Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Ako padne na 10 ja cu ponovo dokupljivati pa makar po cijenu toga da prodam neke druge akcije bez zarade.
vidio sam to brzi, ali me zbunjuje.
slažeš li se da kod analitičkog iskazivanja prihoda trošak nabave mora imati adekvatan protustav ,ako je to u tabeli na str.30 u rashodima na rb.13
onda je nelogično ,jer proizilazi da na toj čistoj trgovini imaju gubitak jer su rashodi u svim godinama veći.
zato su dali tri tabele kao prilog 1,2,i 3 planu.
mođda niste skinuli te priloge.
tu su upravo dali prihode i rashode po djelatnostima gdje se vidi zasebno: proizvodnja ,snabdjevanje,distribucija i trgovina, gdje su sad iskazali u sve tri godine dobit u zbiru 266 mil. i gje su troškovi isti kao u tabeli na str. 30. ali su prihodi sintetizovani za trgovinu i različiti su od od ovih po 180mil.
slažeš li se da kod analitičkog iskazivanja prihoda trošak nabave mora imati adekvatan protustav ,ako je to u tabeli na str.30 u rashodima na rb.13
onda je nelogično ,jer proizilazi da na toj čistoj trgovini imaju gubitak jer su rashodi u svim godinama veći.
zato su dali tri tabele kao prilog 1,2,i 3 planu.
mođda niste skinuli te priloge.
tu su upravo dali prihode i rashode po djelatnostima gdje se vidi zasebno: proizvodnja ,snabdjevanje,distribucija i trgovina, gdje su sad iskazali u sve tri godine dobit u zbiru 266 mil. i gje su troškovi isti kao u tabeli na str. 30. ali su prihodi sintetizovani za trgovinu i različiti su od od ovih po 180mil.
Svaka marka prihoda se evidentira i ide u ukupne prihode i svaka marka rashoda se evidentira i ide u ukupne rashode. Na svak KWh koji se uveze i potroši u BiH plati se PDV i na svak KWh koji se izveze se ne obračunava PDV.
Plan prihoda u 2025. je 1,475 milijardi za 6,6 TWh i plan prihoda za 2027 je 1,348 milijardi za prodaju od 6,048 TWh.
Da postoji neka externa kupovina struje u iznosu od 750 miliona KM ona bi morala biti prikazana kroz ove vrijednosti.
U sve tri godine prihod od prodaje krajnjim kupcima u BiH je nešto iznad milijarde.
U tabeli na 33 strani imaš iskazane planirane prihode za 2025. pa kaže:
Prihod od distribucije 302 miliona, prihod od snabdjevanja ( to bi bilo proizvodnja) 739 miliona i 365 miliona od trgovine.
Ovih 365 miliona od trgovine se sastoje od 158 miliona od dugoročne i kratkoročne prodaje u i van BiH i od 173 miliona vezane kupoprodaje.
Plan prihoda u 2025. je 1,475 milijardi za 6,6 TWh i plan prihoda za 2027 je 1,348 milijardi za prodaju od 6,048 TWh.
Da postoji neka externa kupovina struje u iznosu od 750 miliona KM ona bi morala biti prikazana kroz ove vrijednosti.
U sve tri godine prihod od prodaje krajnjim kupcima u BiH je nešto iznad milijarde.
U tabeli na 33 strani imaš iskazane planirane prihode za 2025. pa kaže:
Prihod od distribucije 302 miliona, prihod od snabdjevanja ( to bi bilo proizvodnja) 739 miliona i 365 miliona od trgovine.
Ovih 365 miliona od trgovine se sastoje od 158 miliona od dugoročne i kratkoročne prodaje u i van BiH i od 173 miliona vezane kupoprodaje.
-
Oni nisu u stanju planirati ni 30 dana unaprijed a da ne pogriješe u 50 ili 100 miliona. A kamoli hoće li dobit za 2 godine biti 3 miliona ili 300. Mislim da oni te cifre jednostavno lupaju u skladu sa tekućim PR potrebama ili željama Vladara, Usrulje i sl. Zato ne bih pridavao puno pažnje njihovim trogodišnjim planovima kao nečemu realnom i smislenom osim u smislu da nama dobro dođu u argumentaciji da priznaju da su planirali poslovanje bez dobiti I da zato želimo otkup. Ne isključujem da se pojave i novi revidirani a pogotovo ako ovi izgube vlast. Treba se koncentrisati na akciju a s tim vezi već na skupštinu gdje ne bi bilo loše da se pojavi i neko od malih i protestuje i eventualno kontaktira Gržića u smislu prethodnih postova.
