Elektroprivreda BIH

brzi

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/eno ... /250214057

Može li se desiti da Srbija kupi za siću EPRS-a?
Narod se ne bi bunio a ta povelika elektroprivreda bi lakše balansirala.
montypython

Post by montypython »

koma wrote: 14 Feb 2025, 12:00
Nearly 100% of Norway's electricity production comes from renewable sources, with hydropower accounting for approximately 88–90% and wind power contributing around 10–13%
Germany
Renewables (wind, solar, biomass, and hydro) accounted for approximately 59.7% in 2023 and increased to 62.7% in 2024, marking steady progress toward cleaner energy.

Coal (lignite and hard coal) continues to decline, collectively contributing about 26% in 2023, dropping further to around 22% in 2024.
Pa za Norvešku sam rekao, superbogata ima i energije za izvoz a ipak hoće još i sad omogućava hidroelektrane gdje prije nije bilo dozvoljeno. A mi, sirotinja, spriječili gradnju HE Vranduk koja ničemu ne šteti, (kakvih Norveška ima stotine) po preporuci tzv NVO plaćenih (što se upravo ovih dana do detalja otkriva) iz inostranih centara. Da se zaštiti 5 glavica kupusa. Energetsku politiku nam kroje bivši šoferi u UNDP, OSCEu i slični koji su napredovali do "ekoloških eksperata". Usput se cijela zemlja grije na struju po preporuci istih "stručnjaka" iako struje nema dovoljno upravo opet, po nihovoj preporuci da se ne grade ni TE ni HE. Ludilo.
Ne znam u kom kontekstu je gore navedena Njemačka sa "stalnim progresom prema čišćoj energiji" valjda u smislu "to vam je znate uspješna Njemačka pa šta god radi treba je slijediti, makar išla u provaliju". Davno su prošla ta vremena a ko misli da je tamo dobro odavno je nije posjetio. Kao da kažeš da je Mujo koji pada sa stotog sprata nebodera u stalnom progresu, prema betonu u prizemlju. "Kako ide Mujo"? "Zasad je dobro".
Njima se sad svi smiju, na rubu su smrzavanja, uvoze energiju sa svih strana uključivo iz Norveške, nabili su cijenu struje i na berzi u čitavoj Evropi, zatvaraju se čeličane i željezare jer je energija preskupa, hiljade firmi bankrotira, sad im je pala i vlada, uglavnom zbog zelenih politika. Vjetro i solarne elektrane se pokazale potpunim promašajem kao i električna auta i toplotne pumpe. Najsmješnije je da su ponovo otvorili većinu pompozno zatvorenih termoelektrana i sad iste "tajno" rade ali ne može se sakriti. Evo u ovom trenutku proizvode 18,7 GW iz uglja a čitava BiH samo 0,8 GW. I šta su dobili nakon potrošenih 500 milijardi na zelene politike? Da će sve što su sagradili vjetro i solarnih kapaciteta i prije isteka roka eksploatacije počupati i zaboraviti ovaj sad period kao ružan san. A sve termo i nuklearne elektrane ponovo "upaliti" za max 2 godine. Samo što će biti kasno. Sva industrija će im migrirati u zemlje sa jeftinijom energijom.
https://app.electricitymaps.com/zone/DE/72h/hourly

U toku je u Njemačkoj (i glavnini EU) potpuna deindustrijalizacija, penzioni fondovi im prazni, stanovništvo jedva diše od poreza i nameta, kriminal cvjeta, vozovi kasne, ulice prljavije nego ikad, čak se i naši vraćaju od tamo jer postaje neizdrživo plaćati stan 1200 eura i struju 0,4 E/kW uz prosječnu platu od 2700 E. Kad dodaš hranu, benzin, transport, auto, osiguranja, nemoguće je preživjeti bez bar jednog dodatnog posla. Mnogi naši rade i dva.
A za priloženu crnu tabelu sa Kosovom i Poljskom, koji zaključak izvesti? Da Kosovo sa udjelom uglja od 88% u strujnom miksu ima najjeftiniju struju u Evropi a da "napredna" Njemačka koja je zatvorila termoelektrane, šampion zelene tranzicije, propada, sa najskupljom strujom u Evropi.
https://ec.europa.eu/eurostat/statistic ... _2024_.png
brzi

Post by brzi »

https://www.vecernji.hr/vijesti/njemack ... to-1838213

Još kad poraste CO2 taxa na grijanje i benzin.
Sjedit će u hladnoj sobi.
22 centa po litri za ništa.
koma

Post by koma »

Izgleda mi da je još jedino BiH ostala u zelenoj eko priči a da svi ostali panično bježe iz nje.
U ovom kontekstu.

Klasicni defetizam - "svi" bjeze, samo smo mi ludi. Vraca se raja iz Njemacke, a prosperitetni Kosovo ima jeftinu struju.
Narativ da je zelena energija implicitno los izbor je pogresan. Evropa se zajebala sa ovisnoscu o Rusiji i pritisku da se ne ugase nuklearne elektrane, ali narativ "svi bjeze" i pale svi termoelektrane, dok nas tjeraju da ostanemo u zelenoj prici je deplasiran.
Bosna je, kao i Poljska, Kosovo, i sl ovisna o uglju, mi ni nemamo puno alternative, ali je svaki pokusaj da se to promjeni, barem na ovoj temi, popljuvan i okarakterisan kao izdaja.
montypython

Post by montypython »

koma wrote: 14 Feb 2025, 17:27
Izgleda mi da je još jedino BiH ostala u zelenoj eko priči a da svi ostali panično bježe iz nje.
U ovom kontekstu.

