Elektroprivreda BIH

veliki dedo

Re: Elektroprivreda BIH

Post by veliki dedo »

I meni je bilo čudno.
Moguće je da je isti subjekat napravio transakciju radi obaranja cijene
brzi

Post by brzi »

Ako je u petak trgovano 2500 dionica na 12,45 nema logike prodavati 360 dionica u ponedeljak po 11,24. Ali i ovih 79 dionica nije regularno. Jedni obaraju, drugi dižu.
Last edited by brzi on 13 Jan 2025, 14:30, edited 1 time in total.
shaldzia

Post by shaldzia »

Isti subjekt simulira kupovinu/prodaju sa dva korisnička naloga na berzi? Zar to nije regulisano nekom tehnikom
Sabur2

Post by Sabur2 »

Ne mora biti isti subjekt. Mogu biti povezane osobe.

Ali ono što je sigurno, to je da ovako "pomalo" sumnjive transakcije sigurno neće privući pažnju regulatora iako je i laiku očigledno da tu ima nešto čudno.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Nije zabranjeno u isto vrijeme prodavati i kupovati. Ovdje je unaprijed dogovorena transakcija između dva povezana subjekta ili je samo jedan subjekt uz podršku brokera - što je i I dalje moguće. U svakom slučaju zadaju su dva naloga, iako ista po količini, drugačiji po zadanim cijenama i načinu tj. pravilu izvršenja. Tako da se nalozi u startu razlikuju ali se ipak u potpunosti poklope.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Nisam pratio ovo danas, ali moguće je da je prvo bio unesen kupovni nalog na ovu količinu i cijenu, a da je prodavac naknadno unio svoj nalog na istu cijenu i količinu sa opcijom sve ili ništa jer mu je odgovarala i količina i cijena. Ne mora uvijek biti neka muljaža. Mogu nekada nekome trebati pare hitno. Ali razumijem i zašto svi sumnjaju u sve kada je riječ o našoj berzi. Previše mutnih stvari je nekažnjeno urađeno na oči svih učesnika na berzi, uključujući i regulatora.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Ps postoja je kupovni nalog sa 1 pf vecom cijenom, tako da je ocigledno ciljano na ovaj nizi paket.
panzer

Post by panzer »

Pa ciljao, trebaju mu pare. A da bi bio siguran da ce prodati ono sto je zamislio, naciljao je nalog koji je vidio. Moze se to staviti i na 12 KM ali onda se ovi ostali pocnu zaskakati i preskakati.
Ja to ne volim ni kod prodaja ni kod kupovina. Ako vidim npr prodajni nalog na nelikvidnom emitentu a meni cijena odgovara ja odmah ciljam na njega ali se u istoj sekundi pojave jos tri kupovna naloga i mene preskoče. I to mi se desilo iks puta. Kod prodaje nesto rjeđe.

Nekidan pitam brokerice mogu li kupiti Pretis po 15 KM kažu mi taj nalog ne bi smo unijeli, kao nećemo mi biti prvi da pomjerimo cijenu.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Pa ako mu se zuri prodati, zasto onda sve ili nista...
Nema logike nikakve osim da je transakcija dogovorena
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Evo da riješimo zagonetku.
Imao sam kupovni nalog, već 15-tak dana, sa diskrecijom, 360 dionica sa maksimalnom cijenom 11.30 KM.
Jutros, pri otvaranju (vrlo bitno), se realizuje transakcija sa baš tom identičnom količinom ali po cijeni od 11.32 KM. Slučajnost, nikako!
Unaprijed dogovorena transakcija bez sumnje.
Pitanje je samo koliko je moj broker (ne)svjesno učestvovao u tome.
Post Reply