Elektroprivreda BIH

montypython

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Ja čisto sumnjam u tu priču o uvozu, ne vidi se to na dnevnim grafovima potrošnje, čak je ostvarena proizvodnja redovno viša od potrošnje pogotovo u dijelovima dana kad je struja na berzi najskuplja. Ne isključujem da možda mostarska EP ima potrebe I da uvozi zbog loše hidrologijer, možda čak i TE u RSu ali za EPBiH sumnjam. Ali priča je dobrodošla čisto da se narod malo urazumi što se tiče grijanja na struju.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Sabur2 wrote: 03 Feb 2025, 11:14 S malom ispravkom za Avaz. Nije akcionar, već dioničar.
Kod onih za koje on radi je akcionar. Možda se tamo i napisao članak ;)
brzi

Post by brzi »

montypython wrote: 04 Feb 2025, 11:59 Ja čisto sumnjam u tu priču o uvozu, ne vidi se to na dnevnim grafovima potrošnje, čak je ostvarena proizvodnja redovno viša od potrošnje pogotovo u dijelovima dana kad je struja na berzi najskuplja. Ne isključujem da možda mostarska EP ima potrebe I da uvozi zbog loše hidrologijer, možda čak i TE u RSu ali za EPBiH sumnjam. Ali priča je dobrodošla čisto da se narod malo urazumi što se tiče grijanja na struju.
Ne zaboravi da je potrošnja u decembru dostigla 560 GWh, blizu 200 GWh više nego u septembru. Upravo je Elektroprivreda BiH bila najveći uvoznik sa oko 95 GWh a Elektroprivreda HZHB je pokrila svoje potrebe svojom proizvodnjom. Januar je bio isti ako ne i gori. Ali to ćemo saznati za koji dan.
Ovdje se Eletroprivrede mogu pokriti samo ako bude jeftine struje u ljeto pa da je uvoze a čuvaju ugalj za sljedeću zimu inače bit će i ove godine debeli gubitaši.
panzer

Post by panzer »

Na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta završena je rasprava o predloženoj izmjeni Zakona o izdvajanjima i usmjeravanju dijela prihoda od rada termoelektrana. Predložena izmjena uvodi novi iznos naknade po kilovatsatu (kWh) proizvedene električne energije, koji bi iznosio 0,0018 KM. Ovaj iznos predstavlja povećanje od 20 posto u odnosu na prethodni iznos koji je iznosio 0,0015 KM.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Na megavatsat znači 1,80.
A šta je ta naknada?
panzer

Post by panzer »

Upravo gledam račun za struju za firmu. Viša tarifa 23,5 pf a niža 15,8 pf i to je bez mrežarine. Trebalo bi da povećanje cijena ovog tržišnog segmenta koji im je prije bio na nivou građanstva donese dosta dobre prihode u odnosu na ranije godine.
montypython

Post by montypython »

https://raport.ba/direktor-elektroprivr ... potrosnje/
Mnogo novih informacija. Prema njegovoj priči trebala je biti dobit od 45 miliona (nije jasno da li u zadnjem kvartalu ili ukupno) ali je onda potrošnja struje enormno porasla u nov i dec i biće gubitak zbog uvoza.
Indikativno je da je istovremeno sa enormnim povećanjem potrošnje struje došlo do istog tolikog pada potrošnje gasa, što znači da je građanima i dalje najjeftinije grijati se na struju što nema nigdje u svijetu. Zašto je to tako treba pitati npr g Čavalića (I pogotovo FERK) koji je šupljom pričom o "višečlanim porodicama" agitovao protiv blok tarifa koje bi ovo sprijecile ovu ludost.
panzer

Post by panzer »

Više se ni lokalni vodovodi neće moći oslanjati na ove površinske vode jer je očito da se ulazi u višedecenijski period sa slabijim padavinama. Teško da će hidroelektrane imati proizvodnju za koju su planirane.
montypython

Post by montypython »