Klasicni defetizam - "svi" bjeze, samo smo mi ludi. Vraca se raja iz Njemacke, a prosperitetni Kosovo ima jeftinu struju.
Narativ da je zelena energija implicitno los izbor je pogresan. Evropa se zajebala sa ovisnoscu o Rusiji i pritisku da se ne ugase nuklearne elektrane, ali narativ "svi bjeze" i pale svi termoelektrane, dok nas tjeraju da ostanemo u zelenoj prici je deplasiran.
Bosna je, kao i Poljska, Kosovo, i sl ovisna o uglju, mi ni nemamo puno alternative, ali je svaki pokusaj da se to promjeni, barem na ovoj temi, popljuvan i okarakterisan kao izdaja.
Kažeš Evropa se zayebala ovisnošću o Rusiji i... Ja bih rekao da je obrnuto, da se Evropa izgradila na jeftinom ruskom gasu i iskoristila (posebno Njemačka) tu komparativnu prednost da izgradi jaku industrijsku bazu, infrastrukturu i sl., sagradi puteve, mostove, željeznicu, autoindustriju i ima proizvode kojima može konkurisati na tržištu i naravno omogući građanima visok standard za relativno manje rada nego u mnogim drugim zemljama. Nije se dakle Njemačka zayebala što je imala ruski gas nego je to bila privilegija. Međutim nije pad Njemačke počeo samo odsustvom ruskog jeftinog gasa. Počeo je prije, tačno onog dana kad su pošli putem zelene tranzicije, dolazio sam tamo mnogo puta počevši od prije rata tako da sam mogao vidjeti transformaciju uživo. Evo sad imaju prilike biti "neovisni" od jeftinog prirodnog gasa ali koje su im opcije, kupovina američkog LNGa po 3-4 višim cijenama?
Slično je sa pričom da je BiH "ovisna" o uglju. I ovo je postavljeno na glavu. Čista manipulativna fraza, koja je kroz mrežu NVO i medija plasirana radi gaslightinga populacije. Nije Bosna "ovisna" o uglju nego je privilegovana da ima ono što drugi nemaju, 2.5 milijarde tona uglja vrijednog 250 milijardi eura. Što bi se neko trudio da ukine vlastitu komparativnu prednost nad drugima? Ako je zelena tranzicija bila dobra zašto je Njemačka ponovo otvorila TE koje su zatvorene prije 2 godine? I naravno dodatno pitanje, ako je nekome i BH postotak od 59% uglja u mixu prevelik zašto NVO blokiraju čak i gradnju hidroelektrana (evo npr pomenuti Vranduk) koje su dokazano najmanje štetne za okolinu a što bi i smanjilo trenutni postotak? Koji uopšte nije visok jer evo gledam sad live, karbonski otisak trenutno u BiH niži od Njemačkog (391 g prema 554 g) Je li to nekome cilj da postanemo energetski ovisni i plaćamo struju ne 10% nego 200% skuplju?
panzer

Post by panzer »

Elektroprivreda BiH od 01. januara ove godine članica berze SEEPEX a.d. Beograd.
Registrovani i za intraday transakcije. A znaju li iskoristiti, to ćemo vidjeti.
brzi

Post by brzi »

https://www.poslovni.hr/svijet/klimatiz ... om-4472483

Porast potrošnje od 4,3%.
Znači bit će velikih oscilacija u cijeni kako ljeto- zima tako i dan-noć.
Ne bi trebala biti mudrust maksimalno kupovati ljeti preko dana a prodavati noću i obavezno dočekati novembar sa punim deponijama uglja.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

brzi wrote: 15 Feb 2025, 16:55 https://www.poslovni.hr/svijet/klimatiz ... om-4472483

Porast potrošnje od 4,3%.
Znači bit će velikih oscilacija u cijeni kako ljeto- zima tako i dan-noć.
Ne bi trebala biti mudrust maksimalno kupovati ljeti preko dana a prodavati noću i obavezno dočekati novembar sa punim deponijama uglja.

Mi cijelo vrijeme pozivamo na normalu i logiku, na zdrav razum i pamet.
Nije stvar u tome da li oni znaju ili ne znaju - za to bi im bilo dovoljno da se informišu na ovom forumu.

Problem je u tome što oni imaju i dosljedno slijede drugačije interese od uspjeha, napretka kompanije i dobrobiti države i svih njenih građana.

To što oni pljačkaju i uništavaju društvo to je stvar istražnih organa, tužilaštva i sudstva - pa bi nama bilo mnogo bolje i pametnije da se pozivamo na njih nego da bezuspješno i u nedogled apeliramo na dobronamjerni ili čak mudri rad uprave...
panzer

Post by panzer »

Ja sam već pisao ali da ponovim.

Jeste li za to da pokušamo skupiti 5 % vlasništa i da na julskoj sjednici u dodatnoj tački dnevnog reda zatražimo smjenu uprave.

Znamo da neće biti usvojena ali da bar bude javno oglašavanje..
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Ja jesam.
A ko nije, uhljeb ili špijun je!
Trebali bi izabrati dvoje-troje da predstave ideju fondovima i dobiju saglasnost.
Post Reply