Premijer je ujedno demantirao da se u Vladi razmišlja samo o ovoj drugoj varijanti, umanjenju plaća i drugih davanja iz budžeta za 40 posto, kako su, kaže, prenijeli neki mediji, izvlačeći iz konteksta samo dio problema.
- Na svu sreću danas se okončava postupak, uplatili smo tranšu i sutra je redovna isplata penzija. Učinićemo sve kao Vlada da osiguramo redovno servisiranje obaveza.
Jučer smo odlučili da hitno idemo u pripremu rebalansa budžeta, odnosno da nedostajuće prihode, planirane od MMF-ove tranše, osiguramo na drugi način.
Jedan od mogućih pristupa je da osiguramo novac od naših javnih kompanija koje imaju akumuliranu dobit (a i tu imamo dva pristupa - da one uplate dio te dobiti u budžet ili da kupe obveznice), dok je drugi mogući izvor prihoda - izdavanje trezorskih zapisa i dodatnih obveznica.
Vijesti iz ekonomije/privrede
-
Re: Vijesti iz ekonomije/privrede
Da javna preduzeca kupuju obveznice? WTF. Ovaj bi covjek za 30 dana uspio odvesti u bankrot Svajcarsku. Pored vlastitih sredstava u javnim preduzecima koje moze uzeti kroz dividendu besplatno, on bi se opet zaduzivao kod tih istih preduzeca uz kamatu. To nikad nisam cuo. Vjerovatno je procedura brza nego za isplatu dividende. Kad ce ovaj covjek ici? Negdje. Bilo gdje. Npr na Jupiter.
To je mnogo manje zlo od uzimanja kredita kod komercijalnih banaka vlade Mustafe Mujezinovića, zbog čijih kamata je i nastala ova rupa od par milijardi. I donošenjem predizbornih boračkih zakona SDA.
Čudi me da ne znaš (ili znaš a praviš se da ne znaš i pokazuješ svoje političke simpatije) da su dividende već uračunate u budžet koji sada nije zatvoren sa izostankom tranše MMF ( da pokrije rupe koje su napravili Bičakčići, Ahmedpašići, Brankovići, Mujezinovići...).
Osim toga obveznice donose kamate, tako da javna preduzeća neće biti oštećena, a vjerovatno drže taj novac u stranim bankama po mnogo manjoj kamati.
Od kojih onda mi uzimamo kredite po velikim kamatama. kao što se radilo u Elektroprenosu sa onih 300 miliona.
Čudi me da ne znaš (ili znaš a praviš se da ne znaš i pokazuješ svoje političke simpatije) da su dividende već uračunate u budžet koji sada nije zatvoren sa izostankom tranše MMF ( da pokrije rupe koje su napravili Bičakčići, Ahmedpašići, Brankovići, Mujezinovići...).
Osim toga obveznice donose kamate, tako da javna preduzeća neće biti oštećena, a vjerovatno drže taj novac u stranim bankama po mnogo manjoj kamati.
Od kojih onda mi uzimamo kredite po velikim kamatama. kao što se radilo u Elektroprenosu sa onih 300 miliona.
-
Dividende od akumulirane dobiti uracunate u budzet? Ne znam jesam li te dobro razumio? A propos politickih simpatija glasao sam za SDP, cega se sad stidim. I sumnjam nesto da je kratkorocno zaduzivanje trezorskim zapisima bolje od kredita kod komercijalnih banaka. Posljedice zaduzivanja ovih sad osjetice se tek slijedecih godina. A vjerovatno cemo slijedecih godina saznati stogod i o pravoj cijeni gradnje autoputa. Treba li pominjati raspad zeljeznica, zdravstva, zakovan muzej nakon 100 godina, tavorenje i potpuna kriminalizacija berze, raspad KOMVPa, blokada izvodjena termo i hidrokapaciteta, nepotizam gigantskih razmjera... Mogao bih ovako do sutra. Sve u njìhovom mandatu.
Ovo sa kupovinom obveznica jeste malo poštenije jer ne uzimaju direktno nego se posuđuje ali opet kada se gleda kamata (današnja emisija zapisa otišla po 0,74%) onda će javna preduzeća izgubiti finansijske prihode jer je kamata na njihove depozite u bankama veća. Tako da sam i ja za podjelu dividende ali eto, vjerovatno da se ne bi gubili politički poeni kada "zagrabe iz javnih preduzeća" išli bi sa obveznicama.
A ostalo je sve isto kao i godinama ranije. Niko nema volje da riješi, po meni, glavne probleme a to je višak administracije i rad na crno. Sigurno je da preko 100.000 ljudi radi na crno i ako bi se to riješilo, prvo smanjenjem stopa doprinosa a onda omasovljavanjem prijavljivanja radnika i budžet bi bio drugačiji. Kao i redukcijom administracije prvenstveno kantonalne o čemu je javnost već dala "vatreno" mišljenje.
