https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /250216089
Gotovo je. "Zelena tranzicija" je pokojna samo što to našima još nije rekao. A možda i jeste. Trump je to ozvaničio rekavši da je to u stvari zelena prevara. I sad slijedi burn baby burn iliti veliki povratak fosilnih goriva. A da je tako vidi se i po tome što jedna po jedna zaokreću za 180 i članice EU. Sad bi naši trebali iskoristiti momentum i stav nove američke administracije i izaći iz svih štetnih ugovora i dogovora prethodno potpisanih ili usmenih, uključivo tzv Energetsku Zajednicu. Otkačiti hitno sve štetne projekte poput elektrana na biomasu I većine solara prije nego sa to baci ijedan fening. A prioritet svih prioriteta bi bio hitno ponovo pokrenuti gradnju bloka 7. Dobiti garancije od novog US ambasadora da će to biti podržano i krenuti punom parom. EU je u defanzivi, Usrulja I Gretoidi u mišjoj rupi i treba iskoristiti momentum.
Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
Ovo jako teško, imaće u 25 samo na bazi povećanja cijena (domaćinstva, privreda i oni koji su prešli na tržišno) bar 200 miliona više u odnosu na prethodnu godinu. Dakle po 3 osnove, automatski bez obzira na (ne)sposobnost menadžmenta. Da sve drugo ostane isto, s tim da se vidi da proizvodnja u rudnicima polako raste. Jedino u slučaju da se baš sve negativno poklopi pa da se rastegne planirana rekonstrukcija u onih par blokova a istovremeno bude ekstremno loša hidrologija. Iskreno ja nisam ubijeđen ni u realnost eventualnog najavljenog minusa u 24 s obzirom da je rekao da su imali čak plus od cca 45 a da se onda zbog hidrologije pokvarilo i biće minus 50. Preokret za 90 miliona, priče za malu djecu. Podsjeća me na ono iz 2023 kad je minus nakvasao na 300 niotkuda, otpisima. Ja nakon toga njihovim planovima i fin izvještajima ne vjerujem ni slova. Čak je moguće da su namjerno pisali minuse a možda i namjerno gušili proizvodnju u rudnicima godinama kako bi prikazali proizvodnju struje iz fosilnih goriva neisplativom, nije Usrulja džaba ovdje dolazila. Ali ta priča bi mogla biti završena a jedino sigurno za 25 meni je tih par stotina miliona automatskog viška po osnovu cijena.
Ništa nije teško, posebno ne minuse praviti.
U ova dva mjeseca će naše tri elektroprivrede sigurno imati minus iznad 100 miliona.
Sa nekadašnje proizvodnje koja je često prelazila 3 GW a uglavnom bila iznad 2 GWm sad smo na proizvodnji koja je uglavnom ispod 2 GW i uvozimo po cijenama koje su iznad 200 eura.
U ova dva mjeseca će naše tri elektroprivrede sigurno imati minus iznad 100 miliona.
Sa nekadašnje proizvodnje koja je često prelazila 3 GW a uglavnom bila iznad 2 GWm sad smo na proizvodnji koja je uglavnom ispod 2 GW i uvozimo po cijenama koje su iznad 200 eura.
Izvoze po 100 potrose sav ugalj sa deponija pa smanje proizvodnju TE onda naravno u zimskim mjesecima fali struje pa moraju uvoziti po 200
https://www.hercegovina.info/vijesti/bi ... ok/234893/
Po Europi konfiskovaše imovinu ruskih tajkuna u RS ne smiju kopati ugalj na svom rudniku.
Po Europi konfiskovaše imovinu ruskih tajkuna u RS ne smiju kopati ugalj na svom rudniku.
https://www.klix.ba/biznis/privreda/ved ... /250217114
Kaže ministar, podići proizvodnju u rudnicima u narednih 3 do 5 godina.
A do tad praviti minus?
Kaže ministar, podići proizvodnju u rudnicima u narednih 3 do 5 godina.
A do tad praviti minus?
Ta floskula lijepo zvuči u javnosti. Kao imaš velike planove, znaš šta radiš, i to odaje utisak da sve držiš pod kontrolom.
On sam je je na ovoj poziciji još godinu i po. A za 5 godina će mutavo slijegati ramenima i on kao i njegovi predhodnici i svi predhodni generalni direktori.