Ne znam hoće li biti višedecenijski period ali je činjenica da od onoga u Jablanici početkom oktobra do danas praktično nije bilo kiše (možda 50 ak mm zbirno umjesto recimo 500 mm) dakle praktično 4 mjeseca što ja ne znam da se desilo otkad znam za sebe i što je apsolutno nenormalno. Jedino što znam je da nisu klimatske promjene.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

montypython wrote: 08 Feb 2025, 23:08 https://raport.ba/direktor-elektroprivr ... potrosnje/
Mnogo novih informacija. Prema njegovoj priči trebala je biti dobit od 45 miliona (nije jasno da li u zadnjem kvartalu ili ukupno) ali je onda potrošnja struje enormno porasla u nov i dec i biće gubitak zbog uvoza.
Indikativno je da je istovremeno sa enormnim povećanjem potrošnje struje došlo do istog tolikog pada potrošnje gasa, što znači da je građanima i dalje najjeftinije grijati se na struju što nema nigdje u svijetu. Zašto je to tako treba pitati npr g Čavalića (I pogotovo FERK) koji je šupljom pričom o "višečlanim porodicama" agitovao protiv blok tarifa koje bi ovo sprijecile ovu ludost.
"Imate li neke podatke kako će Elektroprivreda BiH završiti prošlu godinu odnosno koji je finansijski rezultat. Znamo da ste zatekli ogroman gubitak od 331 miliona KM. Navodno se to svelo na razumne okvire.

Finansijski rezultat za 2024. godinu će biti sa znatno, znatno manjim gubitkom u odnosu na zatečeni. Konačni podatak nemamo jer je sumiranje još uvijek u toku.

Na polugodištu smo gubitak sveli na 26 miliona KM i u posljednjem kvartalu, provođenjem planiranih aktivnosti je trebalo da imamo pozitivne efekte. Trebalo je da ostvarimo 45 miliona KM dobiti. Međutim, zbog kupovine električne energije na tržištu, na što smo bili primorani jer je naša proizvodnja bila smanjenja uslijed nedostatka uglja i loših hidroloških prilika, a potrošnja se znatno povećavala, posljednji kvartal je s negativnim finansijskim efektom u iznosu 52,6 miliona KM."

E čuj zatečeni gubitak!? Pa kako ih nije stid!? Iduće godine će mu i za gubitak iz ove godine biti krivi oni prije njega.

Znači, zatekao je gubitak od 25 mio KM, pa ga je on onda nadogradio za 117 mio KM na ukupnih 142 mio KM, a onda se dosjetio da kroz otpise proguta sve ono što su prethodne uprave gutale kroz tekuće poslovanje (po 30-70 mio KM godišnje koliko su rezultat i okolnosti dozvoljavale) i pri tome uspijevale biti pozitivne.

Meni se čini Monty da će ovi napraviti gubitak od nekih 80-tak mio KM, jer kaže da su na polugodištu bili u minusu 26 mio KM (a zapravo 27 mio KM), i da je zadnji kvartal imao minus 52,6 mio KM. Da li su u trećem kvartalu bili u plusu, minusu ili na nuli ne znamo, ali vjerovatno neće imati velikog utjecaja na ukupni minus. A možda su se samo malo igrali i trgovali strujom na berzi, pa pošto su tek počeli, malo su neuigrani i ne znaju, pa podbacili. Ko će ga znati. Na skupštini rekoše da su se registrovali i da počinju trgovati na berzi. Moguće i da je to doprinijelo minusu...

Sve što sam rekao o ovima kada su tek imenovani i što sam ovdje javno slutio, evo sve sam bio u pravu i nadam se da ste se i sami u to uvjerili. Jadna nam je majka sa njima...

Ona ekipa u telekomu bar održava sistem i dobit, a malo i medijski pumpa pozitivnu atmosferu... Ovi u elektroprivredi su nesposobnjakovići teški... Bolje je da sam zamijenio JPESR za BHT dok su bili 1:1 :roll:
Post Reply