Pogledao napreskok ovaj plan (koji je ovo po redu u zadnjih par godina). Pade mi oči npr
Plan proizvodnje termoelektrana u 2025. godini uslovljen je početkom revitalizacije bloka G7 u TE Kakanj u trajanju od 300 dana i remontom bloka G4 u TE Tuzla u trajanju od 150 dana.
Dakle dobar dio godine TE neće raditi punom parom.
Drugo, kao što je gore navedeno, nevjerovatno je da uprava planira mikroskopske dobiti od par miliona godišnje u toku 3 godine uz prihod od cca 1,34 milijarde. To nema nigdje u svijetu. Dok istovremeno vidimo (vidi gore) da je ustvari moguće zaraditi ta 2 m dobiti za jedan dan. Samo zbog ovoga trebali bi svi u menadžmentu podnijeti ostavku smjesta jer sigurno ima ljudi koji mogu mnogo bolje od toga.
Slično kad se pogledaju planovi proizvodnje nije jasno zašto se u planu proizvodnja uglja SMANJUJE: 5053-4611-4311 (2025-2027 u 000 tona), kao što se smanjuje i isporuka tog uglja TE Tz i TE Kakanj. Mislim jedno je kad se sticajem okolnosti proizvodnja privremeno smanji a drugo je kad menadžment ubaci smanjenje u plan iako raspolažemo sa 2,5 milijarde tona uglja kojem cijena stalno raste.
Nije jasno ni zašto su planirali pad proizvodnje u TE od '25-'27.
Mnogo pitanja, mnogo čudnih odluka i planova, je li vrijeme za još jednu posjetu upravi, pita li šta onaj Gržić ili je on zadovoljan samo time što prima nakanadu kao član UO.
Bude li ovako a znaćemo uskoro (npr da li će FI za 24 pokazati -21 milion ili će biti u plusu) možda je sazrelo vrijeme da mali dioničari zakažu sastanak sa upravom+ministar+Nikšić i zatraže zbog netržišnog poslovanja (već ugrađenog u plan) otkup svojih dionica po knjigovodstvenoj vrijednosti.
Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
Mislim da sam prije koji dan vidio članak da bi poskupljenje za privredu moglo biti 10% i da privrednici nemaju problem oko toga. Ako je tako onda znači da njihov plan već odstupa od samog sebe prije nego što je i prezentiran.
-
Jedino u čemu su bili efikasni je u zapošljavanju stranačkih pulena - 153 zaposlenih više u odnosu na kraj 2023. godine. Proizvodnja veća za samo 2,7% u odnosu na historijski najnižu proizvodnju iz prošle godine. Prihodi blago porasli uglavnom zahvaljujući onom jednom poskupljenju za građanstvo...
I šta ono kažete drugari? Mogu li idioti i neznalice preko noći postati stručnjaci? A uz to, među njima ima i krimosa? Meni se čini da su neki ovdje namaštavali dobit u desetinama miliona, pa čak i preko 100 miliona. Šta se desilo?
I onda se sjetim plana za 2023.-2025. gdje je bila planirana dobit za te 3 godine kumulativno preko 350 mio KM (jer se računalo na visoke tržišne cijene i izvoz), a ovi glupani su uspjeli u 2023. i 2024. godini napraviti gubitak, iako su se te procjene o visokoj cijeni energenata ostvarile, ali oni nisu proizveli dovoljno da bi izvezli i napravili tu dobit. A za 2025. godinu planiraju 1,5 mio KM dobiti što je više od 100 puta manje od ranijih planova. Samo da ih je preživjeti. Davno sam ja rekao, jadna nam je majka sa njima...
-
Vidjećemo kako rekoh uskoro. Ako Im rezultat za 2024 stvarno bude tih minus 20 ak miliona I pored povećanja cijene I za domaćinstva I za privredu i pored velikog povećanja za firme koje su prešle sa tržišnog na javno snabdjevanje tj ako bude potrebe ovom "planu" složiću se da su nesposobni do bola. Tome treba dodati i mogućnost prodaje po visokim I kupovine po ekstremno niskim cijenama na berzi u drugom polugodištu. Stvarno treba biti veći antitalenat pa ne završiti u plusu.
S druge strane pisani su i prije planovi koji nisu imali veze sa stvarnošću mijenjani u hodu u nešto sasvim drugo.
