Isto ti je i sa nekretninama, ako si kupio kuću/stan po cijeni od 100000 i sad je naravno prodaš za cca 300000, razlika x10% poreza na dobit, a to je vrhunska pljačka sa jedne strane, sa druge cijena zemljišta i nekretnina u poreskoj ne skače pa se pojave ogromne razlike, pogotovo u ovo vrijememontypython wrote: ↑23 Jul 2025, 10:50 Čudo jedno kako se država uvijek nađe da odere građanina. Kako shvatam obračunava se bar u RSu porez od 13% na, kapitalnu dobit. Ali šta je kapitalna dobit? Ako si npr kupio 1000 dionica prije 5 godina po 10 pa ih sad prodaš po 11. Ispada da si "zaradio" 1000 KM pa ćeš državi još platiti 13% na tih 1000 odnosno 130 pa će ti ostati 11870 KM. Međutim šta je sa inflacijom? Samo 22 ili 23 bila je 15 ak % godišnje a zbirno za 5 g vjerovatno bar 20%. Dakle tvojih 11000 poslije 5 g inflacije vrijedi ustvari svega "nekadašnjih" 8800KM. Manje nego sa koliko si počeo a država ti još uzima porez na "kapitalni dobitak" iako si u stvari u gubitku.
Ne znam jesam li ovo pravilno razumio i ima li ikakve kompenzacije za inflaciju a ako ne onda je ovo čista ludost. Ja koliko znam ovoga poreza u FBiH još nema.
"prodavci i poklonodavci nekretnina u RS dužni su plaćati kapitalnu dobit na razliku nabavne i prodajne cijene nekretnine, a pri tome porez na kapitalnu dobit iznosi 10 odsto."izvor paragraf.ba