Elektroprivreda BIH

brzi

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Straja za privredu poskupljuje 10%.
Potrošnja privrede uključujući ove koji su prebačeni sa javnog snabdjevanja je 2800 GWh. Pa je to veći prihod za istu količinu struje za oko 50 miliona maraka.
Od javnog će i bez dodatnog poskupljenja dobiti oko 20 miliona više. Ako i sa tih dodatnih 70 miliona ne isplivaju u plus onda treba da daju ostavke.
aid

Post by aid »

ako samo povečaju plate 10 % rudarima i u ep ode pola od tih 70 miliona u porast troškova.

najveći problem je što se rudnici i ep suštinski ne posmatraju kao cjelina ,kao istinski koncern .

izgleda da je koncern postavljen tako da se za rad rudnika niko ne osjeća odgovornim:
vlada ,jer ih je dala u vlasništvo ep.
elektroprivreda bježi od odgovornosti i mješa se na svaki drugi način umjesto da stvarno vlada rudnicima kao svojim vlasništvom ,a rudnici se najmanje osječaju odgovornim jer im se svak po malo mješa pa mogu raditi šta hoće i koliko hoće ,a znaju da će platu uvijek dobiti , a ni zašto odgovarati i što bi tražili bolje.
rudnici koncerna vrlo malo uglja prodaju van elektroprivrede, i taj ugalj je drugačijeg asortimana i cijene koštanja,(ima veću preradu).

ovih 4000 radnika ep plus 5000 u rudnicima koncerna se posmatraju u planovima kao fiksni trošak.( za rast produktivnosti morali bi planirati
ili veču proizvodnju ili smanjenje broja radnika)

u planu su prikazali da prodajnim cijenama ne mogu pokriti cijenu koštanja, jer su u malom plusu tek uz znatnu dobit na trgovini.
koliko će tek porasti ostvarena cijena koštanja kwh, samo po osnovu rasta fiksnih troškova, ako rudnici koncerna ne ostvare plan proizvodnje,a zadrže isti broj radnika.
brzi

Post by brzi »

Troškovi se mogu i smanjivati a ne samo povećavati.
Ako se pogleda ovaj plan onda se može vidjeti da su u 2023 za proizvodnju 3.594 GWhu TE platili materijal za proizvodnju 422 miliona a u 2024. procjena da će za proizvodnju 4.076 GWh platiti ugalj i materijal za proizvodju 445 miliona KM.
E sad se još treba sjetiti da su navodno podigli cijenu uglja prema rudnicima koncerna za 35 %. Pa mi nije jasno kako je ove godine MWh koštao 109 KM a prošle prije poskupljenja 117 KM.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Možda su se "igrali" i sa zalihama, kao što su i sa amortizacijom izveli gimnastiku kako bi prikazali što manje troškova i imali bolji rezultat. Možda jednostavno nisu proknjižili sav potrošeni ugalj kako bi taj trošak prebacili u naredni period? Možda to urade nakon 31.12.? Uglavnom, nije moguće da su imali manje troška uglja uz njegovu veću cijenu i na veću proizvodnju osim ako im TE nisu postale efikasnije :roll:
brzi

Post by brzi »

Sjećam se da je sindikalista nekog od rudnika rekao da od tog poskupljenja nemaju ništa jer se obračun vrši drugačije.
Možda je prosjek niži jer ove godine nije kupovan ugalj od Stanara a i kupovina od Lagera je mislim smanjena.

U Srbiju je izvezeno iz BiH oko 860 hiljada tona uglja po prosječnoj cijeni od 150 KM po toni.
Ne znam kako se njima isplati.
aid

Post by aid »

NEKI PODACI IZVUČENI IZ PLANA 2025-2027

broj rad. u rud. koncerna 5000
planirana nabava uglja mil. Tona 3528
procjena.bld rud. prema plaćama iz 2024. 200,000,000.00 mil
bld po toni 56.69 KM
tona po radniku 705.60

broj rad. u rud. koncerna plus Banovići 7500
planirana nabava uglja mil. Tona 5053
procjena.bld rud. prema plaćama iz 2024. 300,000,000.00 mil.
bld po toni 59.37 KM
tona po radniku 673.73