A ostalo je sve isto kao i godinama ranije. Niko nema volje da riješi, po meni, glavne probleme a to je višak administracije i rad na crno. Sigurno je da preko 100.000 ljudi radi na crno i ako bi se to riješilo, prvo smanjenjem stopa doprinosa a onda omasovljavanjem prijavljivanja radnika i budžet bi bio drugačiji. Kao i redukcijom administracije prvenstveno kantonalne o čemu je javnost već dala "vatreno" mišljenje.
@monthy
Odgovoriću ti sutra ujutro
Odgovoriću ti sutra ujutro
Treba li pominjati raspad zeljeznica, zdravstva, zakovan muzej nakon 100 godina, tavorenje i potpuna kriminalizacija berze, raspad KOMVPa, blokada izvodjena termo i hidrokapaciteta, nepotizam gigantskih razmjera...
Uvijek je bolje sačekati da prenoći. Mislio sam malo opširnije odgovoriti ali sam shvatio da ne vrijedi.
Samo na brzinu : ko je kriv za raspad željeznica (Talgo vozovo, Končarev vlak...), tavorenje berze (kada je počelo, 2011. možda??), kad je počeo kriminal u KVP, ko blokira i opstriuše sve povlačenjem vitalnih nacionalnih interesa, kakve veze ima zdravstvo i od kada su problemi, ko je kriv za muzej, a ko za banditsku sertifikacijsku i ostalu privatizaciju, ko je prodao i na koji način Energopetrol, ko je rasprodavao struju po 4 kf i koje su razmjere i posljedice čijeg kriminala ili nesposobnosti...zaista ne bih.
Uvijek je bolje sačekati da prenoći. Mislio sam malo opširnije odgovoriti ali sam shvatio da ne vrijedi.
Samo na brzinu : ko je kriv za raspad željeznica (Talgo vozovo, Končarev vlak...), tavorenje berze (kada je počelo, 2011. možda??), kad je počeo kriminal u KVP, ko blokira i opstriuše sve povlačenjem vitalnih nacionalnih interesa, kakve veze ima zdravstvo i od kada su problemi, ko je kriv za muzej, a ko za banditsku sertifikacijsku i ostalu privatizaciju, ko je prodao i na koji način Energopetrol, ko je rasprodavao struju po 4 kf i koje su razmjere i posljedice čijeg kriminala ili nesposobnosti...zaista ne bih.
Na SBF-u je potpisan i memorandum o formiranju korporacije koja bi ulagala u poljoprivredu.
Potpisnici su Hassam – Državni program za sigurnost hrane Katara, Islamska razvojna banka, BBI banka te lanci supermarketa u Saudijskoj Arabiji Al Othaim i Katara Al Meera.
“Radi se o investicijama u industrijama koje zapošljavaju veliki broj ljudi i koje su jake. Nisu precizirani iznosi. Danas smo donijeli odluku o osnivanju korporacije kako bi se ona uspostavila u narednom periodu. U početku su naši planovi da se radi o 100 miliona eura kapitala”, naveo je direktor BBI banke Amer Bukvić.
Trhulj: Velika hrvatska firma seli proizvodnju iz Makedonije u BiH
Ministar energetike, rudarstva i industrije u Vladi Federacije BIH Erdal Trhulj, najavio je da će iduće nedjelje biti potpisan ugovor sa jednom velikom hrvatskom firmom koja će svoja dva proizvodna kapaciteta iz Makedonije prenijeti u BiH, zvijestila je Anadoly Agency.
“Nama govore kako je Makedonija raj za biznis, a velike kompanije prebacuju svoje proizvodne kapacitete. Znači, BiH sigurno ima puno toga da ponudi. Poslovni ambijent je sigurno mnogo veći nego što se misli”, zaključak je federalnog ministra energetike, rudarstva i industrije.
-
Pročitah na indikator ba da je Vlada predložila izmjene budžeta (zbog nedobijanja one tranše od MMFa) i to ide pred parlament po hitnom postupku. Ono što smo nedavno nagađali izgleda i da će se ostvariti je ovo:
"U dijelu prihoda od dividendi i udjela u profitu u javnim preduzećima i finansijskim institucijama, planirano je povećanje od dodatnih 75 miliona KM prihoda od neraspoređene dobiti javnih preduzeća u vlasništvu FBiH ostvarene u prethodnim godinama."
Usput vidjeh da je neko dao kupovni nalog za JPESR za 3% viši od dosadšnje cijene (i nije kupio), može li ova vijest gore biti razlog?
"U dijelu prihoda od dividendi i udjela u profitu u javnim preduzećima i finansijskim institucijama, planirano je povećanje od dodatnih 75 miliona KM prihoda od neraspoređene dobiti javnih preduzeća u vlasništvu FBiH ostvarene u prethodnim godinama."
Usput vidjeh da je neko dao kupovni nalog za JPESR za 3% viši od dosadšnje cijene (i nije kupio), može li ova vijest gore biti razlog?