Ne znam gdje si uzeo ove podatke.
Pogledaj tabele na kraju.
Za 2027. prihod od djelatnosti trgovina je 238.848.000 u rashod 193.665.000.
Znači planirana zarada je 45 miliona.
A sad vidim to si računao ukupno.
Pogledaj planiranu proizvodnju u 2025. Planirali su da će proizvesti 6.261 GWh poslije proizvedenih 5.478 GWh u 2024.
Meni izgleda nerealno da mogu proizvesti oko 700 GWh više nego u 2024. To bi trebala biti ta jeftino nabavljena strija iz vlastite proizvodnje na kojoj bi zaradili 161 milion. Sumnjam da će biti išta od toga. Jedino ako bude sreće pa bude kišna godina i tu dobiju 500 GWh više.
ima logike u njihovim planovima :
ovi gore podaci su samo za trgovinu ,kupovinu struje s tržišta i prodaju radi zarade, kao i kod svake trgovine i planirali su da zarade :
2005 -161 mil. KM
2006- 58 MIL.
2007 45 MIL.
to su i u obrazloženju plana naveli kao osnov izvora profita u tromjesečnom planu , citirao sam to ranije.
ovo ukupno čini 266 mil. za tri godine.
bilo je bezbroj postova u kojima ih kritikujemo da ne znaju trgovati i ovo je njihov odgovor :
planiraju se u ovom segmentu jako popraviti ,a svi forumaši su govorili o izvrsnim prilikama za kupovinu struje kad je jeftina i štednji svojih resursa i prodaji kad je skupa.
ep ima strašan potencijal u ovome ,upravo zbog svog proizvodnog portfolija.
monty plan je obećanje i to prvenstveno nama dioničarima i ovo je vrlo pohvalno od njih,wsamo ih trebamo držati za riječ.
brzi sigurno se ovdje ne radi o kupovini svoje proizvedene struje ,to bi bilo dupliranje prihoda.
svaka firma može biti registrovana za proizvodnju i za trgovinu istom tom robom,a onda knjigovodstveno mora odvojeno prikazati upravo ovako.
ono što sam ja svim ovim postovima htio istaci je da su ustvari i pored jako velikog profita bna trgovini , zbog visokih troškova prizvodnje ,a niskih prodajnih cijena vlastite proizvedene en.ili u kontnom planu učinaka ili proizvoda na kraju došli do zanemarljive dobiti.
ovi gore podaci su samo za trgovinu ,kupovinu struje s tržišta i prodaju radi zarade, kao i kod svake trgovine i planirali su da zarade :
2005 -161 mil. KM
2006- 58 MIL.
2007 45 MIL.
to su i u obrazloženju plana naveli kao osnov izvora profita u tromjesečnom planu , citirao sam to ranije.
bilo je bezbroj postova u kojima ih kritikujemo da ne znaju trgovati i ovo je njihov odgovor :
planiraju se u ovom segmentu jako popraviti ,a svi forumaši su govorili o izvrsnim prilikama za kupovinu struje kad je jeftina i štednji svojih resursa i prodaji kad je skupa.
monty plan je obećanje i to prvenstveno nama dioničarima i ovo je vrlo pohvalno od njih,wsamo ih trebamo držati za riječ.
brzi sigurno se ovdje ne radi o kupovini svoje proizvedene struje ,to bi bilo dupliranje prihoda.
svaka firma može biti registrovana za proizvodnju i za trgovinu istom tom robom,a onda knjigovodstveno mora odvojeno prikazati upravo ovako.
ono što sam ja svim ovim postovima htio istaci je da su ustvari i pored jako velikog profita bna trgovini , zbog visokih troškova prizvodnje ,a niskih prodajnih cijena vlastite proizvedene en.ili u kontnom planu učinaka ili proizvoda na kraju došli do zanemarljive dobiti.
Ako je toliko kupaca bilo van mreže nije mi jasno kako smo proteklih dana uspijevali potrošnju gurati i iznad 2000 MW a sa proizvodnjom nam ne ide.
Ti si govorio o zbirnoj kupovini za 750 miliona i prodaji za milijardu.aid wrote: ↑26 Dec 2024, 15:04 ima logike u njihovim planovima :
2005 -161 mil. KM
2006- 58 MIL.
2007 45 MIL.
Malo sam to površno čitao pa sam mislio da govoriš o jednoj godini.