Nemam nikakve sumnje da je ovaj plan pisan da zadovolji međunarodnu zajednicu, gđu Usrulju koja je dolazila ovdje par puta, ambasadore I sl. Navedeni odavno upravljaju zemljom a parlament Premijer i ministri su samo fasada. Vidi se to i sa ovom pričom o tzv južnoj interkonekcija gdje nam praktično strani ambasador u vlastitoj zemlji određuje kako ćemo se i čijim gasom grijati, upravlja tzv Vlado I tzv parlamentom kao dresira psa. Tako da je vrlo moguće da je smanjenje proizvodnje naređeno ogozgor tj van zemlje i da je moralo biti stavljeno u ovaj plan, čisto da se naredbodavci privremeno zadovolje. E sad pravo je pitanje je li riječ o planu koji će se sprovesti ili je tu samo da prođe vrijeme i vidi se šta će se desiti sa zelenom agendom koja se svugdje raspada a pogotovo će se raspasti za mjesec dva kad Trump stupi na vlast. I Tito je imao običaj da pali lijevi žmigavac a ide desno. Tako da ćemo kako rekoh vidjeti je li u pitanju pravi plan ili samo neki novi žmigavac. U svakom slučaju i dalje stoji ono da ne bi loše bilo da neko ode na skupštinu i pri upita za ove dobiti a i za planirana smanjenja proizvodnje. Pri čemu i dalje mislim da bi valjalo organizovati sastanak malih dioničara sa Nikšićem i upravom u vezi otkupa naših dionica po knjigovodstvenoj cijeni ako planiraju netržišno poslovanje.
S druge strane pisani su i prije planovi koji nisu imali veze sa stvarnošću mijenjani u hodu u nešto sasvim drugo.
Nemam nikakve sumnje da je ovaj plan pisan da zadovolji međunarodnu zajednicu, gđu Usrulju koja je dolazila ovdje par puta, ambasadore I sl. Navedeni odavno upravljaju zemljom a parlament Premijer i ministri su samo fasada. Vidi se to i sa ovom pričom o tzv južnoj interkonekcija gdje nam praktično strani ambasador u vlastitoj zemlji određuje kako ćemo se i čijim gasom grijati, upravlja tzv Vlado I tzv parlamentom kao dresira psa. Tako da je vrlo moguće da je smanjenje proizvodnje naređeno ogozgor tj van zemlje i da je moralo biti stavljeno u ovaj plan, čisto da se naredbodavci privremeno zadovolje. E sad pravo je pitanje je li riječ o planu koji će se sprovesti ili je tu samo da prođe vrijeme i vidi se šta će se desiti sa zelenom agendom koja se svugdje raspada a pogotovo će se raspasti za mjesec dva kad Trump stupi na vlast. I Tito je imao običaj da pali lijevi žmigavac a ide desno. Tako da ćemo kako rekoh vidjeti je li u pitanju pravi plan ili samo neki novi žmigavac. U svakom slučaju i dalje stoji ono da ne bi loše bilo da neko ode na skupštinu i pri upita za ove dobiti a i za planirana smanjenja proizvodnje. Pri čemu i dalje mislim da bi valjalo organizovati sastanak malih dioničara sa Nikšićem i upravom u vezi otkupa naših dionica po knjigovodstvenoj cijeni ako planiraju netržišno poslovanje.
-
Tebi ovo nije dovoljno da se već složiš da su "nesposobni do bola"?
E stvarno Monty, da te nisam upoznao, pomislio bih da si "naivan" da ne upotrijebim težu riječ
Helem, drugovi suvlasnici, da znate da je vladi u međuvremenu isplaćena dividenda u iznosu od 4,4 mio KM, a nama malim dioničarima je islaćen kuVac
Na strani 50. ovog plana piše sljedeće:
"Društvo je u toku 2023. godine izvršilo umanjenje vrijednosti u iznosu 4.404.740 KM za subvencije koje datiraju prije 31.12.2022. godine, a nisu naplaćene do 31.12.2023. godine."
Inače, ovo je ona dividenda od 0,1547 KM koja je trebala biti isplaćena 2023. godine, ali na toj skupštini 2023. godine, na kojoj je bio i Panzer (pa se može sjetiti), zbog neusvajanja poslovnog izvještaja je i ova tačka ostala neusvojena. Sada vidimo da su oni vladi isplatili sredstva na ovaj način, dakle otpisali im dug... A neko reče ne mogu da ne isplate
Ima li ovdje elemenata za tužbu i krivičnu prijavu?