A ako mi ukažemo na gluposti koje rade, onda smo mi negativci.
On sam je je na ovoj poziciji još godinu i po. A za 5 godina će mutavo slijegati ramenima i on kao i njegovi predhodnici i svi predhodni generalni direktori.
A ako mi ukažemo na gluposti koje rade, onda smo mi negativci.
-
Nije primio nove instrukcije. A ipak vidi se iz dijelova intervjua da zna da se nešto promijenilo. Tamo kad pominje da se ponovo otvaraju i grade TE. Ili kad kaže da solarne ne mogu iznijeti... Slično se vidi i u intervjuu Buljubašića npr za toplotne pumpe I sl. A tek je počelo. I oni mjerkaju da vide ko će pobijediti hoće li ostati stati gospodari (mikroskopske šanse) i zelena priča ili će biti novi sa novim instrukcijama.
-
Ne bih ja tako olako izvlačio zaključke ko uvozi a ko izvozi I po kojoj cijeni. Ovaj satni graf potrošnje na nosbih daje samo zbirne podatke za cijelu BiH dakle za sve proizvođače i ni po čemu se ne može izdvojiti šta otpada na EPBiH. A rekoh prije, mnogo je vjerovatnije da je zafalilo npr Ugljeviku koji je bio i zatvoren zbog nedostatka uglja, ili Gacku nego EPBiH. Dalje, I kad imamo neke mjesečne podatke, npr proizvodnja 500 potrošnja 570 hiljada MW, tih minus 70 ne mora značiti da je uvoz 70. Uvoz je možda i veći ali možda postoji izvoz. Npr uvoz je možda 90 MW a izvoz 20 ali je možda uvezeno po cijeni 100 eura/MWh npr sredinom dana a izvezeno po 250 e uveče. Dakle ne da je neko izvozio ljeti pa sad mora da uvozi nego možda izvozi I uvozi isti dan na satnom nivou zavisno od cijena struje. Uvoz sam po sebi ne mora biti ništa negativno ako tako štediš ugalj da bi nakon par sati izvezao po mnogo višoj cijeni. Tako da mi nema logike da je neko izvozio ljeti po 100 pa sad nema uglja da izvozi po 200 ili 300, nego čak mora da uvozi po toj cijeni. Ako već ne znamo, a ne znamo, zašto bi pretpostavljali nečije nerazumne poteze (što npr niko od nas ne bi uradio) i onda izvlačili zaključke kako su "zato sigurno u gubitku". Mnogo je nepoznatih da bi se napravio ikakav zaključak o poslovanju, ne zna se ni ko, ni kad, ni koliko, ni po kojoj cijeni, kao da rješavaš 3 jednačine sa 4 nepoznate.
Volio bi da sam tako optimističan.
Treba da se sjetiš da je u svakom trenutku pola potrošnje na distribuciji Elektroprivrede BiH.
Pa ako je potrošnja 1700 MW onda bi Elektroprivreda BiH morala imati proizvodnju od 850 MW.
Pa ako pogledaš proizvodnu u TE koja je ispod 800 MW onda je sasvim jasno da sve i da 400 MW potiče iz TE EPBiH opet su kratki jer ne mogu sa ovim dotokom u HE proizvoditi 450 MW.
Imam osjećaj da će u prva tri mjeseca uvesti minimalno 300 GWh. A taj uvoz će pravdati povećanom potrošnjom.
300 GWh na ovim cijenama je 50 miliona eura.
Volio bi da griješim ali mene neće iznenaditi 50 do 100 miliona minusa na polugodištu.
Treba da se sjetiš da je u svakom trenutku pola potrošnje na distribuciji Elektroprivrede BiH.
Pa ako je potrošnja 1700 MW onda bi Elektroprivreda BiH morala imati proizvodnju od 850 MW.
Pa ako pogledaš proizvodnu u TE koja je ispod 800 MW onda je sasvim jasno da sve i da 400 MW potiče iz TE EPBiH opet su kratki jer ne mogu sa ovim dotokom u HE proizvoditi 450 MW.
Imam osjećaj da će u prva tri mjeseca uvesti minimalno 300 GWh. A taj uvoz će pravdati povećanom potrošnjom.
300 GWh na ovim cijenama je 50 miliona eura.
Volio bi da griješim ali mene neće iznenaditi 50 do 100 miliona minusa na polugodištu.