Elektroprivreda BIH

brzi

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

A imali su načina da tu subvenciju barem prebiju sa porezom na dobit.
A ne da plaćaju porez orpisuju subvenciju.
grovnica

Post by grovnica »

ima li ko da je pravno pismen da mi ovo u formi pitanja pošalje na private?

Sitna buranija wrote: 12 Dec 2024, 15:14 Tebi ovo nije dovoljno da se već složiš da su "nesposobni do bola"? :lol: :lol: :lol:

E stvarno Monty, da te nisam upoznao, pomislio bih da si "naivan" da ne upotrijebim težu riječ :roll: :lol:

Helem, drugovi suvlasnici, da znate da je vladi u međuvremenu isplaćena dividenda u iznosu od 4,4 mio KM, a nama malim dioničarima je islaćen kuVac ;)

Na strani 50. ovog plana piše sljedeće:
"Društvo je u toku 2023. godine izvršilo umanjenje vrijednosti u iznosu 4.404.740 KM za subvencije koje datiraju prije 31.12.2022. godine, a nisu naplaćene do 31.12.2023. godine."
Inače, ovo je ona dividenda od 0,1547 KM koja je trebala biti isplaćena 2023. godine, ali na toj skupštini 2023. godine, na kojoj je bio i Panzer (pa se može sjetiti), zbog neusvajanja poslovnog izvještaja je i ova tačka ostala neusvojena. Sada vidimo da su oni vladi isplatili sredstva na ovaj način, dakle otpisali im dug... A neko reče ne mogu da ne isplate :roll:

Ima li ovdje elemenata za tužbu i krivičnu prijavu?
Miner

Post by Miner »

Iz zakona o privrednim drustvima:

Član 2. (Društvo) (1) Društvo je pravno lice koje samostalno obavlja djelatnost proizvodnje i prodaje proizvoda i pružanja usluga na tržištu radi sticanja dobiti.

Iz plana epbih za 2025-27
Opći – Generalni ciljevi:
Zadovoljavanje interesa i potreba kupaca električne energije u liberalizovanom okruženju.

Znaci primarni cilj interes kupaca a ne sticanje dobiti i interes dionicara.

Znaci plan je u koliziji sa zakonom.
Ovo vrijedi dobre tuzbe, a najjednostavnije rjesenje je da vlada otkupi dionice drugih dionicara pa da ond radi u interesu kupaca.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Ja sam odavno planirao poslati upit sekretaru mogu li i ja kao mali dioničar ovako postupati, a ako ne mogu da mi obrazloži zašto ne mogu i da mi kaže zakonsko uporište koje mi onemogućava to. Nije mi se dalo da pošaljem, ali sada ću se definitivno natjerati da to uradim...
panzer

Post by panzer »

Uvijek je bolje koristiti riječ suvlasnik nego mali dioničar. Sitnošićardžija jel...
montypython

Post by montypython »

Sabur2 wrote: 12 Dec 2024, 16:09 Kad govoriš o otkupu moraš naći uporište u nekom zakonu za to.
Pa EP BiH je nekad bila 100 % državna a onda su u privatizaciji otcijepili 10 % i dali na tržište. Sigurno su prethodno izglasali neki zakon. Pa kad su mogli po nekom zakonu razdvojiti 10 % sumnjam da ne mogu to ponovi sastaviti i vratiti državi. Ako nema uporišta u nekom postojećem zakonu trenutno lako je napraviti takav zakon za dan. Uostalom kako većinski vlasnici u drugim firmama kupuju i otkupljuju dionice manjinskih a kad pređu 95 % idu u squeeze out i sl. Npr zakon o preuzimanju dd i slično.
Možda je čak moguće nekom dokapitalizacijom povećati svoj udio, doći na 95 % i onda otkupiti dionice malih dioničara u squeeze outu a minimalna cijena je onda knjigovodstvena.
Ako Vlada hoće nađe se način a definitivno im je lakše bez nas i na skupštinama i sa ovom raspodjelom dividende a bogami i sa eventualnom privatizacijom nekad i sl.
Samo treba ovu ideju predočiti nadležnima da vidimo reakciju a teško je odbiti jer je izbor ili poslujte tržišno ili otkupite od malih, nema treće.
Last edited by montypython on 12 Dec 2024, 16:39, edited 1 time in total.
brzi

Post by brzi »

grovnica wrote: 12 Dec 2024, 16:20 ima li ko da je pravno pismen da mi ovo u formi pitanja pošalje na private?

Sitna buranija wrote: 12 Dec 2024, 15:14 Tebi ovo nije dovoljno da se već složiš da su "nesposobni do bola"? :lol: :lol: :lol:

E stvarno Monty, da te nisam upoznao, pomislio bih da si "naivan" da ne upotrijebim težu riječ :roll: :lol:

Helem, drugovi suvlasnici, da znate da je vladi u međuvremenu isplaćena dividenda u iznosu od 4,4 mio KM, a nama malim dioničarima je islaćen kuVac ;)

"Društvo je u toku 2023. godine izvršilo umanjenje vrijednosti u iznosu 4.404.740 KM za subvencije koje datiraju prije 31.12.2022. godine, a nisu naplaćene do 31.12.2023. godine."
Inače, ovo je ona dividenda od 0,1547 KM koja je trebala biti isplaćena 2023. godine, ali na toj skupštini 2023. godine, na kojoj je bio i Panzer (pa se može sjetiti), zbog neusvajanja poslovnog izvještaja je i ova tačka ostala neusvojena. Sada vidimo da su oni vladi isplatili sredstva na ovaj način, dakle otpisali im dug... A neko reče ne mogu da ne isplate :roll:

Po Zakonu o računovodstvu sva potraživanja starija od godinu dana se tretiraju kao nenaplativa i otpisuju.
Elektroprivreda isto to radi sa dugovima rudnika pa je dosad otpisano 230 miliona. Ali Zakonodavac nije priznao ta potrazivanja kao nenaplativa nego kao dobit pa je obračunao 10% poreza na dobit.
Pa je Elektroprivreda morala platiti i porez na dobit.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Mala ispravka, ovo je na 50. strani izvještaja interne revizije po polugodišnjem izvještaju, a ne u planu poslovanja. Oba dokumenta mi bila otvorena pa sam ih pomiješao...
Post Reply