-
Ja mislim da su oni u svom "planu" prvo upisali zadnji red "dobit" a onda ofrlje popunjavali ono iznad i da u tome ne treba tražiti nikakav dublji smisao. Kako bi drukčije mogao prihod i rashod od preko milijardu (iako se još i mijenja u toku te tri godine) u sve tri godine rezultirati "pozitivnom nulom" tj cifrom od par miliona koja u sve 3 godine odstupa jedna od druge za milion tj 1 promil od prihoda. Koincidencija. Malo sutra. Treba se podsjetiti i prethodnih planova gdje su za iste godine imali planiranih po 300 m dobiti a koji se onda pretvori za par mjeseci u nešto sasvim drugo. Ili da se za mjesec dva na kraju prošle najavi gubitak od 70 ak m pa onda od stotinjak I onda ispade 300. Dakle sve su to bajke namijenjene za PR. Za šta Im ova zadnja bajka može služiti? Ko zna, ali jedna od mogućnosti može biti da ako žele da npr zatraže poskupljenje u toku sljedeće godine da unaprijed odbiju mogući napad kritičara i pučanstva da traže poskupljenje a planiraju dobit od 300 miliona. Ili da pokažu gospodarima iz EU da neće ići kontra klimatske agende i proizvoditi previše iz fosilnih goriva. Bar dok se ne vidi za par mjeseci kuda ide Trump i hoće li možda umjesto analize fosilnog otiska biti burn baby burn. Ili ukratko ja mislim da su njihovi planovi samo PR distrakcija i da ne vrijede papira na kojem su napisani a da će stvarnost možda ići nekim drugim smjerom s tim da ni oni ne znaju kojim.
Slažem se.
I ti sam u svojim postovima uvijek koristiš taj princip planiranja.
I to je najbolji princip. ali…morali bi planirati godišnji profit uobičajen za granu, vrijeme ,mjesto: npr. 10% na 3mlrd kapitala godišnje,a onda uštimati sve tabele I precizirati uslove ,(cijene I dr.) iz čega dokazuju taj profit.
za nas njihov plan nikako nije bezvrijedan I iz njega možemo dobiti odgovore na mnoga pitanja koja smo postavljali u ranijim postovima o cijeni koštanja I sl.( planskoj)
prijedlog plana je poziv uprave za pregovore s vlasnicima o budućnosti kompanije.
za nas manjinske vlasnike ,kao što si rekao, plan je apsolutno neambiciozan I kad bi se nas pitalo mi bismo upravi rekli : pošto već smatrate da u 2025. godini samo na trgovini možete ostvariti profit od 161 mil. KM što se poklapa s našim računicama potencijala te djelatnosti , napravite do skupštine program mjera za još toliko profita na ostalim djelatnostima i usvajamo plan. U protivnom….
Trenutno večinski vlasnik ima neki drugi redoslijed prioriteta (sigurnost snabdjevanja ,energetsku neovisnost ,socijala), iako je svim zainteresovanim jasno da su ovo kamuflažni ciljevi I da dugoročno ničega ovog neće biti bez dovoljno profita.
Ali vremenom se mjenjaju i prioriteti ,i odnosi snaga.
I ti sam u svojim postovima uvijek koristiš taj princip planiranja.
I to je najbolji princip. ali…morali bi planirati godišnji profit uobičajen za granu, vrijeme ,mjesto: npr. 10% na 3mlrd kapitala godišnje,a onda uštimati sve tabele I precizirati uslove ,(cijene I dr.) iz čega dokazuju taj profit.
za nas njihov plan nikako nije bezvrijedan I iz njega možemo dobiti odgovore na mnoga pitanja koja smo postavljali u ranijim postovima o cijeni koštanja I sl.( planskoj)
prijedlog plana je poziv uprave za pregovore s vlasnicima o budućnosti kompanije.
za nas manjinske vlasnike ,kao što si rekao, plan je apsolutno neambiciozan I kad bi se nas pitalo mi bismo upravi rekli : pošto već smatrate da u 2025. godini samo na trgovini možete ostvariti profit od 161 mil. KM što se poklapa s našim računicama potencijala te djelatnosti , napravite do skupštine program mjera za još toliko profita na ostalim djelatnostima i usvajamo plan. U protivnom….
Trenutno večinski vlasnik ima neki drugi redoslijed prioriteta (sigurnost snabdjevanja ,energetsku neovisnost ,socijala), iako je svim zainteresovanim jasno da su ovo kamuflažni ciljevi I da dugoročno ničega ovog neće biti bez dovoljno profita.
Ali vremenom se mjenjaju i prioriteti ,i odnosi snaga.