E stvarno Monty, da te nisam upoznao, pomislio bih da si "naivan" da ne upotrijebim težu riječ
Helem, drugovi suvlasnici, da znate da je vladi u međuvremenu isplaćena dividenda u iznosu od 4,4 mio KM, a nama malim dioničarima je islaćen kuVac
Na strani 50. ovog plana piše sljedeće:
"Društvo je u toku 2023. godine izvršilo umanjenje vrijednosti u iznosu 4.404.740 KM za subvencije koje datiraju prije 31.12.2022. godine, a nisu naplaćene do 31.12.2023. godine."
Inače, ovo je ona dividenda od 0,1547 KM koja je trebala biti isplaćena 2023. godine, ali na toj skupštini 2023. godine, na kojoj je bio i Panzer (pa se može sjetiti), zbog neusvajanja poslovnog izvještaja je i ova tačka ostala neusvojena. Sada vidimo da su oni vladi isplatili sredstva na ovaj način, dakle otpisali im dug... A neko reče ne mogu da ne isplate
Ima li ovdje elemenata za tužbu i krivičnu prijavu?
Last edited by Sitna buranija on 12 Dec 2024, 15:17, edited 1 time in total.
ja sam planirao tražiti odgovor za to sad na skupštini
-
Osim ovih 4,4 mio KM još uvijek potražuju 7,5 mio KM. To će im isplatiti tj. otpisati narednih godina...
Treba ih utuziti za isplate subvencija.
Ne ostvaruju dobit, ne isplaćuju dividendu.
Većinskom vlasniku isplaćuju dividendu avansno.
S obzirom na planiranu dobit te subvencije ne mogu zatvorizi u naredne tri godine.
Ne ostvaruju dobit, ne isplaćuju dividendu.
Većinskom vlasniku isplaćuju dividendu avansno.
S obzirom na planiranu dobit te subvencije ne mogu zatvorizi u naredne tri godine.
-
@Sitna buranija
Vidio sam ja i to za tu (NE)isplaćenu dividendu ali nisam želio da već ionako dug post činim još dužim. To je posebna priča pa bi se izgubila u masi teksta a zaslužuje posebnu pažnju. Da većinski dioničar isplati sebi dividendu a ne isplati ostalim dioničarima nemam drugog izraza nego kriminal i prevara. Čak i ako su našli neki zaobilazni način sumnjam da nema elemenata za krivičnu prijavu.
A što se tiče "naivnosti" razmisli malo je li i nama malim dioničarima cilj da i sami obaramo već oboreni sentiment i cijenu što samo pogoduje onima koji su to već radili i rade?
S druge strane i ova prevara sa tajnom isplatom dijela dividende sebi (ali ne i nama) može biti na neki način pozitivna. To je u slučaju nekog našeg budućeg sastanka sa premijerom ministrom i upravom jak argument za traženje za otkup naših dionica po knjigovodstvenoj vrijednosti. Uz već pomenuto planom potvrđeno netržišno poslovanje. Mislim da bi i oni jedva dočekali da nas otkače na taj način, na obostrano zadovoljstvo.
Vidio sam ja i to za tu (NE)isplaćenu dividendu ali nisam želio da već ionako dug post činim još dužim. To je posebna priča pa bi se izgubila u masi teksta a zaslužuje posebnu pažnju. Da većinski dioničar isplati sebi dividendu a ne isplati ostalim dioničarima nemam drugog izraza nego kriminal i prevara. Čak i ako su našli neki zaobilazni način sumnjam da nema elemenata za krivičnu prijavu.
A što se tiče "naivnosti" razmisli malo je li i nama malim dioničarima cilj da i sami obaramo već oboreni sentiment i cijenu što samo pogoduje onima koji su to već radili i rade?
S druge strane i ova prevara sa tajnom isplatom dijela dividende sebi (ali ne i nama) može biti na neki način pozitivna. To je u slučaju nekog našeg budućeg sastanka sa premijerom ministrom i upravom jak argument za traženje za otkup naših dionica po knjigovodstvenoj vrijednosti. Uz već pomenuto planom potvrđeno netržišno poslovanje. Mislim da bi i oni jedva dočekali da nas otkače na taj način, na obostrano zadovoljstvo.