god 2023 2024 2025 2026 2027
mil.KM za ugalj 422 445 555 487 487

plan GWh 3594 4073 4758 4225 4107

ugalj po MWh u KM 117 109 116 115 118

ukupno tona mil. 5053 4611 4314
KM po toni 109 105 112

zbog karakteristika kotlova i raspreda rudnika planirase snabdjevanje lignitom i mrkim ugljem TE Tuzla i samo mrkim TE Kakanj, tako da je oduvijek u planu i RMU Banovići bez čijeg uglja praktički ne mogu raditi određeni blokovi u Tuzli.
e sad mođemo misliti šta se desi kad se u taj fini portfolio gdje se svakodnevno npr. i za jedan blok mora voditi racuna u kaknju da se pravi što bolja smješa ugljeva: kakanj, breza i ,do sad i zenica, uvedu promjenljive kao što je podbačaj u ostvarenju plana i nabavka lošijeg kvaliteta uglja.
uvedimo tu problem zakašnjelih remonta zgog javnih nabavki ,neplaniranih ispada iz pogona, i najgore drastičan pad proizvodnje uglja iz koncerna kao 2022-2023.god.
ako bi se to ponovilo 2025. godine tj. da se proizvodnja iz koncerna upolovi u odnosu na plan onda bi cijena koštanja samo po osnovu troška bld rudnika bila iznad prodajne cijene uglja.
samo dizanje prodajne cijene uglja kao ni dizanje prodajne cijene el. energije ne znači za koncern ništa bez sinhronizovanih svih potrebnih mjera na internoj ekonomiji sistema u cjelini.
šta vrijedi koncernu da povečaju cijenu uglja duplo, ako proizvodnja duplo padne, kad će morati ugalj nabaviti s tržišta i praktički ga platiti dva puta i to uz uslov da može blagovremeno doći do asortimana i količina na tržištu.
da ne razmatramo druge implikacije kao npr. spolnjo trgovinski bilans mislim da je zamjena naših rudnika za potrebe ovih blokova koji sad rade apsolutno nemoguća.
moguće bi bilo projektovati nove blokove na neki uvozni ugalj ,ali to je druga priča.

ja se pridružujem optimistima po pitanju ove dionice,ali mislim da nam ide u prilog da što prije javnost sazna dubinu problema energetskog sektora ,a posebno rudarstva.

inače kud ljepši dan za biti optimista ,svima vam želim bolju iduću od ove godine.
gledam kroz prozor i svuda vidim bijelu dividendu po okolnim planinama.

samo treba sačekati sunce da je slije na naše turbine,a onda će naši stručnjaci na SEEPEX-u da pokupuju solara za 350 mil KM na spot tržištu dok rudari u dubokoj hladovini rudnika budu proizvodili baznu energiji od barem 1000 MW koje je EP valjda već ugovorila dugoročno za 2025. god. za izvoz u najskupljim terminima.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

brzi wrote: 31 Dec 2024, 13:05 Sjećam se da je sindikalista nekog od rudnika rekao da od tog poskupljenja nemaju ništa jer se obračun vrši drugačije.
Možda je prosjek niži jer ove godine nije kupovan ugalj od Stanara a i kupovina od Lagera je mislim smanjena.

U Srbiju je izvezeno iz BiH oko 860 hiljada tona uglja po prosječnoj cijeni od 150 KM po toni.
Ne znam kako se njima isplati.
Ima još jedna činjenica koju smo mi ovdje zanemarili kada smo pričali o niskoj cijeni uglja koja se plaća prema rudnicima iz koncerna, a što je Buljubašić na skupštini sažeo u jednom komentaru "ma da vidim kome bi prodali taj ugalj" (mislim da je rekao M1 i M2). Dalo se zaključiti da je riječ o lošem uglju koji se isporučuje koncernu...
veliki dedo

Post by veliki dedo »

aid wrote: 31 Dec 2024, 14:37 ...
ja se pridružujem optimistima po pitanju ove dionice,ali mislim da nam ide u prilog da što prije javnost sazna dubinu problema energetskog sektora ,a posebno rudarstva.

inače kud ljepši dan za biti optimista ,svima vam želim bolju iduću od ove godine.
gledam kroz prozor i svuda vidim bijelu dividendu po okolnim planinama.
Hvala, također.
Pridružujem se čestitkama i lijepim željama za uspješnu i bolju narednu godinu za EP i za sve nas.
Sa iskrenom nadom da će barem neko iz sadašnjih ili prethodnih uprava biti procesuiran zbog štete nanesene EP, državi i svima nama.
To bi bio pouzdaniji, konkretniji i dugoročniji dobitak od trenutno bijelih i snježnih vrhova planina...
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Dok ministar traži drastično povećanje proizvodnje: RMU Banovići smanjuju isporuku EPBiH, manjak se mjeri milionima KM

https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/a ... -km/207019
Post Reply