i/ili eventualno upaliti još jedan blok na nekoj TE) i eto izvoza uz zaradu od 100%. EPBiH je posebno privilegovana jer ima tu mogućnost mixa po potrebi da nagazi kad treba, možeš birati način. Tako to meni sa strane izgleda, e sad, ne znam da li se tako i radi ali bilo bi razumno.
SSenseiSS

Post by SSenseiSS »

montypython wrote: 05 Mar 2025, 11:46 Mislim da je moguće. Ako se pogleda graf potrošnje na nos bih praktično svaki dan se vidi da ga je moguće peglati maltene do u megavat. Ostvarena proizvodnja prati planiranu uključivo i dnevne peakove tako da se često linije poklapaju iako se situacija na tržištu mijenja. Kad kažem da se može izvoziti ušteđenim ugljem ne mora to značiti onim ušteđenim od jutros nego jednostavno uštedio si nešto uglja za budućnost. U smislu možeš izvoziti čak i kad je proizvodnja uglja tanka. Možeš npr proizvodnju držati na minimumu kad je struja jeftina na HUPX u i dobar dio domaće potrošnje podmiriti uvozom po bagateli a i onda popodne podići par klapni više na HE (i/ili eventualno upaliti još jedan blok na nekoj TE) i eto izvoza uz zaradu od 100%. EPBiH je posebno privilegovana jer ima tu mogućnost mixa po potrebi da nagazi kad treba, možeš birati način. Tako to meni sa strane izgleda, e sad, ne znam da li se tako i radi ali bilo bi razumno.
Pa ima smisla. A i vidi se varijacija razlike između planirane i ostvarene proizvodnje tokom dana, pa pretpostavljam da rade upravljanje izlaznom snagom.
Post Reply